Een week na de aanslag op Peter R. de Vries: dit is er allemaal gebeurd
Bron: Screenshot RTL4

Een week na de aanslag op Peter R. de Vries: dit is er allemaal gebeurd

Geschreven door Daniël Schalk

Het is dinsdag 6 juli rond 19:30 uur als misdaadjournalist Peter R de Vries na de uitzending van RTL Boulevard van de studio aan het Leidseplein naar de parkeergarage op de Lange Leidsedwarsstraat loopt. Daar wordt hij neergeschoten. Het is nu een week later. Dit is wat er daarna gebeurde en wat we nu weten.

Dinsdag 6 juli: Persconferentie

Op dezelfde dag geeft de Amsterdamse driehoek om 23:00 uur een persconferentie. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt hier dat Peter in het ziekenhuis vecht voor zijn leven. De Amsterdamse politiecommissaris Frank Paauw maakt bekend dat er eerder op de avond drie verdachten zijn aangehouden: twee in een vluchtauto op de A4 en op een andere plek de derde verdachte.

Na de persconferentie reageert RTL Nederland op de aanslag. “We zijn ontzettend geschokt. Dit is een onbeschrijfelijk laffe daad”, schrijft de zendergroep in een statement. Ook het Koninklijk Paar geeft een reactie. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima schrijven in een verklaring ‘diep geschokt’ te zijn.

Woensdag 7 juli: ‘Grootste nachtmerrie’

De zoon van Peter R. de Vries reageert een dag na de aanslag op Twitter. “Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden”, schrijft Royce de Vries namens de familie. Hij vervolgt in de korte verklaring: “Wij omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden.”

RTL Boulevard staat volledig in het teken van Peter. In de uitzending wordt een ode gebracht aan de misdaadjournalist. Later op de avond wordt bekend dat één van de verdachten van de aanslag de Rotterdamse rapper Delano G is. Hij wordt beschouwd als de vermoedelijke schutter. Delano G. was actief onder de artiestennaam Demper en heeft een eigen pagina op het hiphop-platform 101Barz van BNNVARA.

Donderdag 8 juli: BNNVARA reageert

Delano G. maakt geen onderdeel uit van 101Barz. Dat laat omroep BNNVARA weten in een reactie. “Naast de eigen content van 101Barz is het mogelijk voor artiesten om hun eigen muziek en videoclips naar de redactiemail te versturen om gepubliceerd te worden op de website van 101Barz. Dit zijn allemaal embedded video’s, afkomstig van YouTube”, legt een woordvoerder van BNNVARA uit.

Vrijdag 9 juli: ‘Toestand nog zeer kritiek’

De toestand van misdaadjournalist Peter R. de Vries is nog zeer kritiek, maar stabiel. Dat melden ingewijden aan het AD en Het Parool. “Hij haalt zelfstandig adem en heeft een polsslag, maar is nog niet bij bewustzijn. Het is onduidelijk hoeveel hersenschade hij heeft opgelopen”, schrijven de twee kranten.

Zaterdag 10 juli: Dreiging RTL Boulevard

Een uur voor de uitzending van RTL Boulevard maakt RTL bekend dat het programma niet doorgaat. Vanwege een ernstige dreiging is de studio aan het Leidseplein ontruimd. Voor het eerst in bijna 20 jaar is er geen RTL Boulevard. De beslissing is genomen op basis van informatie van de Amsterdamse driehoek.

Volgens RTL Nieuws komt de ernstige dreiging uit de hoek van de georganiseerde misdaad. Dit melden zij op basis van bronnen. Het is niet duidelijk wanneer de uitzendingen worden hervat. “Over hoe het morgen verder gaat, zijn we nu in overleg. Veiligheid staat boven alles”, zegt RTL tegen RTL Nieuws.

Zondag 11 juli: ‘Aanslag met raketwerper’

RTL Boulevard gaat zondag opnieuw niet door. Deze beslissing heeft RTL zelf gemaakt. “Door de extra veiligheidsmaatregelen was het mogelijk om vanavond weer vanuit Amsterdam uit te zenden, maar wij hebben zelf besloten vandaag het team van RTL Boulevard rust te geven”, laat het mediabedrijf weten.

Dagblad NRC meldt op basis van bronnen binnen de politie dat criminelen met een raketwerper of automatische vuurwapens een aanslag wilden plegen op RTL Boulevard. De politie zou berichten hebben onderschept van criminelen waarin de optie van een aanslag op de studio in Amsterdam werd besproken.

Maandag 12 juli: RTL Boulevard hervat

RTL Boulevard keert maandagavond weer terug op televisie vanuit een andere studio op een geheime locatie in Hilversum. De gemeente Hilversum noemt persvrijheid ‘een groot goed in Nederland’ en zorgt er daarom voor dat RTL Boulevard vanuit de mediastad haar uitzendingen kan hervatten.

De familie van verdachte Delano G. stapt uit schaamte naar De Telegraaf. In de krant vertellen de familieleden dat Delano G. 150.000 euro zou hebben gekregen voor de aanslag op De Vries. Later op de avond uiten de advocaten van kroongetuige Nabil B. in Op1 kritiek op het gebrek aan beveiliging van De Vries. Volgens advocaat Peter Schouten had er ‘wel degelijk veel meer gedaan kunnen worden’.

Dinsdag 13 juli: Actie Omroep MAX

Omroep MAX zet zich vanavond in om geld op te halen voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen. Tanja verdween in augustus 1993 op 18-jarige leeftijd tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Peter R. de Vries lanceerde stichtingdegoudentip.nl om minimaal 1 miljoen euro in te zamelen. Om 19:00 uur is er een extra uitzending van Tijd voor MAX om geld in te zamelen.

Meehelpen aan het vinden van Tanja Groen? Doneer via stichtingdegoudentip.nl.