De Nieuwe Lekkerbek: Janny's opvlieger?!

De Nieuwe Lekkerbek: Janny's opvlieger?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is woensdag en dus tijd voor De Nieuwe Lekkerbek. In de derde aflevering werd er natuurlijk weer gezocht naar een uniek gerecht. Deze zoektocht ging werkelijk alle kanten op. Voor André en Janny de 'moeilijke' taak om de gerechten te proeven. Laat dat proeven nu ook nog eens bijna mis zijn gegaan. Dat leverde overigens wel hilarische televisie op.

Milena kwam langs met haar zelfgemaakte De Mima's. Hierin werden allerlei ingrediënten toegevoegd. Onder andere ook een soort sterke drank? Nu ben ik zelf al niet van de drank, dus sla ik in ieder geval al over. Maar André van Janny wilden wel een druppeltje proeven. Dat hebben zij geweten zeg! Janny kreeg meteen last van een opvlieger. Maar ze bleef wel enorm vrolijk. Voor de kijker was dat alleen al reden genoeg om naar De Nieuwe Lekkerbek te kijken.

Janny bleef lang last houden van haar opvlieger. André kreeg het ook warm en deed zijn jasje even uit. Daarna kon Milena naar de juryleden. Die zaten weer klaar achter hun rijdende jurytafel. Helaas waren zij niet zo fan van De Mima's. Het was wel een gezond gerecht, maar niet lekker. Daar draait het wel op! Het moet lekker zijn... dus helaas voor Milena, zij ging niet door.

Twee vrouwen; Loes en Angela, dachten twee gerechten te kunnen combineren. Het is een recept die hun moeder vaak maakte. Zij combineerden spaghetti met zuurkool. Ja echt. Je lees het goed. Die combinatie lijkt mij enorm zuur. Het is maar goed dat ik niet in de jury zit. Al had ik dat wel heel leuk gevonden. Alleen al de hele dag gerechten proeven is wel een droombaan. Helaas was de jury niet enthousiast en ging dit gerecht niet door.

Tekenen en koken zijn twee passies van Abe en Esther. Zij maakten samen een stipboek waarin zij zelf de hoofdrol speelden. Hun gerecht, een framboos cheesecake, was ook terug te vinden in het stripverhaal. De jury vond het stripverhaal leuker dan het gerecht. Maar ja, een stripverhaal kun je niet eten hé? Dus je raadt het al; ook zij gingen niet door naar de volgende ronde.

Ineens was daar Jelle. Jelle was een jongen met eetbare verf. Ik zou meteen schilder willen worden. Of kunstenaar, of gewoon iets doen met verf. Wanneer Jelle dan langs komt met zijn eetbare verf, is mijn dag in één keer weer goed. Zijn eetbare verf bestaat uit groente en fruit én teveel suiker, volgens de jury. Hij wist indruk te maken op mij (en op de jury ook). Dus mocht hij een ronde verder. Helaas viel hij alsnog af, maar zijn idee was leuk. Misschien kan hij meedoen aan Heel Holland Bakt?

De Nieuwe Lekkerbek is vaak een soort frituur gerecht. Ook in de derde aflevering kwam er zo'n gerecht voorbij. Ronald liet zijn Paellaschijf proeven. Meteen waren alle juryleden enthousiast. Hij ging dus meteen door naar de volgende ronde. Maar later viel hij alsof af. Toch heeft hij wel zijn gerecht op de spreekwoordelijke kaart weten te zetten. Wie weet gaat Roland er nog wel verder mee. Want het idee is zeker leuk én lekker. Helaas heb ik het niet kunnen proeven.

Wat veel mensen hebben, ik ook, is weinig tijd in de ochtend. Het ontbijten is dan vaak lastig. Dus besloot Maud om daar iets mee te gaan doen. Zij kwam met The Break Fast Chef. Dat is een snelle manier van ontbijten en wat nog lekker is ook! Het werd ook nog eens op een hele leuke manier gepresenteerd. De juryleden waren eerst voorzichtig, maar later werden zij enthousiaster. Dus het kon bijna niet meer misgaan voor Maud.

Ivo is een echte bakker. Bij hem zit het bakken in zijn bloed. Maar jaren geleden werd hij afgekeurd. Toch bleef hij bakken en bakken en bakken én bakken. Voor de derde aflevering bakte hij brood. Niet zomaar brood, maar aardappelbrood. De juryleden prikten meteen door het brood heen. Hier stond een ervaren bakker, dat zagen zij meteen. Het aardappelbrood was lekker. Zo lekker zelfs dat Ivo naar de finale mocht!

Naast de Paellaschijf was er ook de Rotikroket. Theo maakte deze speciale kroket voor de jury. De presentatie alleen al was iets heel bijzonders. Het water liep je gewoon in de mond. Je wilde dat je de televisie binnen kon lopen. Of je wilde zelf de frituur aanzetten. De juryleden waren ook erg enthousiast. Dus stuurden zij Theo door naar de finale. Wat ik overigens geheel terecht vond.

De jury moest nu een keuze maken. Welke drie gerechten mochten door naar de finale. Het was de moeilijkste keuze tot nu toe. In deze derde aflevering waren de gerechten die door gingen allemaal uniek en bijzonder. Vooral Jelle was bijzonder, zijn eetbare verf ook natuurlijk. Maar hij ging niet door naar de finale. Theo, Maud én Ivo mochten wél door naar de finale.

Theo, Maud en Ivo zien wij dus over twee weken terug in de finale. Volgende week woensdag is de vierde en laatste auditie aflevering te zien. Ook in die aflevering zullen er drie gerechten doorgaan naar de finale. In de finale staan dan twaalf gerechten tegenover elkaar. Deze gerechten gaan dan de strijd met elkaar aan. Mochten zij nog een extra jurylid zoeken, dan meld ik mij bij deze aan! 

De Nieuwe Lekkerbek is iedere woensdagavond om 20.30 uur te zien bij Max op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: Roland J Reinders / MAX