Nederland na goede tweede helft overtuigend groepswinnaar
Bron: Showbizznetwork.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Nederland heeft de groepsfase van het EK goed afgesloten. In de Johan Cruijff Arena won Oranje met 3-0 en wist de volle negen punten over te houden aan de groepsfase. Het is voor Nederland de derde keer dat alledrie de groepswedstrijden werden gewonnen op een EK. De voorgaande keren waren in 2000 en 2008. Wie de volgende tegenstander wordt is nog niet bekend, maar het Nederlandse elftal weet dat ze zondag in Hongarije aan de bak mag

Nederland begon met Stekelenburg, Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind, van Aanholt, F. de Jong, Wijnaldum, Gravenberch, Malen en Memphis. Nederland startte slecht aan de wedstrijd. Noord-Macedonië had het betere van het spel en creërde de nodige kansen. Nederland kroop door het oog van de naald, nadat een doelpunt van Noord-Macedonië werd afgekeurd en een bal op de paal belandde. Vanuit de omschakeling lukte het Nederland in de 24e minuut te scoren. Donyell Malen, die als één van de weinigen zijn niveau haalde, bracht Memphis in stelling om de 1-0 te maken.  Na het doelpunt bleef Nederland slordig aan de bal en gaf de Noord-Macedoniërs de nodige ruimte om kansen te creëren.

Frank de Boer besloot om het roer na rust flink om te gooien. De formatie ging van 5-3-2 naar 4-3-3. Jurriën Timber en Steven Berghuis kwamen in de ploeg voor Denzel Dumfries en Stefan de Vrij. Zodoende bestond de achterhoede van Oranje uit Timber, de Ligt, Blind en van Aanholt. Het middenveld bleef ongewijzigd en in de voorhoede stonden nu Berghuis, Memphis en Malen. Nederland oogde na de wissels gelijk beter en richtte zich meer op de aanval. In de 51e bekroonde  Wijnaldum het betere spel door de voorsprong te verdubbelen. Na 58 minuten wist Wijnaldum voor de tweede keer op aangeven van Memphis te scoren en bracht de voorsprong naar een riante 3-0. Na deze voorsprong was Noord-Macedonië het helemaal kwijt en domineerde Nederland, maar verzuimde ze de voorsprong te vergroten. In het laatste kwartier van wedstrijd nam Nederland wat gas terug om de krachten voor zondag te sparen.