Oranje - The Day After: Nederland als groepswinnaar naar de volgende ronde
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje - The Day After: Nederland als groepswinnaar naar de volgende ronde

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nederlands elftal heeft zich gisteren als groepswinnaar geplaatst voor de volgende ronde van het WK. Het team van Van Gaalovertuigde niet, maar had geen enkele moeite met het team van Qatar.

Louis van Gaal koos ervoor om twee wijzigingen aan te brengen ten opzichte van de wedstrijd tegen Ecuador. Marten de Roon verving Teun Koopmeiners en Memphis mocht voor het eerst aan de aftrap verschijnen dit toernooi. Ajax-aanvaller Steven Bergwijn verhuisde daardoor naar de bank. Verder koos de bondscoach voor de vertrouwde namen met onder de lat Noppert en een achterhoede bestaande uit: Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké en Blind.

Het middenveld bestond uit De Roon, Frenkie de Jong en Klaassen en voorin speelde Memphis naast Gakpo. Met De Roon op de positie naast Frenkie de Jong wilde de bondscoach De Jong voetballend beter in zijn spel laten komen, maar aanvankelijk pakte dit niet goed uit. Nederland kwam er moeilijk uit en daardoor kreeg het publiek een saaie wedstrijd voorgeschoteld. Na 24 minuten viel er wel wat te juichen, want net als tegen Senegal en Ecuador opende Cody Gakpo de score.

Ook na de 1-0 sprankelde het niet bij Oranje, maar toch werd kort na rust de voorsprong verdubbeld. Memphis breekt door, maar zijn inzet werd door de keeper van Qatar gered, waarna Frenkie de Jong de bal kon intikken. Het was voor Frenkie de Jong pas zijn tweede doelpunt voor het Nederlands elftal. De 2-0 overwinning kwam in het vervolg van de wedstrijd geen moment in gevaar en Oranje liet zelfs de mogelijkheid om met meer afstand te winnen onbenut. 

Qatar pakt record!

Door de nederlaag van Qatar is de Golfstaat het slechtst presterende gastland ooit op een WK. Nog nooit wist een gastland geen enkel punt over te houden aan de groepsfase. En ook qua doelsaldo is Qatar veruit het slechtste gastland in de geschiedenis van het WK. Dit toernooi maakte Qatar maar een doelpunt en kreeg het land er in drie wedstrijden maar liefst zeven tegen.

Terwijl Nederland tegen Qatar voetballende, werd in Ar-Rayyan nog ergens om gespeeld in groep A. Ecuador en Senegal gingen uitmaken wie er na Oranje nog doorging naar de volgende ronde van het toernooi. Ecuador had voorafgaand aan de wedstrijd evenveel punten als Nederland en werd op de hielen gezeten door Senegal die een punt minder hadden. In boeiende wedstrijd wist Senegal uiteindelijk met 2-1 te winnen van de Zuid-Amerikanen, waardoor niet Ecuador, maar Senegal doorgaat naar de volgende ronde van dit WK. 

Nederland is door de makkelijke overwinning op Qatar groepswinnaar geworden in groep A. Dat betekent dat Van Gaal en zijn mannen het zaterdag op gaan nemen tegen de Verenigde Staten. Amerika speelde gisteravond tegen Iran, dat voor de aftrap nog op een tweede plek stond in groep B. Het politiek beladen duel kende de nodige spanning op het veld en uiteindelijk was een 1-0 zege voor de Amerikanen voldoende om plaatsing voor de knock-outfase veilig te stellen. Engeland was zeker van de koppositie in groep B en zal het in de volgende ronde opnemen tegen Senegal.

Niks missen én meepraten over het WK? Word lid van onze Oranjewinter-groep op Facebook!