Recensie: Praat Nederlands met me

Recensie: Praat Nederlands met me

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Zaterdagavond zond RTL 4 een nieuwe taalquiz uit. Deze taalquiz heeft de titel Praat Nederlands met me. De presentatie is in handen van Art Rooijakkers. In totaal strijden er drie koppels om een plek in de finale. Onder andere Georgina Verbaan, Jeroom Snelders en Martijn Koning zijn te zien als panelleden. Vooral met Jeroom hoopt RTL 4 de kijker te laten lachen.

Maar valt er wel iets te lachen? Ik krijg de indruk dat iedereen vooral om zichzelf moet lachen. Vooral Art lijkt zichzelf enorm leuk te vinden. In feite is er niets grappigs aan deze taalquiz. Het ziet er erg kinderachtig en goedkoop uit. Dit zou ik eerder verwachten bij Zapp op NPO 3 en zeker niet bij RTL 4. Waarom dit bij RTL 4 te zien is, is voor mij een raadsel. 

Ik hoopte nog zo op een leuke taalquiz. Want een quiz over taal, die zijn er niet veel meer. Zo heb je onder andere De Slimste Mens en de S.P.E.L show. Daar keek ik met ontzettend veel plezier naar. Maar Praat Nederlanders met me sla ik, na vanavond, heel graag over. Ik zou deze quiz dan ook zeker niet aanraden. Toch zullen er vast en zeker mensen zijn die dit wel kunnen waarderen.

De verschillende spellen zijn vrij kort en niet echt logisch. Op een gegeven moment voel je als kijker dat Art het ook niet leuk vindt. Hij komt op sommige momenten een beetje ongeïnteresseerd over. Nu vind ik dat best opmerkelijk én zorgwekkend. Als een presentator deze indruk al wekt, wat moet je als kijker dan van het programma zelf vinden? Art zou wel wat meer moeite mogen doen om de kijker vast te houden.

Ik houd ontzettend van taal. Dus hoopte ik dat ik ook van Praat Nederlands met me zou kunnen houden. Ik voel helaas geen match. Misschien zou Paulien Cornelisse één van de vaste panelleden moeten zijn. Als er iemand is die ik heel erg goed vind, dan is het Paulien wel. Zij heeft onder andere drie boeken over de Nederlandse taal geschreven. Dit staat overigens los van deze recensie. Het is een soort sluikreclame, maar dan in woorden.

Of hier veel mensen naar gaan kijken durf ik niet te zeggen. Art vroeg aan Monica (één van de gasten) hoeveel volgers zij had. Monica gaf toen aan dat zij één miljoen volgers heeft. Volgens Art kijken de helft hiervan naar zijn nieuwe programma. Dus de presentator verwacht dat er zeker 500.000 mensen de eerste aflevering van Praat Nederlands met me hebben gezien.

De kans is groot dat er meer mensen gekeken hebben. Want de concurrentie was vanavond niet heel sterk. SBS6 zond In de ban van de Trouwring uit. Vorige week keken daar nog geen 200.000 mensen naar. NPO 1 miste Ik Vertrek, dus ook dat is weer in het voordeel van Art. Maar ik vermoed dat er ook veel mensen afgehaakt zijn. Onder andere Fred van Leer liet dit merken op Twitter.

Nee, ik word niet enthousiast van Praat Nederlands met me. Ik zou het wel graag willen zijn. Maar als ik dat nu zou zeggen, dan zou ik liegen. Het idee vind ik wel heel leuk, alleen de uitvoering valt enorm tegen. Alsof de makers een bus moesten halen. Het is zo afgeraffeld dat het niet lijkt te kloppen. Help! Mijn programma mist inhoud! Klinkt bijna als een nieuw programma van John Williams.

Praat Nederlands met me is iedere zaterdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: Roland. J. Reinders