Recensie: ‘BEAT ME is uitvergrote Battle-ronde The Voice’
Bron: Talpa / William Rutten

Recensie: ‘BEAT ME is uitvergrote Battle-ronde The Voice’

Geschreven door Daniël Schalk

Niet alles bij SBS6 is een succes en dat is nog een understatement, maar ze verdienen wel een compliment voor het feit dat ze in de zomer gewoon met een nieuw groot zaterdagavondprogramma komen. Waar RTL4 de Australische versie van LEGO Masters uitzendt en NPO 1 als er zoals vanavond geen voetbal is voor de zoveelste keer dezelfde cabaretshow, komt SBS6 met BEAT ME: The Five Knock-Outs.

SBS6 gebruikt de zomer slim. In 2020 lanceerde zij in de zomer de talentenjacht We Want More. Zonder al te veel concurrentie was dat een succes, waardoor het dit voorjaar een prominentere plek kreeg én het ook nog eens betere kijkcijfers had dan seizoen 1. John de Mol hoopt dat kunstje te herhalen met BEAT ME. Ja, de zovéélste zangwedstrijd, maar wat is daar eigenlijk mis mee? Bij de introductie van The Voice zeiden we ook al: ‘Alweer een talentenjacht?!’, maar de toenmalige talentenjachten zijn gesneuveld en The voice of Holland is nu de koning der talentenjachten.

Een nieuwe talentenjacht kan ook zomaar The voice of Holland weer van de troon stoten. Als Talpa en RTL straks samen gaan, moet The Voice haar vrijdagavond misschien wel afwisselen met het verfrissende We Want More. Op The voice of Holland zijn mensen inmiddels wel een beetje uitgekeken. Een tussenjaar kan geen kwaad en dan kan We Want More mooi de Voice-vrijdag vullen.

Voice-killer

BEAT ME heeft overigens wel wat (lees: veel) weg van The Voice. Eigenlijk is BEAT ME een uitvergrote versie van The Voice’s Battle-ronde. Het decor lijkt zelfs identiek. En zelf de juryleden lijken ze te delen. Trijntje Oosterhuis was ooit coach bij The Voice en zit nu bij BEAT ME in de jury. Ook Glennis Grace, die volgend seizoen coach wordt bij The Voice, zit nu in de wisselende vakjury van BEAT ME. 

Het is wel opvallend dat juist The Battles voor John de Mol de inspiratiebron was voor een nieuw programma, omdat The Battles juist het minst succesvolle onderdeel is van The Voice. Na The Blind Auditions zakken de kijkcijfers altijd in. De Mol had beter een geheel blinde talentenjacht kunnen maken, waarin we de kandidaat helemaal niet zien. SBS6 komt wel met zoiets: Avastars. Hierin verzorgt een zanger de stem van een animatiepoppetje en voorziet een danser het poppetje van de moves.

Je kan BEAT ME een slap aftreksel en makkelijk scoren noemen, maar het is misschien het beste dat we krijgen in de traditionele herhalingen-zomer. BEAT ME is best aardig. Je vraagt je elke keer weer af waar die nieuwe talenten toch vandaan komen. De vijver is blijkbaar diep genoeg voor nog twintig nieuwe talentenjachten in de komende twee jaar, maar BEAT ME is niet de ‘The voice of Holland-killer’.

BEAT ME is iedere zaterdag te zien op SBS6 om 20:30 uur en vanaf 14 augustus om 20:00 uur.