5 films met Tom Cruise die je gezien moet hebben
Bron: Wikimedia Commons

5 films met Tom Cruise die je gezien moet hebben

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Tom Cruise is vandaag 59 jaar geworden. De acteur gaat al heel wat jaren mee in Hollywood en schittert in vele films. Showbizznetwork.nl zet de 5 beste films van Tom Cruise op een rijtje.

Endless Love (1981)

Misschien niet de beste film van Tom Cruise, Endless Love kreeg zelfs meerdere nominaties voor de Golden Raspberry Awards voor de slechtste film van 1981, maar wel het filmdebuut van de acteur. In de film speelt Cruise Billy, de vriend van hoofdrolspeler David. David wordt halsoverkop verliefd op Jade, maar de welgestelde ouders van Jade verbieden hun liefde. Hun hartstochtelijke romance loopt daarop ernstig uit de hand. 

Top Gun

Tom Cruise breekt pas echt door met zijn hoofdrol in de film Top Gun. De acteur speelt de rol van Lt. Pete "Maverick" Mitchell die samen met zijn copiloot Goose wordt aangenomen bij een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman. Top Gun kun je kijken op Amazone Prime of via Pathé Thuis.

Born on the Fourth of July

Voor deze biografische oorlogsdrama krijgt Cruise zijn eerste Oscar-nominatie. Daarnaast krijgt de acteur een Golden Globe voor beste hoofdrolspeler. In de film gaat Ron Kovic (Tom Cruise) naar Vietnam om mee te vechten in de oorlog. Hij raakt zwaargewond en zal niet meer kunnen lopen volgens de dokters. Born on the Fourth of July is te zien via Pathé Thuis. 

A Few Good Men

Veel succes behaalde Cruise ook met de film A Few Good Men. Het is een militair rechtbankdrama naar het toneelstuk en filmscript van de Oscarwinnende scenarioschrijver Aaron Sorkin. Tom Cruise speelt hierin de hoofdrol als militaire advocaat Daniel Kaffee die twee millitairen verdedigd die schuldig zijn aan een moord. Kaffee komt erachter dat de twee een opdracht uitvoerden, maar heeft hier nog geen hard bewijs voor. A Few Good Men is te zien via Pathé Thuis.

Mission: Impossible

Misschien wel de bekende rol van Tom Cruise is zijn rol als geheime agent in de bekende filmserie Mission: Impossible. De filmreeks bracht ruim 3 miljard Amerikaanse dollar op en staat daarmee op de 16e plaats in de lijst van meest succesvolste filmreeksen. De filmserie Mission: Impossible zijn te zien op Netflix, Amazone Prime en Pathé Thuis.

Op de hoogte blijven van de nieuwste releases en jouw tips delen? Word lid van onze film-groep op Facebook!