De vijf beste analisten van afgelopen sportzomer
Bron: AVROTROS / Ruud Baan

De vijf beste analisten van afgelopen sportzomer

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na een teleurstellend verlopen EK voetbal, een voor Nederland redelijk goede Tour de France en de meest succesvolle Olympische Spelen ooit is de sportzomer ten einde gekomen. De afgelopen maanden zijn niet enkel de wedstrijden zelf uitgezonden, maar werden deze toernooien voorzien van de nodige analyses. Deze analyses brachten veel verschillende analisten met zich mee en dit zijn volgens ons de beste vijf analisten van de afgelopen sportzomer. 

Ellen Hoog 

Ellen Hoog is inmiddels al een bekend gezicht in het analistenteam van de NOS, nadat ze 232 interlands heeft gespeeld voor de Nederlandse hockeydames. Sinds 2017 verzorgt zij de analyses bij hockeywedstrijden. Hoog brengt op vakkundige en spontane wijze haar kennis over de hockeysport over. Ze is zowel voor de leken als kenners van de hockeysport een fijne toevoeging bij elke wedstrijd. 

Johan Kenkhuis 

Deze voormalig Nederlands topzwemmer  is een veelgeprezen zwemanalist bij de NOS. Hij geeft in zijn analyses veel technische aspecten van het zwemmen weer. Daarbij legt hij de verschillende onderdelen en technieken van de zwemsport op een heldere manier uit, het is duidelijk dat hij weet waar hij het over heeft. Niet gek, nadat hij zelf twee medailles heeft weten te veroveren op de Olympische Spelen.

Kenneth Perez 

Wie veel wedstrijden van de Eredivisie kijkt is al bekend met de scherpe meningen van Kenneth Perez, maar ook tijdens het EK gaf de Deen uitstekende analyses over voetbal tijdens het toernooi. Daarnaast wordt Perez geroemd om zijn reactie op de situatie van Eriksen, tijdens de wedstrijd van Denemarken tegen Finland, toen hij duidelijk aangedaan de situatie in context plaatste en gaf tijdens de uitzending updates over Eriksen via de Deense voetbalbond. Kijkers waren vol lof over zijn nuchterheid en de manier waarop hij zijn collega’s Ibrahim Afellay en Gert van ’t Hof op sleeptouw nam. 

Estavana Polman

Deze handbalster maakte furore bij zowel de NOS als de Oranjezomer op Veronica. Op luchtige wijze en met de nodige zelfsport analyseerde zij voor de NOS de wedstrijden van de Nederlandse handbalsters. Daarnaast wist zij zich goed staande te houden tussen het mannengeweld in het programma de Oranjezomer. Door haar blessure kon zij zelf geen deel uitmaken van het Oranje-team, dat in de kwartfinales sneuvelde op deze Olympische Spelen. Estavana hoeft zich na haar handbalcarrière geen zorgen te maken, want ze bleek een uitermate geschikte analist. 

Gregory Sedoc

Gregory Sedoc blijkt deze sportzomer een ware sensatie op het internet. Niet alleen als analist, maar ook met zijn eigen programma op de NPO heeft de voormalig atleet veel harten weten te veroveren met zijn passievolle uitleg over de atletiek. Hij analyseerde de Nederlandse sporters staand naast een levensgroot scherm, legde de wedstrijdplannen gedetailleerd uit en sprak betrokken de wereldprestatie van Sifan Hassan. De veelgestelde vraag op internet luidt dan ook: welke zender biedt Gregory Sedoc een contract aan als analist?

Wie vond jij de beste analist tijdens de sportzomer? Laat het ons weten via Facebook.