Vanavond op tv: Matthijs van Nieuwkerk presenteert allerlaatste DWDD
Bron: BNNVARA / Bob Bronshoff

Vanavond op tv: Matthijs van Nieuwkerk presenteert allerlaatste DWDD

Geschreven door Pieter Jongsma

Matthijs van Nieuwkerk is vanavond voor de allerlaatst keer te zien met zijn populaire talkshow De Wereld Draait Door. De afgelopen 15 jaar was Van Nieuwkerk hét gezicht van de vooravond van NPO 1, maar daar komt na vanavond een einde aan. Vanavond neemt Matthijs afscheid van DWDD, dat hij sinds 2005 presenteerde.

De allerlaatste uitzending ziet er ongetwijfeld anders uit dan Matthijs zijn laatste show vooraf in gedachten had. Vanwege de bestrijding van het coronavirus mogen er sinds vorige week geen evenementen meer plaatsvinden, waardoor er ook geen publiek meer aanwezig mag zijn bij tv-opnames. Ook de uitzendingen van DWDD zijn sindsdien zonder publiek en daardoor zal ook het afscheid van Matthijs vanavond zonder publiek zijn.

Hoe de laatste uitzending eruit gaat zien, is nog een verassing. Afgelopen dinsdag kreeg Matthijs in zijn programma al het gouden Vriend van het Boek-speldje uitgereikt. Volgens Eveline Aendekerk, directeur van het CPNB, voerde Van Nieuwkerk in de jaren van zijn programma 'bijna dagelijks inspirerende gesprekken aan de hand van boeken'.

Verhuizing

Van Nieuwkerk begon in 2005 met DWDD, dat toen nog op Nederland 3 werd uitgezonden. In 2014 promoveerde Matthijs naar hoofdpodium NPO 1. Door de verhuizing van De Wereld Draait Door naar het eerste net moest het woordspelletje Lingo naar NPO 2 wijken, wat even later door teleurstellende kijkcijfers van de buis verdween. DWDD groeide daarna uit tot een gigantisch succes en maakte ook vele spin-offs, zoals DWDD University.

Het stokje van Matthijs wordt vanaf maandag overgenomen door Margriet van der Linden met haar talkshow M. Met wie Margriet de vooravond zal gaan afwisselen is nog niet bekend. Verschillende omroepen werken aan een nieuwe talkshow die naast M te zien zal moeten zijn, maar welk programma uiteindelijk het felbegeerde tijdslot van DWDD zal krijgen is nog niet bekend. Matthijs blijft wel bij de NPO, waar hij een zaterdagavondshow gaat maken.

De laatste DWDD is vanavond om 19:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.