Vincent Kijkt: ‘Gelukkig weten de leerlingen van DREAM SCHOOL prima zelf hoe ze zich moeten gedragen’
Bron: NTR

Vincent Kijkt: ‘Gelukkig weten de leerlingen van DREAM SCHOOL prima zelf hoe ze zich moeten gedragen’

Geschreven door Vincent Popken

Steeds meer jongeren verruilen het traditionele tv-kijken voor video-diensten als Netflix en Videoland, maar er valt zoveel te ontdekken op de traditionele televisiezenders. In ‘Vincent kijkt’ geeft Vincent (21) op eigen wijze een samenvatting van de pareltjes van de Nederlandse televisie.

Deze week kijk ik naar de kansenpareltjes van het tv-programma DREAM SCHOOL. Ik volg dit seizoen al langer en heb ook voorgaande seizoenen voorbij zien komen. En ik kan wel zeggen dat ik de leerlingen uit dit seizoen wel de moeilijkste groep van alle vier de seizoenen vind. 

Zware laatste week

Het is een mooi programma en je ziet niet alleen (sommige) leerlingen verbeteren, maar ook de bekende Nederlanders die les komen geven zie je beter worden in hun communicatie met de leerlingen. Wat mij van de vorige afleveringen nog het meest bijgebleven is, is hoe schrijver Philip Huff het moeilijk had tijdens de lessen en vooral een grote bek kreeg terug kreeg in plaats van een goed gesprek. En ook rector Eric en Lucia Rijker maken zich erg zorgen of het nog wel goed gaat komen met de leerlingen in de laatste week.

Vooral Erik is helemaal klaar met de groep en twijfelt om ze weg te sturen. Ik vind het al knap dat hij na vier seizoenen dat gevoel nu pas heeft, want ik had er allang al een uitgezet. Maar Lucia houdt de hoop erin en gelukkig lukt het Philip Huff deze aflevering om zijn les weer terug in het gareel te houden. Maar voor het einde van de les verliest hij weer de greep op de groep. Gelukkig weet de groep zelf wel hoe ze beter les kunnen geven, maar zelf respect voor de docent opbrengen is te moeilijk. 

Energy drank en chips

Gelukkig zijn er nog wel leerlingen die meer respect hebben voor het doel voor het programma en niet alleen voor de fame op tv willen komen. Hun gedrag lijkt niet te veranderen dus probeert Erik door middel van de les van tuinder Rob Baan hun eetgedrag nog wel proberen te veranderen. Want de gemiddelde leerling van DREAM SCHOOL heeft voor tien uur ‘s ochtends al een blik energy drank en een zak chips op. Maar ook dit lijkt het traject niet te kunnen veranderen, want alles wat de tuinder aanbiedt wordt in een bekertje weer vrij snel uitgespuugd met een hoop aanstellerij. 

Erik vertrekt

Voor de volgende les neemt Eric het woord. Hij zegt wat menig tv-kijker allang al heeft willen zeggen. Hij is er klaar mee en gelijk heeft hij. Hij heeft kort geleden zijn vader verloren en ik begrijp helemaal waarom hij weg loopt. Al vrees ik dat sommige leerlingen zo weinig respect hebben dat het ze helemaal niks doet. En in deze situatie zie je welke leerlingen wel en welke het niet gaan redden in de maatschappij.