Hans van den Broek: ‘Ik bleef ook in de treurige jaren naar het Songfestival kijken’

Hans van den Broek: ‘Ik bleef ook in de treurige jaren naar het Songfestival kijken’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het duurde maar liefst 44 jaar totdat het Nederland lukte om het Songfestival weer te winnen. De overwinning van Teach-In is de eerste herinnering van basisschoolleraar Hans van den Broek. Hij zag in de jaren daarna iedereen voorbijkomen: van Bill van Dijk en Willeke Alberti tot De Toppers en Sieneke. “Ik bleef kijken en ik geloofde dat we ondanks de misschien wat mindere liedjes altijd de finale makkelijk weer konden halen”, blikt hij terug op 44 jaar Songfestival-ervaring.

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Hans van den Broek (51) was 7 jaar toen hij voor de allereerste keer naar het Eurovisie Songfestival keek. Het was 1975, een legendarisch Songfestival-jaar. Het lange opblijven was de moeite waard, want Nederland ging er met de winst vandoor. “Alsof dat eigenlijk vanzelfsprekend was”, blikt Hans terug op die bijzondere avond. Inmiddels weet hij wel beter: het duurde 44 jaar voordat Nederland eindelijk weer won. In het begin verdween daarom het Songfestival-virus bij Hans. “Ik heb na Teach-In niet alle edities van het Songfestival even intensief bekeken”, geeft hij eerlijk toe.

Alles veranderde in 1992, het jaar waarin Humphrey Campbell voor Nederland meedeed. “Ik kreeg de koorts weer te pakken. Ik nam alle uitzendingen op videobanden op, zodat ik de shows heel vaak kon terugkijken”, vertelt Hans. In 2005 brak een donkere periode aan, maar eens een Songfestival-fan, altijd een Songfestival-fan. “Ook in de acht treurige jaren die volgde bleef ik naar het Songfestival kijken. Ik geloofde dat we ondanks de misschien wat mindere liedjes altijd de finale makkelijk weer konden halen. Ook Sieneke zag ik makkelijk de finale inzeilen, maar helaas.” In 2011 reisde Hans zelfs af naar Düsseldorf om de 3JS te supporten. “Ik was erbij, maar ook zij haalde de finale niet.”

Nationaal Songfestival

De reeks teleurstellende resultaten begon met Glennis Grace. Hans was in 2005 zelf betrokken bij de keuze om Glennis naar het Songfestival te sturen. De jurering was tijdens het Nationaal Songfestival verdeeld over de kijkers (50%), de vakjury (30%), een groep conservatoriumstudenten (10%) en tien luisteraars van Radio 2 (10%). “Ik was een van de Radio 2-luisteraars”, vertelt hij. “Je kon je daarvoor opgeven en ik werd tot mijn blijdschap uitgekozen.” De kritische radioluisteraars, gekleed in een speciaal Radio 2-overhemd, kozen massaal voor My Impossible Dream van Glennis Grace. “Zij zou volgens ons hoog gaan scoren op het Songfestival, maar helaas mocht dat niet zo zijn.”

Het Songfestival speelt een grote rol in Hans’ leven. “Dagelijks heb ik wel een paar Songfestival-liedjes in mijn hoofd.” Zijn favoriete nummer is Rapsodia van Mia Martini, die in 1992 namens Italië deelnam. “Een lied wat je in je ziel raakt.” De Songfestival-koorts zal bij Hans nooit meer verdwijnen. Ook de komende 44 jaar blijft hij groot fan. “Ik ben er gewoon helemaal weg van: de show, de landen, de spannende puntentelling. Het is een verslaving, waar ik nog lang niet vanaf wil”, zegt hij. Hij vervolgt: “Alles kan en mag. Mooie liedjes, pareltjes en soms draken van nummers.”

Onrealistisch

Vorig jaar stond Nederland er veel beter voor dan in 2005, toen Glennis Grace mede dankzij Hans naar het Songfestival werd gestuurd. Duncan Laurence stond sinds de release van zijn nummer Arcade in de voorspellingen bovenaan. Het beloofde een bijzondere avond te worden. Hans had zijn vrienden bij hem thuis uitgenodigd en samen keken zij naar de spannende finale. “De Nederlandse vlaggetjes ontbraken niet, al geloofde niet iedereen tegen het einde van de avond op de overwinning.” Na middernacht werd Duncan uitgeroepen tot winnaar. “We hebben gedanst, geschreeuwd en gejoeld. Wat een ontlading en een blijdschap! Onrealistisch, maar toch waar.”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.