De Nieuwe Lekkerbek: Lekker hapje!

De Nieuwe Lekkerbek: Lekker hapje!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Dat was een gezellige boel, de opening van de finale van De Nieuwe Lekkerbek. De twaalf finalisten lieten hun gerecht aan veel mensen proeven. Ook André van Duin en Marlijn Weerdenburg wilden alle gerechten nog een keer proeven.

Natuurlijk was Janny er ook om even de gerechten te proeven. Op zo'n moment vind ik het jammer dat ik niet bij de finale aanwezig mocht zijn. Ik had best graag een proef jurylid willen zijn. Niet dat ik veel verstand van eten heb, maar gewoon omdat het leuk is. 

André wilde graag een mooie opkomst voor de kandidaten. Dus pakte hij de stofzuiger. Nou, dat vind ik toch leuk. Hij is ook zo lekker gewoon gebleven. Mede dankzij André ben ik van De Nieuwe Lekkerbek gaan houden. Ik denk niet dat iemand anders dit programma had kunnen presenteren.

Over presenteren gesproken! De twaalf finalisten mochten hun gerecht nogmaals presenteren. Het werden twaalf leuke, grappige en informatieve presentaties. De verhalen achter de gerechten zijn soms nog smakelijker dan het gerecht zelf. Die uitspraak deed jurylid Daan. Hier ben ik het zeker mee eens. Een lekker gerecht is één ding, maar een leuk verhaal erachter, smaakt misschien nog wel maar meer.

Alleen is het jammer dat niet iedereen kan winnen. Na de eerste ronde vielen er meteen negen kandidaten af. Dit is een soort afvallen waar je niet echt op zit te wachten. Alhoewel de gerechten altijd zullen blijven bestaan. De finalisten zullen vast en zeker doorgaan met hun gerechten. Tenminste, daar ga ik wel van uit. Ze hebben natuurlijk niet voor niets meegedaan.

Ik moet wel zeggen dat De Nieuwe Lekkerbek er wel werk van heeft gemaakt. Deze lekkere finale is echt de kers op de taart. Toch is het jammer dat dit lekkere programma maar uit vijf afleveringen bestaat. Het had best wel een paar weken langer mogen duren. Wie weet een tip voor volgend jaar? Mocht er een nieuw seizoen komen natuurlijk. Wat mij betreft mag die er zeker komen.

Een lekker programma over eten, die bestaan er natuurlijk volop. Maar naast Heel Holland Bakt is De Nieuwe Lekkerbek echt een leuk en verrassend lekker programma. Dit komt mede doordat het om gewone mensen gaat met gewone gerechten. Daarom is het zo leuk om dit programma op de voet te volgen. Ik vind het jammer dat het na vanavond alweer voorbij is.

Nu is het wachten op december. Dan start het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Daar kan ik nu al naar uitkijken. Maar voor het zover is, komen er vast nog andere, lekkere, programma's om te volgen. Die gaan er vast wel komen toch?

Verder kreeg ik gedurende deze finale een beetje een opgelaten gevoel. De vier juryleden moesten alle twaalf gerechten nogmaals proeven. Dit keer keken er een zaal vol mensen mee. Zelf zou ik daar geen erg ongemakkelijk van worden. Al die mensen die kijken hoe jij iets eet. Nee, dat is niets voor mij hoor. Aan de andere kant zou ik dolgraag aanwezig willen zijn bij de finale. Al is het alleen al om die lekkere geuren te ruiken. Dat dan wel weer.

Ook zou ik heel graag proef jurylid willen zijn. Wat is er nu leuker om gerechten te mogen proeven. Dat lijkt mij enorm lekker! Maar of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar even de vraag. Ik bood mijzelf woensdagavond al aan, maar het programma moest er nog een nacht over slapen. Wordt vervolgd dus...

Na de twaalf presentaties werden er drie finalisten gekozen. Zo hoorden Monique en haar La Sitadelle, Antoine en zijn Lasagneschijf en Yentl met haar waffeltjes bij de laatste drie. Waarom de waffeltjes bij de laatste drie kwam is mij een raadsel. Ik had liever een andere finalist gezien. Zo vond ik de groenteplakken een veel lekkerder en leuker idee.

Uiteindelijk kreeg Antoine de meeste 'lekkerbekjes' van de juryleden. Hiermee wist hij als winnaar uit de bus te komen. Ik moet zeggen dat ik daar wel blij mee ben. Antoine had wel een beetje de gun factor. Hij heeft het programma met recht gewonnen. Zelf leek hij even verbaasd en kon hij het niet geloven. Waar zie je tegenwoordig nog zulke televisie?

Ik heb werkelijk genoten van De Nieuwe Lekkerbek. Tot volgend jaar?

Foto: Roland J Reijnders