Songfestival-column: ‘Chantal en Edsilia kunnen het ook zonder zieke Jan’
Bron: NPO

Songfestival-column: ‘Chantal en Edsilia kunnen het ook zonder zieke Jan’

Geschreven door Daniël Schalk

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

De grote vraag van dit moment is: wat gooit roet in het eten? Kan het Songfestival straks niet doorgaan door het coronavirus, of ontbreekt Jan Smit? In november besloot Jan al zijn werk neer te leggen vanwege een keelontsteking. Dat was de toen officiële verklaring, maar er wordt nu steeds meer duidelijk. Inmiddels is bekend dat Jan niet sinds vorig jaar thuiszit vanwege een keelontsteking, maar door een burn-out. En de verhalen worden steeds heftiger. Afgelopen dinsdag onthulde Jan zelf dat hij al sinds de zomer met een burn-out worstelt. Momenteel werkt hij hard aan zijn herstel, maar de grote vraag blijft: is hij op tijd weer fit voor het Songfestival?

Toen op 4 december 2019 bekend werd gemaakt dat Jan één van de presentatoren is, werd al duidelijk dat hij niet zomaar een keelontsteking heeft. Jan was de grote afwezige in DWDD, waar zijn collega’s Chantal Janzen en Edsilia Rombley aanschoven om te vertellen over hun bijzondere presentatieklus. Later werd ook bekend dat Jan geen eens in staat was om op te komen dagen voor de persfoto van de presentatoren. Daarvoor werd een oude foto van Jan gebruikt, die naast Chantal en Edsilia werd gefotoshopt. De NPO liet deze week weten dat zij geen vervanger voor Jan hebben klaarstaan. Dat baart mij toch enige zorgen, want wat als Jan toch niet op tijd hersteld is? Ik geloof de NPO niet helemaal. Ik denk dat zij er wel degelijk rekening mee houden dat Jan in mei het Songfestival niet kan presenteren. Maar wie moet hem dan vervangen?

Daniël

Ten eerste wil ik even zeggen dat ik totaal niet snap waarom Jan Smit in het begin zo geheimzinnig deed over zijn burn-out. Door eerst te zeggen dat je je werkzaamheden staakt vanwege een keelontsteking en na maanden nog niet in staat bent om je werk te doen, roept dat vragen op bij het publiek en de media. Als rust dan het belangrijkste is, zou je in mijn ogen meteen moeten zeggen waar het op staat zodat mensen niet gaan speculeren over wat het dan wel kan zijn. Maar goed, ik vind het heel vervelend voor Jan en wens hem veel sterkte in zijn herstel.

Als hij toch niet op tijd hersteld is voor het Songfestival, vind ik niet dat er een vervanger nodig is. We hebben met Chantal en Edsilia twee hele spontane presentatrices die dit ook wel met z’n tweeën aankunnen. Het enige is dat er waarschijnlijk nog wat in het draaiboek moet worden aangepast. En anders hebben we ook nog Nikkie de Jager die we naar voor kunnen schuiven. Zij staat als online-host van het Songfestival toch al in de startblokken, dus zij kan Jan vast vervangen.

Vincent

Reageren? Stuur een mailtje naar redactie@songfestivalupdate.nl.