Recensie jaaroverzicht 2019: De beste vijf programma's

Recensie jaaroverzicht 2019: De beste vijf programma's

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het jaar 2019 zit er alweer bijna op. Een mooi moment om eens stil te staan bij alle nieuwe programma’s van het afgelopen jaar. Ik heb een paar mooie programma’s gezien, maar ook een hoop minder mooie programma’s.

Zeg maar gerust slecht, heel erg slecht. In dit jaaroverzicht beschrijf ik de vijf mooiste programma’s van 2019.

5) All Together Now

Wat was ik positief verrast door All Together Now. Even was ik bang voor weer een talentenjacht. Maar dit was anders dan alle andere. Een kandidaat moest proberen om honderd juryleden te laten staan. Dat lijkt heel makkelijk, maar sommige juryleden zijn behoorlijk koppig. Ik dacht dat het een rommeltje zou gaan worden, maar dat viel gelukkig heel erg mee.

Wel was het wennen om een show te hebben met zoveel juryleden. Normaal gesproken kijk je naar drie of vier juryleden. Honderd is dan wel een beetje veel. Gedurende het programma verder gaat, is er wel iets wat ik opmerkelijk vind. De kandidaten met de meeste punten mag zelf bepalen tegen wie hij of zij het opneemt in de finale. Dat kun je dan heel tactisch gaan spelen. Ondanks dat kleine minpuntje, vind ik het wel fijn om naar te kijken. Het is wel eens wat anders dan anders en uniek in haar eigen vorm. De rol van Chantal Janzen past dan ook perfect bij het programma. Het tweede seizoen is overigens net weer begonnen op de zaterdagavond van RTL 4.

4) Chantal Komt Werken

Ik blijf nog even bij Chantal. Haar nieuwe programma, Chantal Komt Werken, is meteen een hit. Het deed mij wel denken aan Chantal Blijft Slapen. Dat is ook wel een beetje de bedoeling geweest. Het komt erop neer dat Chantal allerlei beroepen gaat uitproberen. Dat leverde hilarische beelden op. Vooral wanneer Chantal bij de brandweer aan de slag gaat.

Ik moet wel bekennen dat ik een fan ben van Chantal. Dus voor mij kan ze al weinig verkeerd doen in een programma. Bovendien is het een fijn programma om naar te kijken. Ik heb er vaak om kunnen lachen. De charme van Chantal is aanstekelijk en het levert mooie televisie op. Een paar weken geleden werd bekend dat er een tweede seizoen van gaat komen. Dus Chantal gaat meer beroepen uitproberen. Dat is dus wel heel erg fijn en bijzonder. Ik ben nu al heel erg benieuwd naar de nieuwe beroepen.

3) Nachtdieren

Ryanne van Dorst kwam begin van 2019 met het bijzondere programma Nachtdieren. Vanaf de eerste beelden was ik verkocht. Ik vond het echt een heel erg fijn programma om naar te kijken. In Nachtdieren ging Ryanne op zoek naar mensen die in de nacht leven. Dat levert soms hele mooie gesprekken op. Het deed mij sterk denken aan Nu we er toch zijn, met Eddy Zoëy. Het heeft hetzelfde gevoel en sfeer.

Ryanne is helemaal op haar plek in Nachtdieren. Ik vond het altijd jammer wanneer het afgelopen was. Voor je het wist was het alweer voorbij. De vragen die Ryanne stelt, komen echt spontaan bij haar op. Zij krijgt geen instructies, zij mag lekker haar eigen gang gaan. Dat is mede wel de kracht van Nachtdieren. De gesprekken die Ryanne voert zijn eerlijk en oprecht. Het is mooi op dat soort televisie tegenwoordig nog te zien.

In het begin twijfelde ik of ik het wel moest gaan kijken. Maar nu ik het gekeken heb, heb ik allesbehalve spijt. Net als bij de andere programma’s, All Together Now en Chantal Komt Werken, krijgt Nachtdieren een vervolg. Daar ben ik nu al heel erg blij mee. Want als er een programma een tweede seizoen verdiend, dan is het Nachtdieren wel.

2) Denkend aan Holland

Als ik ergens blij van word, dan is het wel van André van Duin en Janny van der Heijden. De twee vormen een perfecte basis voor Heel Holland Bakt. De twee hebben opnieuw samengewerkt in Denkend aan Holland. In het programma reisden de twee door heel Nederland en gingen opzoek naar mooie verhalen.

Zo voeren zij met hun boot door plaatsen zoals Giethoorn. Hier gingen zij op onderzoek uit naar allerlei mooie gerechten. Welke verhalen horen er bij sommige gerechten? Er kwamen mooie gesprekken op gang en bovendien leverde het mooie beelden op van Nederland. Ik vond het alleen erg jammer dat er maar vier afleveren van zijn gemaakt. Het hadden er wat mij betreft veel meer mogen zijn!

Dat is misschien een idee voor een volgend seizoen. Ik zou dolgraag meer beelden willen zien van André en Janny die Nederland ontdekken. Hoe mooi zou het zijn als zij ook in de winter allerlei plaatsen aan bezoeken. Een reis naar het buitenland mag wat mij betreft ook wel. Zo kunnen ze bijvoorbeeld naar Duitsland of België. Ik zou dat helemaal niet vervelend vinden, sterker nog, ik zou het MAX juist aanraden!

1) The Masked Singer

Het mooiste programma van 2019 is toch wel The Masked Singer. Hier heb ik iedere week van genoten. Het spelelement in combinatie met bijzondere pakken is echt een gouden combinatie. Week ik week uit zat ik voor de televisie om mee te raden. Welke BN’ers zaten er achter de maskers verstopt? Ik moet zeggen dat ik er toch best een hoop goed wist te raden.

The Masked Singer was vooral fijn dankzij Loretta Schrijver. Haar bijdrage aan het programma was ronduit fantastisch. Haar lach werkt heel erg aanstekelijk. Hoewel het niet om haar draait, vond ik dat wel een reden om naar het muziekprogramma te gaan kijken. Naast haar waren Carlo Boszhard, Gerard Joling en Buddy Vedder te zien. Een goede combinatie al zeg ik het zelf.

De presentatie was in handen van Ruben Nicolaï. Dat vond ik een prima zet van RTL. Hij was duidelijk op zijn plek tussen de vier panelleden. Al met al vind ik met stip het beste programma van 2019. Het is een programma waar je voor thuis blijft. Het is leuk voor de hele familie en je wordt er fanatiek van. Wat mensen blijkbaar hebben met Wie is de Mol?, heb ik met The Masked Singer. Ik hoop echt van harte dat er snel een tweede seizoen van gaat komen. Hoe eerder hoe beter natuurlijk.

Naast deze top vijf, waren er natuurlijk veel meer nieuwe programma’s. Het jaar 2019 bestond grotendeels ook uit hele vervelende en minder fijne programma’s om naar te kijken. Hier blik ik speciaal op terug in een top vijf van slechtste programma’s van 2019. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het nog lastig kiezen was. Wil je weten welke vijf ik het slechte vond, houd dan onze website goed in de gaten.

Hieronder nog even een overzicht van de beste vijf programma’s van 2019:
1) The Masked Singer
2) Denkend aan Holland
3) Nachtdieren
4) Chantal Komt Werken
5) All Together Now