Oranje eenvoudig langs Gibraltar
Bron: Showbizznetwork.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Nederland heeft vanavond eenvoudig met 6-0 gewonnen van Gibraltar. Door de ruime zege heeft Nederland deze interlandperiode goed afgesloten en de koppositie in de kwalificatie voor WK 2022 verstevigd. Door de overwinningen op Letland en Gibraltar staat Nederland met twee punten voor op, de nummer twee van de groep, Noorwegen.

Het Nederlands elftal begon zonder verrassingen in de opstelling aan de wedstrijd tegen Gibraltar. Op doel kreeg Bijlow wederom de voorkeur van Van Gaal en de achterhoede bestond, net zoals tegen Letland, uit Dumfries, De Vrij, Van Dijk en Blind. Op het middenveld was er wel een wijziging te noteren, want Wijnaldum keerde na een schorsing terug in de basis bij Oranje. Naast Wijnaldum werd het middenveld gecompleteerd door Frenkie de Jong en Davy Klaassen. In de voorhoede begonnen Berghuis, Memphis en Lang. Voor Noa Lang was het de eerste keer dat hij is de basis mocht beginnen bij Oranje.

Nederland zocht vanaf het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter het doel van Gibraltar op. In de negende minuut zorgde Virgil van Dijk voor de 1-0. Een hoekschop van Memphis werd bij de eerste paal goed ingekopt door van Dijk en daarmee zette de verdediger van Liverpool Nederland al vroeg op voorsprong. Na 17 minuten besloot de scheidsrechter na advies van de VAR de bal op de stip te leggen en mocht Oranje aanleggen voor een strafschop. Memphis verzuimde en zag zijn penalty gekeerd worden door de doelman van Gibraltar. Na twintig minuten werd de score dan toch verdubbeld. Lang gaf een goede pass op Klaassen, die niet zelfzuchtig was en Memphis in stelling bracht om de 2-0 te maken. Nederland bleef aandringen om de score te vergroten, maar Bunda, de doelman van Gibraltar, bracht een aantal keer goed redding. Op slag van rust kreeg Oranje weer een strafschop na een handsbal van Gibraltar. Ondanks zijn eerdere misser, besloot Memphis weer achter de bal te gaan staan. Dit keer verzaakte Memphis niet en schoot Nederland naar een comfortabele 3-0 ruststand.

De tweede helft begon voortvarend, want na drie minuten zorgde Denzel Dumfries voor de 4-0. Noa Lang gaf een goede voorzet vanaf de linkerflank en Dumfries kopte de bal van dichtbij binnen. Na een uur spelen besloot Van Gaal om voor het eerste deze wedstrijd te wisselen. Frenkie de Jong en Steven Berghuis maakte plaats voor Weghorst en Danjuma. Na de wissels bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, maar wist Nederland niet meer heel veel goede kansen te creëren. In de 75e minuut bekroonde Danjuma zijn goede invalbeurt met een doelpunt en tekent hij voor de 5-0. Vijf minuten voor het einde vergrootte Donyell Malen de schade voor Gibraltar en zette hij de 6-0 op het scorebord.

Nederland sluit deze interlandperiode af als koploper in de kwalificatiegroep. In november komt de groep van Van Gaal weer bij elkaar. 13 november staat de wedstrijd tegen Montenegro op planning en 16 november neemt Oranje het in de Kuip op tegen Noorwegen.