Recensie: Lego Masters
Bron: RTL

Recensie: Lego Masters

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zaterdagavond zaten er ruim 1,6 miljoen mensen klaar voor het nieuwe programma Lego Masters. Een programma over Lego, is dat wel de moeite waard? Jazeker! Het is zeker de moeite waard om naar te kijken. Sterker nog, het is een heel erg leuk programma om naar te kijken. Echt iets voor het hele gezin. 

Na een paar minuten kreeg ik al heel snel een Heel Holland Bakt gevoel. Alleen nu strijden er tweetallen tegen elkaar. De kandidaten mogen zoveel Lego steentjes pakken als ze willen. Het leek wel een snoepwinkel van Jamin. Echt een heel mooi gezicht. Zoveel Lego steentjes heb ik nog niet bij elkaar gezien. 

Ik had in het begin niet het gevoel dat ik naar een wedstrijd zat te kijken. Maar het is weldegelijk een wedstrijd. Iedere aflevering is er één tweetal die de aflevering wint. Met de overwinning verdienen het tweetal een gouden Lego steentje. Die is niet alleen heel bijzonder, maar ook nog eens nuttig. Dankzij het gouden Lego steentje kunnen zij niet naar huis gestuurd worden. Het is als het ware een joker. Alleen moet die je op een tactische wijze inzetten. 

De tweetallen bezitten allemaal creativiteit. Dat is hard nodig in Lego Masters. Want zonder creativiteit kun je je steentjes bij elkaar pakken en gaan. Het jurylid, een deskundige van Lego zelf, is heel kritisch. Ergens miste ik een soort Janny als jurylid. Maar deze Lego man is prima in staat op de bouwwerken te beoordelen. Misschien maar goed ook dat er maar één jurylid is. 

Verder valt het mij op dat er twee presentatoren zijn. Ruben Nicolaï is geknipt voor deze job. Op hem kunnen de kandidaten bijna letterlijk bouwen. Zijn Belgische collega Kurt is een beetje minder. De twee zijn nog niet echt op elkaar ingespeeld, zo lijkt het. Door de samenwerking tussen RTL en VTM is er besloten om een duo presentatie in te zetten. Dat pas wel weer in het verlengde van de tweetallen als kandidaten. 

Je kijkt naar een groep volwassenen die met Lego ‘speelt’. Dat is, zeker in de tegenwoordige tijd, helemaal niet erg om naar te kijken. Het is juist heel slim om nu met Lego Masters te komen. Lego is hierdoor weer actueler dan ooit. Volwassenen zijn zelf ook gek op bouwen met Lego. De pakketten voor 16 jaar en ouder vliegen momenteel de winkels uit. Er wordt weer wat afgebouwd in ons land. Wie weet zorgt Lego Masters voor nog meer Lego fans.

Lego Masters heeft alles in huis om een succes te worden. Het lijkt op Heel Holland Bakt, maar is toch zelfstandig spannend. Blijven de bouwwerken in elkaar? Valt niets uit elkaar, kunnen de tweetallen werken onder druk? Is het jurylid wel onder de indruk? Als kijker geniet ik volop van het programma over Lego. Het brengt oude gevoelens naar boven. Want zeg nu zelf, wie heeft er vroeger nu niet met Lego gespeeld?

Ik word vrolijk van Lego Masters. Het is echt een programma die ik wil volgen. Welk tweetal gaat er straks met de overwinning vandoor? Je leert de kandidaten stuk voor stuk een beetje kennen. Dat maakt het een stuk fijner om naar te kijken. Het zorgt voor een stukje herkenning. Ja, Lego Masters kan wel eens een grote verrassing worden. Hier kun je in ieder geval letterlijk op bouwen.

Lego Masters is iedere zaterdagavond om 20.00 uur te zien bij RTL 4.