Meer dan vier miljoen mensen zien Duncan Laurence het songfestival winnen

Meer dan vier miljoen mensen zien Duncan Laurence het songfestival winnen

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zaterdagavond was het stil op straat. Heel Nederland zat klaar voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2019. Ging het dan eindelijk gebeuren? Ging Nederland deze keer voor de overwinning? Nou en of! Duncan Laurence wist met zijn songfestival hit Arcade de finale op zijn naam te zetten.

In totaal werd de finale door 4,4 miljoen mensen bekeken. Hiermee is de finale het best bekeken programma van de zaterdagavond. Het zijn kijkcijfers waar RTL 4 alleen maar van dromen. Afgelopen donderdagavond zaten er ook al drie miljoen mensen klaar voor de tweede halve finale. Toen werd Nederland als tweede land genoemd die door was naar de finale van zaterdagavond.

Op weg naar het songfestival werd zaterdagavond ook goed bekeken. Direct na het NOS Journaal van 20.00 uur keken daar ook ruim 1,9 miljoen mensen naar. In het programma blikken Carlo en Wil Boszhard, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert vooruit op wat komen gaat. Het leverde vaak hilarische momenten op.

Maar wat deden de concurrenten? De laatste aflevering van Kees en Co werd nog bekeken door 978,.000 mensen. Kees had niet zoveel last van het songfestival. Paul de Leeuw moest met zijn theatervoorstelling, Vette Pech, genoegen nemen met 316.000 kijkers. Maar Gordon en Jandino konden fluiten naar hun kijkcijfers. Slechts 257.000 mensen stemden om 20.30 uur af op hun programma op SBS6.

Heel Nederland zat massaal voor de televisie. Het kon dan ook niet anders dan dat deze finale torenhoge kijkcijfers neerzette. Vlak voor 01.00 uur werd dan eindelijk bekend dat Duncan de finale wist te winnen. Het bleef overigens tot op het laatste moment spannend. Alleen Zweden kon Nederland nog van de overwinning afhouden. Maar dat land kreeg op het laatst nog maar zestig punten van de thuisstemmers.

Dit alles blijkt uit de kijkcijfers die Stichting Kijkonderzoek dagelijks op haar website publiceert.

Foto: Eurovision.tv