Paulien Cornelisse komt met reisserie

Paulien Cornelisse komt met reisserie

Geschreven door Sebastiaan Boers

Cabaretière Paulien Cornelisse gaat op reis naar Japan. Voor de VPRO maakt Paulien het programma Tokidoki. Elke aflevering van Tokidoki, wat soms betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Met haar blik op taal gaat Paulien onderzoek doen naar bekende Japanse woorden. In totaal zullen er vier afleveringen van Tokidoki te zien zijn op de zondagavond van NPO 2.

Dat in deze serie taal een belangrijke rol speelt, is geen toeval. Paulien brak namelijk door met haar boek, Taal is zeg maar echt mijn ding. In dit boek beschrijft Paulien de Nederlandse taal op haar eigen wijze. Haar kijk op de Nederlandse taal levert vaak hilarische momenten op. Het is voor veel lezers een feest van herkenning. Er is zelfs een film gemaakt naar aanleiding van dit boek.

Na dit succes kon een vervolg niet uitblijven. Dus kreeg Taal is zeg maar echt mijn ding een vervolg. En dan nog iets ging ook volledig over de Nederlandse taal. In april 2016 verscheen haar fictiedebuut, De verwarde cavia. In dit boek stond een cavia centraal. Deze cavia leefde een leven van een mens. Zo had de cavia een baan, werd verliefd en had soms lastige situaties in het dagelijkse leven.

In het theater is Paulien ook te vinden. Zo staan haar theatershows vaak in het teken van de Nederlandse taal. Het publiek kan de voorstellingen van Paulien zeker waarderen. Ze heeft vaak de lachers aan haar hand. Haar voorstelling Maar Ondertussen zorgde voor een hoop herkenning, voor zowel de mensen in het pubiek, als ook de mensen die de voorstelling op televisie gezien hebben.

Tokidoki is vanaf zondag 16 september om 20.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

Foto: Screenshot DWDD