Wie wint De Nieuwe Lekkerbek?

Wie wint De Nieuwe Lekkerbek?

Geschreven door Sebastiaan Boers

Vanavond is het dan eindelijk zo ver. Dan wordt bekend gemaakt wie De Nieuwe Lekkerbek heeft gewonnen. Ruim vier weken werd er gezocht naar het ultieme en vooral nieuwe gerecht van Nederland. In de vier vorige afleveringen gingen André van Duin, Marlijn Weerenburg op zoek naar een nieuw en vooral lekker gerecht.

Janny van der Heijden was er voor de achtergrond informatie. Voor haar was geen plek in de jury. In de jury van De Nieuwe Lekkerbek bestaat namelijk uit Daan Faber, Alain Caron, Ellen Scholten en Robert Kranenborg. Zij hadden de taak om alle gerechten te proeven en te voorzien van de nodige commentaar. 

In de eerste aflevering wisten Roos, Antoine en Monique zich te plaatsen voor de finale. Roos kwam met de Grow Uppies, een speciaal gerecht om kinderen meer groente te laten eten. Antoine kwam langs met zijn lasagnaschijf en Monique maakte een sitadel, een speciale versie van de frikandel.

Een week later, in de tweede aflevering, wisten Chantal, Annet en Ivy zich te plaatsen voor de finale. Chantal had groenteplakken voor op brood. In plaats van boterhamworst of kaas zijn er nu ook de groenteplakken. Annet bedacht de Goudse Kaaswafels en Ivy maakte een sucijsje broodje, een speciale versie van het bekende saucijzen broodje.

Ivo kwam in aflevering drie met aardappelbrood. Dat smaakte duidelijk naar meer, waardoor hij in de finale staat. Theo bedacht de rotikroket en plaatste zich daarmee ook in de finale. Maud kwam tenslotte met The Break Fast Chef, een snelle en gezonde maaltijd voor het begin van de dag.

Vorige week, toen de vierde aflevering te zien was, wist Yenti zich te plaatsen voor de finale. Zij kwam met speciale hondenkoekjes. Maar het was ook eetbaar voor mensen. Daniël en Albert wisten met hun poffertjes op een stok ook te plaatsen voor de finale. Hiermee komt het aantal finalisten uit op elf. In de finale is plek voor twaalf finalisten. Dus werd er vorige week een wildcard uitgereikt. Deze wildcard ging naar Ronald die de paellaschijf bedacht heeft. De juryleden vonden dat hij recht had op een finaleplek.

Nu strijden deze twaalf finalisten om de overwinning. In een speciale, extra lange, uitzending gaan de finalisten de strijd met elkaar aan. De finalisten hebben onder begeleiding van professionals uit het vak hun gerecht doorontwikkeld en krijgen een eindpitch de laatste kans op de jury te overtuigen.

Natuurlijk worden de gerechten ter plekke nog een keer klaar gemaakt en proeft de jury of de doorontwikkeling ook echt een succes is. Tussen alle kookvoorbereidingen, pitches en proefmomenten blikt het programma ook terug op de ontroerende en grappige momenten uit de afgelopen vier afleveringen.

Nadat alle verbeterde gerechten te hebben gezien en geproefd, maakt de jury een top drie op basis van de bekende criteria: originaliteit, kwaliteit en smakelijkheid. Als de drie overgebleven kanshebbers bekend zijn, geeft de jury individueel punten in de vorm van lekkerbekjes. Elk jurylid kan maximaal vijf lekkerbekjes geven en elke kandidaat kan maximaal twintig lekkerbekjes verdienen. Wie ontvangt de meeste lekkerbekjes van de jury en wint daarmee De Nieuwe Lekkerbek?

De finale van De Nieuwe Lekkerbek is woensdagavond vanaf 20.30 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Max/Roland J. Reiders