Songfestival-column: ‘Nederland weer een stapje dichterbij de winst’
Bron: Instagram Stefania

Songfestival-column: ‘Nederland weer een stapje dichterbij de winst’

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

We zijn alweer een stapje dichterbij de tweede overwinning op rij. Naast dat onze eigen inzending Jeangu Macrooy natuurlijk al helemaal geweldig is, hebben we ook al een infiltrant in een ander land. De Nederlands-Griekse Stefania mag namens Griekenland meedoen aan het Eurovisie Songfestival. En zo krijgt het Songfestival in 2020 nóg een Nederlandser tintje (als dat nog mogelijk was).

Hoewel Stefania Liberakakis toch Griekse roots heeft (haar ouders komen uit Griekenland), komt het ook nog jaarlijks voor dat een land iemand naar het festival stuurt die helemaal niks met het betreffende land heeft. Zo kwam de Turkse zanger Serhat - van het nummer Say Na Na Na - vorig jaar voor de tweede keer uit voor San Marino. De bekendste artiest die voor een ander land uitkwam dan haar geboorteland is natuurlijk de Canadese Céline Dion, die namens Zwitserland in 1988 mocht zingen. Daniël, wat vind jij er eigenlijk van dat landen artiesten uit het buitenland naar het Songfestival sturen? En moet Nederland ook vaker naar buitenlandse artiesten gaan kijken?

Vincent

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het geweldig vind dat er nóg een Nederlander straks op ons Songfestival-podium staat. Het is natuurlijk een hele slimme PR-stunt. Je merkt nu al dat alle Nederlandse media aandacht besteden aan de keuze van Griekenland om Stefania te selecteren. Straks in mei zal ieder medium haar willen interviewen om te vraag te stellen: ‘Hoe is het nou om in je eigen Nederland je vaderland Griekenland te vertegenwoordigen?’ Daarnaast heeft ze Nederland eerder al vertegenwoordigt op het Junior Songfestival, dus ze zal zeker in de spotlights staan.

Dan jouw vraag. Ik zou het heel gek vinden als wij een Duitser of een Zweed naar het Songfestival zouden sturen. Je stuurt iemand heen om jouw land te vertegenwoordigen, dus dit hoort toch iemand uit jouw land te zijn? Dit gebeurt ook zo op de Olympische Spelen en het EK/WK voetbal. Ik denk niet dat Nederland achter haar inzending zal staan als de AVROTROS besluit om bijvoorbeeld de Duitse zangeres Helene Fischer naar het Songfestival te sturen. Maar in andere landen is dit totaal geen issue. Kijk naar de Zweedse zanger Victor Crone, die vorig jaar Estland vertegenwoordigde. Dit jaar doet hij mee aan de Zweedse voorronde, dus wellicht mag hij nu zijn vaderland vertegenwoordigen nadat hij vorig jaar voor Estland op het podium stond. Ik denk alleen niet dat dat hier snel zal gebeuren, er is genoeg (onbekend) talent in Nederland! Kijk maar naar Jeangu Macrooy.

Daniël