Pimm van Hest: ‘Ik droom weleens dat ik het Songfestival vergeet te kijken’

Pimm van Hest: ‘Ik droom weleens dat ik het Songfestival vergeet te kijken’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Nederland won vorig jaar éindelijk weer het Eurovisie Songfestival. Het duurde 44 jaar voordat Duncan Laurence het stokje overnam van Getty Kaspers (Teach-In), of te wel: het hele leven van kinderboekenschrijver én groot Songfestival-fan Pimm van Hest. Vijf maanden na de overwinning van Teach-In in 1975 werd Pimm geboren. 44 jaar later maakt hij zijn eerste Songfestival-overwinning mee. “Wat een avond was dat!”, blikt hij terug, denkend aan 18 mei 2019.

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

“Er is maar een hele korte periode door het jaar heen dat het Songfestival op een relatief laag pitje staat, dat is de zomervakantie”, vertelt kinderboekenschrijver Pimm van Hest (44) uit Eindhoven. De rest van het jaar is hij met álles rondom het Eurovisie Songfestival bezig, zélfs als hij slaapt. “Ik heb dit eigenlijk nog nooit eerder aan iemand verteld, maar ik droom toch zeker wel een paar keer per jaar dat ik het Songfestival vergeet te organiseren, vergeet te kijken of dat ik er de avond zelf pas achter kom dat het Songfestival op televisie is. Ik raak dan helemaal in de stress.”

Van Hest is geboren in het legendarische jaar 1975, het jaar dat Nederland won met Teach-In. “Dat op zichzelf is natuurlijk al een teken aan de wand”, zegt hij over zijn fan-schap. Zijn eerste herinnering is 1982, het jaar waarin Nicole won met Ein Bisschen Frieden. “Ik ben van augustus, dus ik moet zes zijn geweest en zal van mijn ouders mee hebben mogen kijken, want als ik mijn ogen sluit zie ik de beelden van een winnende Nicole nog even helder als 38 jaar geleden.”

Songfestival-bokaal

Toen Pimm op zichzelf ging wonen, besloot hij om vrienden en familie uit te nodigen om samen het Songfestival te kijken. Sindsdien organiseert hij elk jaar een competitie met als hoofdprijs een heuse Songfestival-bokaal, geïnspireerd op de Nederlandse inzending van dat jaar. “Bij Anouk was het bijvoorbeeld een prachtig roodborstje en bij Duncan een man achter zijn piano.” Wat begon met een paar vrienden, is uitgegroeid tot een feest met ruim 40 mensen, die allemaal 5 euro inleggen voor de hoofdprijs. “Van een relatief klein feestje, is deze avond hét uitkijkmoment van het jaar geworden.”

De Songfestival-avond is inmiddels een traditie en wordt om geen enkele reden afgezegd. “In 2010 zijn mijn vriend Eduard en ik naar Düsseldorf gereden om op vrijdag de repetitie van de finale mee te maken, om op zaterdag natuurlijk wel thuis te kunnen zijn voor ons Songfestival-avondje”, aldus Pimm. Ook het Songfestival in eigen land is geen reden om de traditie te breken. “Wij hebben kaartjes voor de eerste Family Show op dinsdag. De zaterdag blijft natuurlijk ons feestje.”

Duncan Laurence

Op 18 mei 2019 was de spanning om te snijden bij Pimm en zijn gasten. “Iedereen kwam die avond extra gespannen binnen. Op mijn ouders na had nog niemand van ons bewust een Nederlandse eindzege meegemaakt”, blikt hij terug. Na middernacht werd Duncan uitgeroepen tot winnaar. “Er brak toen een 44-jaar-ontladend geschreeuw en gejoel los dat zijn weerga niet kende.” Iedereen viel elkaar in de armen. “Ik kan me niet heugen zoveel blijdschap in één ruimte te hebben meegemaakt. Het is een avond en gebeurtenis om nooit meer te vergeten. Wat een avond was dat!”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.