Expeditie Robinson : De kop is eraf.

Expeditie Robinson : De kop is eraf.

Geschreven door John Holdorp

Expeditie Robinson, de kop is eraf.

De kop is eraf, de teerling is geworpen, de boten hebben voor de eerste keer gevaren! Kortom Expeditie Robinson is begonnen wat mij een vreemd gevoel van binnen gaf. Maar alle gekheid op een stokje een nieuw seizoen met weer behoorlijk wat veranderingen.

Maar het begin was vrij traditioneel, elk team werd getoond, varend in hun bootje richting eiland, waarbij de nodige overpeinzingen op de televisiekijker werden losgelaten. Sommigen waren nerveus, Corry constateerde dat er niemand van haar leeftijd was en een deelnemer kreeg kriebel in zijn lijf van het zien van al die eilanden. Steven Brunswijk stal wat mij betreft bij de overpeinzingen de show met “real black panther shit” Meer traditioneel waren het fan van het programma zijn van Corry en haar kinderen alsmede het ik ga winnen van o.a. Gregory Sedoc.

Bij de onbekenden klonk het “once in a lifetime” alsmede het opnemen van de telefoon en horen dat je erin zit. Deze onbekende werden nadat ze uit een lokaalbusje waren gestapt begroet door de presentatoren en kregen te horen dat ze op een eiland kwamen met minimale middelen en dat ze vooral vol moesten houden en niet op moesten geven. En het was al snel “wij tegen de rest”

Al snel werd duidelijk dat er nu 3 teams waren, zuid en noord met de bekende gele en rode vlag maar ook team paars, het team van de onbekenden.

Aangekomen op de eilanden gingen de onbekenden zoals te verwachten direct aan de slag het bouwen vaneen hut terwijl het op kamp noord leek op het binnenhof, veel praten veel discussiëren en weinig resultaat. Misschien kan er ook eens een Expeditie Robinson met Neerlands politici gehouden worden.

Wel ontdekken Johnny en Tony een constructie op hun eiland. En al snel wordt duidelijk dat deze constructie op alle eilanden aanwezig is. Dit wordt de slaapplaats van de teamkapitein.  Een rol die niemand echt lijkt te omarmen, deels omdat ze zichzelf daar niet geschikt voor vinden en deels omdat ze denken dat dit negatief voor hun uit zou kunnen vallen. Dus er wordt direct al tactisch gedacht.

Tony wordt al snel gekozen in kamp noord. Tony wilde eigenlijk wel om de munt die de kapiteins krijgen en waarmee ze iemand kunnen redden.  In kamp  Zuid wordt het “Ayay kapitein” Donny. Op het kamp van de onbekenden tenslotte wordt gekozen voor Gwenda de majoor en niet kapitein als kapitein.

Kapiteins Tony en Donny besluiten al snel dat de kapiteinshut voor iedereen is.  Waarna diverse beelden van de 3 groepen laten zien hoe het begin op de eilanden is. Josylvio toont dat hij al aardig in een palmboom kan klimmen en scoort de eerste kokosnoten. Terwijl in het kamp van de onbekenden aubergines en gember worden gevonden. Oma Corry laat zien dat ze goed knopen kan leggen en Tony weet de eerste ananas te vinden die met smaak wordt gegeten.

Josylvio en Aisha vinden al snel een perfecte plek voor hun keuken en hun vuur, tussen rotsen in omdat het vuur hier uit de wind ligt. Als het vuur brandt en de wok erop wordt gezet dooft in eerste instantie het vuur. Hierbij hebben ze echter geen rekening gehouden met iets wat bij eilanden nogal veel aanwezig is: water! Als ze op een gegeven ogenblik terugkomen bij hun vuur drijven de pannen al in de waterlijn. De vloed heeft ervoor gezorgd dat het water het vuur heeft gedoofd. Dus toch maar een nieuwe plek zoeken.

Maar Aisha laat wel direct merken het spel te willen spelen want deze dame die zegt dat ze heel goed in pokeren is vormt al direct een verbond met Josylvio en Steven om bij de eerste eilandraad niet de logische kandidaat Corry weg te stemmen omdat die toch vanzelf wel weggaat maar te kiezen voor Jody.

De 3 teamkapiteins worden door een boot opgehaald voor hun eerste opdracht. Het blijkt dat ze tegen elkaar moeten strijden in een proef die uit 4 delen bestaat. Het team van de winnaar is veilig voor de eilandraad terwijl de twee verliezende teams in een tweede proef tegen elkaar moeten strijden waarbij het verliezende team naar de eilandraad moet.

Deze eerste kapiteinsproef is een “best of expeditie Robinson” proeven. Eerst kokosnoot hakken, gevolgd door graven in het zand, daarna als echte inboorlingen met een blaaspijp pijltjes schieten om tenslotte vuur te maken waarmee een in het water drijvend symbool in brand moet worden gestoken.

De kapiteinsstrijd is wisselend, de slechtste bij het kokosnoot hakken, Gwen komt daarna bij het graven als eerste uit de bus. Donny is als eerste klaar bij de blaasproef en weet daarna zijn lichte voorsprong te behouden en wint de proef.

Bij terugkomst van de kapiteins bij hun teams is er vreugde en teleurstelling en weet Aisha te vertellen dat ze bij winst had gehoopt op kip en watermeloen. Dream on girl. Maar ja zulke dingen denk je nietwaar. En wat eten betreft in het kamp van de onbekenden zegt boer Jan dat de cassave die geschild en gebakken gaat worden geen cassave is en niet gegeten kan worden.

Waarna er nog een aantal feeërieke beelden worden getoond om het programma voor deze week af te sluiten, de kop er weer af is.