Expeditie Robinson 2019 Verliest Expeditie Robinson zijn bestaansrecht?

Expeditie Robinson 2019 Verliest Expeditie Robinson zijn bestaansrecht?

Geschreven door John Holdorp

Expeditie Robinson is al 20 jaar een kijkcijfer hit ondanks het nooit winnen van een ring. Vernoemd naar Robinson Crusoe die aanspoelde op een onbewoond eiland en daar wist te overleven was het programma een strijd tussen deelnemers om te overleven op een onbewoond eiland. Belangrijke zaken waren het maken van vuur, een slaapplaats en het vinden van eten.

In de eerste jaren waren het onbekende Nederlanders die zichzelf wilden testen en wilden aantonen dat ze konden overleven. Maar om te overleven moest je buiten een echte Robinson zijn ook op sociaal vlak kunnen overleven omdat er stemrondes, eilandraden waren waarin mensen werden weggestemd.

De serie heeft ons in 20 jaar echte overlevers gebracht, die vuur maakten in de slechtste omstandigheden, die veel eten wisten te vangen of vinden voor hun kamp en mededeelnemers en er was respect voor deze Robinsons.

De laatste jaren ontwikkeld het programma door een gebrek aan echte liefhebbers, steeds meer in een programma waarin je alleen kunt overleven door bij voorkeur niet te presteren, niets te doen behalve verbonden te sluiten om met name de spelers weg te stemmen die het meeste Robinson waardig zijn. Dus de spelers die verdienen om in de finale te staan worden vroegtijdig weggestemd en de kneuzen die niets presteren blijven elkaar de hand boven het hoofd houden zodat een van kun wint. Een kampioen van de armoede dus!

Dit seizoen is dit weer duidelijker dan het jaar daarvoor, een zorgwekkende ontwikkeling. Want wie van de deelnemers heeft het verdiend om in de finale te staan, wie heeft bewezen een Robinson te zijn? In mijn ogen Hugo en Tim, misschien Akwasi maar dan ben je er ook.

Na het schrijven en plaatsen van deze column loop ik even door de vele tweets heen die over Expeditie Robinson worden getweet. En dat leert mij dat er meer mensen zijn die zo denken.

De bondjes reageren dit jaar over de expeditie. Deze aflevering sneuvelde Tim na het meermaals winnen van immuniteit werd hij bij de eerste keer dat hij geen immuniteit won weggestemd. En blijven de volgende deelnemers over (en vraag jezelf eens af wat deze nu gepresteerd hebben?):

Op finalisten eiland zitten nog Hugo, de enige echt Robinson waardige deelnemer binnen deze groep, Eva Cleven die daar zit omdat ze de laatste proef heeft gewonnen en Hugo besluit haar daar te houden.

In het basiskamp zitten nog Yvette, de slechts presterende ex-topsporter ooit in Robinson, Akwasi die in een aantal proeven nog behoorlijk presteerde maar niet meer was dan een lijnjonker en meeloper achter de rokken van Fien en nu zij weg is het door Fien begonnen idee blind blijft volgen,  Mariana die erin geslaagd is om Fien weg te krijgen maar verder weinig heeft laten zien, Eva Koreman, de radiodj die niet opgeeft maar daar is ook alles mee gezegd en dan nog Shary Ann, die weliswaar ene proef heeft gewonnen en van finalisten eiland komt maar verder ook onzichtbaar was.

Dus eigenlijk moet Hugo op finalisten eiland zien te blijven want anders wordt hij ook weggestemd en is er geen Robinson waardige kandidaat meer over.

Dus laten we voor volgend jaar de titel van het programma maar veranderen in: Expeditie lieg en bedrieg, Expeditie bondjes afsluiten, Expeditie winnen door niets te presteren.