Recensie: ‘De Hit Kwis is een grote flop’
Bron: AVROTROS/ Ruud Baan

Recensie: ‘De Hit Kwis is een grote flop’

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Nederland is een nieuwe muziekquiz rijker. Onder de naam De Hit Kwis testen Romy Monteiro en Kees Tol de muziekkennis van zes kandidaten. De promo zag er veelbelovend uit, maar de uitvoering valt enorm tegen. Je weet gewoon niet waar je naar zit te kijken. Er gebeuren zoveel dingen tegelijkertijd, dat het lastig is om je te focussen. 

De speluitleg is bijzonder kort. Als kijker snap je niet wat de bedoeling is. De kandidaten leken het wel te snappen. Maar die waren alle zes ook bijzonder enthousiast. Wellicht komt dat door alle hippe kleuren in de studio. Want dat zag er wel goed uit. Alleen met een mooie studio zet je nog geen mooi programma neer. 

Ik weet niet goed wat AVROTROS hierbij gedacht heeft. Hebben ze een foute beslissing genomen? Weten ze dat het op NPO 1 wordt uitgezonden? Bovendien is het iedere werkdag, dus vijf dagen in de week te zien? Het is meer iets voor de zaterdagavond, na Bommetje op NPO 3. Want hier wil je toch niet iedere werkdag naar kijken?

Verder is De Hit Kwis niet echt een quiz voor twee presentatoren. Je merkt al snel dat er één te veel is. Romy zou het prima alleen kunnen presenteren. Ik twijfel ook niet aan de presentatiekunsten van Kees. Hij zou het ook prima alleen kunnen doen. Hij heeft zichzelf al eens bewezen in een spelshow voor SBS6. Het is een opmerkelijk duo waar nog niet echt een klik bij te bespeuren valt. Wellicht gaat dat nog komen, het is immers pas de eerste aflevering.

Maar na ruim vijftig minuten voelt het als vijf weken. Er is zoveel muziek wat je om te oren vliegt, dat je soms de spreekwoordelijke bomen door het bos niet meer kunt zien. De ‘hits’ gaan letterlijk alle kanten op. Van Gerard Joling tot Christina Milian en van Gwen Stefani naar Monique Smit. Het is wel een beetje veel allemaal. Het zou wel iets minder ‘druk’ en ‘chaotisch’ mogen. 

Ik moet er nog even van bijkomen allemaal. Het is best vermoeiend om het allemaal tot je te nemen. Na één aflevering heb ik het wel een beetje gezien. De komende weken zal ik niet snel om 19.00 uur NPO 1 aanzetten. Ik had liever gezien dat een quiz als That’s The Question of Get The Picture terug zou keren. Dat zal wel niet gaan gebeuren ben ik bang. 

Nu ben ik misschien ook bevooroordeeld. Ik ben zelf een groot fan van quizzen op televisie. Zo zijn Ik weet er alles van en De Slimste Mens erg leuk om naar te kijken. Ik hoopte ergens dat De Hit Kwis ook in het rijtje zou komen. Maar helaas is De Hit Kwis ‘De Zwakste Schakel’. 

De Hit Kwis is iedere werkdag rond 19.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.