Zó voorkom je dat je buurman eerder weet wie de Mol is
Geschreven door Daniël SchalkDe jacht op de Mol wordt bijna weer geopend. Televisiekijken gebeurt tegenwoordig massaal via internet. De grootste ergernis van deze groep tv-kijkers is dan ook als het beeld continu hapert, helemaal tijdens een tv-programma als Wie is de Mol? en je buurman straks eerder weet wie de Mol is dan jij. De belangrijkste tip: Als je televisie wil kijken via internet, moet je natuurlijk wel goed internet afsluiten.
Online tv-kijken
Uit de meest recente cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) blijkt dat in 2018 maar liefst 59 procent van de Nederlanders van 6 jaar en ouder één of meerdere tv-programma’s via internet heeft gekeken. Dit zijn 9,2 miljoen mensen. Het meest bekeken programma via internet was dat jaar de uitzending van De Luizenmoeder van 28 januari 2018 met gemiddeld 420.000 kijkers, gevolgd door de vierde aflevering van het achttiende seizoen van Wie is de Mol? op 27 januari 2018 met 171.000 online kijkers.
Het aantal online tv-kijkers blijft groeien, zo ontdekte ook online tv-aanbieder NLZIET. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de NLZIET-gebruikers NLZIET als primaire tv-dienst gebruikt. 47 procent van de kijkers heeft naast NLZIET geen vaste tv-aansluiting meer om NPO 1, RTL4 en SBS6 te kijken. Dit was begin 2017 nog slechts 21 procent. Met deze groei van het aantal online tv-kijkers is het dus geen verassing dat een haperend beeld bij de grootste ergernissen van deze kijkers hoort. Het is daarom belangrijk dat je thuis goed internet hebt, anders hoor je je buurman al schreeuwen wie de Mol is.
Mollenjacht
Er zijn meer trucjes om je buren voor te blijven in de zoektocht naar de Mol. Het is vooral belangrijk om niet in de bekende tunnelvisie terecht te komen, maar ook om de afleveringen tot in de kleinste details te bestuderen. “Kijk alles nog eens stukje voor stukje terug”, tipte oud-winnaar Tim Hofman in 2017 op LINDA.nl. Je ziet namelijk al gauw iets over het hoofd. “Er komen zoveel hints voorbij. Als je het een tweede - of derde, of vierde - keer bekijkt, vallen je vanzelf andere dingen op”, zegt de tv-presentator.
Daarnaast zijn er online een hoop forums en Facebook-groepen te vinden, waar de grootste Molloten hun bevindingen en theorieën met elkaar delen. Maar onthoudt vooral: niets is wat het lijkt in Wie is de Mol? Als je eenmaal in de tunnelvisie zit, kom je er niet meer gemakkelijk uit. “Als je zo overtuigd bent dat iemand het is, dan heb je een blinde vlek voor wat de rest doet. Dat is heerlijk als Mol”, zei oud-Mol Margriet van der Linden een paar jaar terug tegen EenVandaag.
Kandidaten 2021
Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? gaat op zaterdag 2 januari 2021 van start bij AVROTROS op NPO 1. Op maandag 21 december worden de kandidaten van het nieuwe seizoen bekendgemaakt in een extra uitzending van de napraatshow MolTalk. Presentatoren Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen ontvangen in de speciale Kick-Off de kandidaten van 2021 én onthullen de locatie van het nieuwe seizoen.
Er worden verschillende namen genoemd van mogelijke kandidaten. Politiekverslaggever Charlotte Nijs van Hart van Nederland was tijdens de opnameperiode van Wie is de Mol? niet te zien in de actualiteitenrubriek van SBS6 en was verdacht stil op social media, net als GTST-acteur Erik de Vogel, YouTuber Gio Latooy en entertainmentdeskundige Koos van Plateringen. Mogelijk doen zij mee aan het nieuwe seizoen.
MolTalk: The Kick-Off 2021 is maandag 21 december om 20:25 uur te zien op NPO 3.