Wisselend succes voor Nederland in de Conference League
Bron: UEFA.com

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vier Nederlandse ploegen kwamen vanavond in actie in de achtste finales van de Conference League en met wisselend succes. Feynoord wist na een overtuigende tweede helft met 2-5 te winnen, terwijl op hetzelfde tijdstip Vitesse met 0-1 verloor. AZ speelde een matige wedstrijd en verloor met 2-1 tegen Bodø/Glimt. PSV speelde na een dramatische eerste helft met 4-4 gelijk tegen FC Kopenhagen. Volgende week donderdag wachten de returns.

Vitesse-AS Roma

Vitesse begon goed aan de wedstrijd en zette AS Roma flink onder druk. De ploeg van Thomas Letsch dacht zelfs in de veertiende minuut op voorsprong te komen, maar Grbic stond buitenspel waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Na 34 minuten kreeg Vitesse de absolute kans op de openingstreffer. De keeper van de Romeinen (Rui Patricio) leverde zomaar de bal in bij Grbic, die niet zelfzuchtig was en de bal passte naar Openda. De Belg wist de kans niet te benutten en schoot de bal hoog over het doel. De ruststand leek 0-0 te worden totdat AS Roma in de blessuretijd van de eerste helft een corner kreeg. Na de afgeslagen hoekschop kwam de bal voor Oliviera, die uit de draai AS Roma op voorsprong schoot. Waar de eerste helft voor het nodige spektakel zorgde, kon de tweede helft weinig bekoren. Door veel kleine overtredingen kwam het spel vaak stil te liggen en van de dominantie en kansen van Vitesse was weinig nog over. In 78e minuut kwam AS Roma met tien man te spelen. Doelpuntenmaker Oliviera kreeg zijn tweede gele kaart binnen tien minuten en moest het veld verlaten. Vitesse wist weinig meer te creëeren en verloor de westrijd met 0-1. De Arnhemmers zullen volgende week een klein wonder nodig hebben om AS Roma uit te schakelen.

Partizan Belgrado-Feyenoord

Feyenoord kwam sterk uit de startblokken en wist in de eerste tien minuten al voor het nodige gevaar te zorgen. Geheel tegen de verhouding in was het echter de thuisploeg die op voorsprong kwam. De Israëliër Bibras Natcho wist na 13 minuten vanaf de rand van het strafschopgebied uit te halen en verschalkte daarbij Justin Bijlow. Zeven minuten later had Feyenoord een antwoord en wisten de Rotterdammers de score gelijk te trekken. Jens Toornstra wist de bal net buiten het strafschopgebied aan de binnenkant van de paal te schieten. Na de gelijkmaker bleef Feyenoord de betere ploeg en creëerde de ploeg van Arne Slot de nodige kansen, maar beide ploegen gingen de rust in met een 1-1 tussenstand. De tweede helft begint voor Feyenoord desastreus. Na 44 seconden in de tweede helft schiet Jovic Feyenoord weer op achterstand. Wederom wist Feyenoord de achterstand snel om te buigen, want na vier minuten zorgt Cyriel Dessers op aangeven van Luis Sinisterra voor de 2-2. In de 64e minuut kwam Feyenoord voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong. Na een fraaie actie bezorgde Sinisterra de bal bij Geertruida die uithaalde en Feyenoord op 2-3 zette. In de 71e minuut zette Sinisterra Feyenoord nog meer op rozen. De linksbuiten wist zijn goede spel te belonen met een fraaie volley van ongeveer 20 meter. Feyenoord speelde een weergaloze tweede helft en kwam na 77 minuten zelfs op 2-5. Toornstra werkt op aangeven van Dessers de bal binnen en zorgt voor euforie bij de 1400 meegereisde Feyenoord-supporters. Feyenoord won uiteindelijk met 2-5 en heeft een hele goede uitgangspositie om de kwartfinales van de Conference League te halen.

FK Bodø/Glimt-AZ

Het eerste kwartier van de wedstrijd had AZ voornamelijk de bal, maar creëerden de Noren de meeste kansen. Na een fout van Vindahl had AZ de mazzel dat Pellegrino de kans op 1-0 miste. Pas na 20 minuten was er het eerste gevaar van de Alkmaarders, maar Evjen schoot tegen zijn oude ploeg hoog over het doel. In de 26e minuut was daar dan het eerste schot op doel van AZ. Pavlidis raakte na een prachtige aanname op zijn borst de buitenkant van de paal. Het schot op de paal bleek een voorbode, want na de misser van Pavlidis was het AZ die de kansen creëerde. In de 39e minuut was het echter Bodø/Glimt die de score opende. Pellegrino kopte de bal binnen na een goede omschakeling van de Noren. Met de 1-0 achterstand ging AZ de rust in. In de tweede helft ontsnapte AZ aan een grotere achterstand. Dani de Wit gooide zich heldhaftig in de baan van het schot en voorkwam zo een 2-0 achterstand. AZ wist in de 73e minuut zelfs de gelijkmaker binnen te werken. Invaller Aboukhlal zorgde op aangeven van Sugawara voor de 1-1. In de absolute slotfase van het duel kreeg Bodø/Glimt een strafschop. Solbakken verzuimde niet en bracht de Noren weer op Voorsprong. Na de nederlaag zal AZ aan de bak moeten volgende week in Alkmaar om door te gaan naar de kwartfinales.

PSV-FC Kopenhagen

PSV begon zwak aan het duel en dat leverde in de eerste minuut al een grote kans op voor Kopenhagen. Dit bleek een voorbode, want in de zesde minuut tekende Ísak Bergmann Jóhannesson voor de openingstreffer van het duel. Na 20 minuten spelen kreeg PSV de eerste kans van de wedstrijd en die zorgde voor de gelijkmaker. Een vroege voorzet van Madueke werd door Cody Gakpo ingekopt en bracht beide ploegen op gelijke hoogte. De Eindhovenaren konden slechts een minuut genieten van de treffer, want na een fout van Joey Veerman bracht Pep Biel PSV weer op achterstand. De grote kansen na de 1-2 waren voor de club uit de lichtstad, maar toch vergrootte Kopenhagen de voorsprong naar 1-3 na een succesvolle kopbal van Lerager. Na vijf minuten in de tweede helft zorgde invaller Ritsu Doan dat PSV terug kwam in de wedstrijd. Doan schoot de bal binnen na een hoekschop van Gakpo. Na een uur spelen werd PSV in het zadel geholpen nadat de arbiter de Eindhovenaren een strafschop toekent. De strafschop van Gakpo werd door de keeper van Kopenhagen gekeerd. In de 70e minuut wist Gakpo wel het net te vinden. Gakpo wist vanuit een rebound de bal binnen te werken en de score op 3-3 te zetten. In de 78e minuut ging het toch weer mis voor PSV. Sangaré gaf de bal weg en Pep Biel kon zijn tweede van de avond binnen werken. Vijf minuten voor het einde kwamen de Eindhovenaren voor de derde keer deze avond op geljke hoogte met Kopenhagen. Na een voorzet van Gakpo schoot Zahavi de 4-4 binnen. Door het geljke spel heeft PSV plaatsing voor de kwartfinales van de Conference League nog volledig in eigen hand.