Recensie Jaaroverzicht 2017

Recensie Jaaroverzicht 2017

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het jaar 2017 zit er alweer bijna op. Nu is het de hoogste tijd om eens terug te blikken naar het afgelopen jaar. Welke nieuwe programma's zijn er allemaal gemaakt dit jaar? Welke zijn goed en welke juist niet? Op Showbizznetwork zijn in totaal tien recensies verschenen van nieuwe programma's.

Van deze tien recensies zijn er vier verschenen over RTL programma's. Ook vier recensies gingen over SBS programma's en nog eens twee stonden in het teken van de NPO. Maar welke van deze tien is er op één geëindigd? Welk programma staat er onderaan en vooral waarom? Lees dit en meer in het recensie jaaroverzicht van 2017!

10) De Spa

Op de laatste plek is De Spa geëindigd. Deze nieuwe late night soap was het net niet. De soap begon voorzichtig op NET5. Maar al snel liepen de kijkcijfers enorm terug. Maar wat wil je ook om 22.30 uur? De concurrentie rond dat tijdstip is veel te sterk. Dus besloot SBS6 om de soap naar die zender te halen. Maar dan wel om 23.30 uur. Dus nu is de late night soap een échte late night soap geworden.

Zelf vond ik deze soap niet heel bijzonder. De verhaallijnen waren maar moeilijk te begrijpen. Maar wat wil je ook als je GTST gewend bent? Daar kan geen soapserie tegen op natuurlijk. Hoewel er wel goede acteurs en actrices in De Spa te zien waren, viel de soap behoorlijk in het water. Daarom is De Spa op de laatste plek geëindigd. Of De Spa ook in 2018 nog te zien blijft, is nog maar even de vraag.

Lees hier de recensie over De Spa nogmaals terug.

9) Spreekrecht

Het programma Spreekrecht vond ik oprecht een mooi programma. Presentatrice Angela Groothuizen stond mensen bij die een moeilijke periode hebben gehad. De mensen die in Spreekrecht te zien waren, waren het slachtoffer van een misdrijf geworden. In het programma worden deze mensen gevolgd. Zij kregen de kans om hun kant van het verhaal aan de rechter te vertellen.

Hier kwam zoveel emotie bij kijken, dat ik als kijker erdoor geraakt werd. Ik vond het met recht een bijzonder programma. Helaas liepen de kijkcijfers enorm terug. Dat vond ik erg jammer. Het is juist goed dat dit programma er is. Of er ook een nieuw seizoen gemaakt gaat worden is nog maar even de vraag. Door de tegenvallende kijkcijfers, kan het maar zo zijn dat het programma stopt.

Lees hier de recensie over Spreekrecht nogmaals terug.

8) De Perfecte Vraag

Wat heb ik mij geërgerd aan De Perfecte Vraag. Dit nieuwe spelletjesprogramma leek verdacht veel op Een tegen 100 van AVROTROS. Aan presentatrice Irene Moors lag het zeker niet. Zij deed het heel erg goed zelfs. Alleen paste ze, volgens mij, niet bij dit spelletjesprogramma. Voor het imiteren van een spelprogramma moet je niet bij Irene zijn. Het spelprogramma was niet echt bijzonder. De vragen vielen behoorlijk tegen vond ik.

Veel kijkers konden het gelukkig wel waarderen. Voor deze kijkers is er ook goed nieuws te melden. Dit spelprogramma keert volgend seizoen weer terug bij SBS6. Wederom zal Irene het spelprogramma gaan presenteren. Misschien is het ook nog een beetje vreemd om Irene bij SBS6 te zien. Zij is voor mij toch een echt RTL gezicht. Ik hoop dat er in 2018 echt leuke programma's met Irene gaan komen, dat verdient ze!

Lees de recensie over De Perfecte Vraag hier terug.

7) Het geheime leven van 4-jarigen

In dit programma, met 4-jarigen, werd hun geheime leven in kaart gebracht. Maar echt geheim was het natuurlijk niet. Alles werd namelijk vast gelegd met de verborgen camera's van de NPO. Dus die titel geeft een verkeerd beeld van de inhoud. Ondanks dat was het wel een grappig programma. Twee deskundigen observeerden de jonge kinderen. Welk gedrag laten zij allemaal zien? Hoe gaan zij met elkaar om?

Dit is een programma die je niet vaker moet uitzenden. Ik denk dat het bij één keer zal blijven. Hoewel er wellicht nieuwe geheimen ontrafelt zouden kunnen worden. Maar dan is het een optie om het met andere leeftijden te proberen. Misschien wel het geheime leven van pubers?

Lees hier de recensie over Het geheime leven van 4-jarigen terug.

6) Wat vindt Nederland?

Een spelprogramma die een tweede leven krijgt; zo kun je Wat vindt Nederland? wel omschrijven. Het was eerst te zien bij RTL 4 met Jack Spijkerman. Maar dit jaar verhuisde het naar SBS6. Presentator Winston Gerschtanowitz mocht dit spelprogramma presenteren. Dat deed hij op een hele leuke manier. Het was even wennen om Winston bij SBS6 te zien. Hij is toch vooral bekend van RTL Boulevard.

Winston had het geluk dat ook Sandra Schuurhof te zien was. Toen zij nog werkzaam was bij RTL 4, was zij te zien naast Jack. Maar nu het programma is verhuisd naar SBS6, mocht Sandra weer schitteren in dit spelprogramma. Wat ook Sandra maakte een overstap van RTL naar SBS. Aan het spelprogramma is weinig veranderd. Alleen de presentator en teamcaptains zijn veranderd.

Het leuke was toch wel de laatste aflevering. Toen waren de teamcaptains; Jörgen en Richard verkleed als hun alterego's Tante Es en Jopie Parlevliet. Vooral die laatste was opvallend, omdat Jopie weer te zien was bij RTL 4 met een eigen talkshow. Dus wie weet maakt Jopie ook een comeback in 2018 bij SBS6?

Lees hier de recensie over Wat vindt Nederland? terug.

5) Janzen & Van Dijk

Twee presentatrices van RTL 4 werkten voor het eerst echt samen. Chantal Janzen en Wendy van Dijk waren samen te zien. Zij probeerden allerlei feesten te organiseren. Maar het feest werd niet zomaar georganiseerd. De kandidaten moesten allerlei opdrachten uitvoeren. Vooral het wegspelen van familieleden zorgden voor hilarische televisie momenten.

Eigenlijk was dat het leukste aan dit programma. Maar het was ook heel leuk om Chantal en Wendy naast elkaar in één programma te zien. Het was een leuk en vooral vermakelijk programma. De kans is groot dat er een tweede seizoen van gaat komen. Van mij mag er zeker een tweede seizoen komen! Ik kijk er al naar uit! De kijkcijfers waren best goed, dus de kans dat er een tweede seizoen komt, is vrij groot.

Lees hier de recensie over Janzen & Van Dijk terug.

4) De wereld rond met 80-jarigen

SBS6 verraste mij positief met De wereld rond met 80 jarigen. Presentator Dennis van der Geest ging de wereld rond met allerlei ouderen. Het was een soort Geer en Goor maar dan een stuk serieuzer. Natuurlijk werd er wel gelachen, maar niet zoals met Geer en Goor. Dennis was dé perfecte presentator voor dit programma. De ouderen voelden zich op hun gemak bij de SBS6 presentator.

De verhalen van ouderen was natuurlijk heel erg mooi. Van sommige verhalen werd je als kijker behoorlijk geraakt. Tenminste dat gevoel had ik soms wel. Het is een eerlijk, oprecht en vooral echt programma. Dat maakt dit programma tot een mooi programma. Ik heb hier heel erg van genoten. Ik gun dit programma een nieuw seizoen. Gewoon omdat het zo goed in elkaar zit. Het straalt gewoon warmte uit, iets wat niet veel programma's hebben.

Lees hier de recensie over De wereld rond me 80-jarigen terug.

3) The Big Music Quiz

Een muziekprogramma op de vrijdagavond. Leuker kon je het weekend niet ingaan toch? Maar toch zijn er ook verbeterpunten aan dit programma. Zo is de eerste ronde een beetje een rommeltje. De teams worden ineens door elkaar gehusseld. Dat vond ik toch een beetje jammer om te zien. Maar de muziek staat gelukkig centraal. De basis is perfect.

Maar nu moet dit programma nog een beetje groeien. De spellen moeten even anders in elkaar worden gezet. De rondes zijn ook een beetje te kort. Daar mag ook wel iets meer aan gedaan worden. Voor mij staat de muziek centraal. Daarom staat dit programma op plek drie. Als ik puur en alleen aan de muziek denk, staat dit programma op plek drie. Wel zou ik dan graag verbeterpunten zien in een eventueel nieuw seizoen.

Lees hier de recensie over The Big Music Quiz terug.

2) Oh wat een jaar!

Linda de Mol wist dit televisie seizoen te scoren met Oh wat een jaar. In dit programma stond altijd één jaartal per aflevering centraal. Zo ging Linda al eens terug jaar de jaren '80, jaren '70 jaren '60 en ook naar de jaren '90. De herkenning van het jaartal leverde vaak hilarische momenten op. Dit kwam ook door de teamcaptains; Jeroen van Koningsbugge en Ruben Nicolaï. Zij maakten er iedere aflevering weer een feestje van.

Het spelprogramma had alles in huis om een succes te kunnen zijn. Dat is het ook wel gebleken; op sommige afleveringen keken er zeker twee miljoen mensen. Ik hou van Holland werd hiervoor even in de ijskast gezet. Oh wat een jaar heeft dit gat met succes opgevuld. Van dit programma word je als kijker bijzonder vrolijk. In 2018 moet Oh wat een jaar zeker terugkeren. Want de kijker smult van dit soort programma's en ik zelf ook!

Lees hier de recensie over Oh wat een jaar! terug.

1) Planet Eart II

De allereerste recensie van 2017 ging over Planet Earth II. Dit natuurprogramma maakte diepe indruk. Het was de opvolger van Planet Earth. Het jaar 2017 begon meteen al bijzonder. De beelden die zijn gemaakt in Planet Eath II waren zo bijzonder om te zien. De natuur werd aan de kijker getoond op een bijzondere manier. Het kon dan ook niet anders dan dat dit programma op één is geëindigd.

Natuurprogramma's doen het altijd goed. In een programma als Planet Earth II, krijg je als kijker unieke beelden te zien. Vanaf de allereerste minuut blijf je gefocust kijken. Ook in de afgelopen jaren zijn natuurseries hoog geëindigd in het recensie jaaroverzicht. Wie weet komen er in 2018 weer nieuwe natuurseries die misschien nog mooier zijn dan Planet Earth II. Ik heb er in ieder geval enorm van genoten. Van dit soort programma's zouden er meer van mogen zijn. Gewoon omdat je dat als kijker wilt zien.

Lees hier de recensie over Planet Earth II terug.

Hiermee zit het recensie jaaroverzicht 2017 erop. De kans dat er in 2018 nieuwe recensies verschijnen is erg groot. Ook in het nieuwe jaar wordt er weer kritisch gekeken naar de nieuwe programma's. Ik kijk nu al uit naar het nieuwe jaar. Ik hoop dat een jaar wordt met veel nieuwe televisie programma's!