Oranje - The Day After: Nederland naar de kwartfinale
Bron: Screenshot NPO 1

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nederlands elftal heeft zich gisteren weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WK. Oranje wist in de achtste finale af rekenen met de Verenigde Staten.

Van Gaal koos voor dezelfde elf als tegen Qatar in zijn basisopstelling. Dat betekende dat Noppert in het doel begon met Dumfries, Timber, Van Dijk,Aké en Blind voor zich. Op het middenveld kreeg Marten de Roon opnieuw de voorkeur naast Frenkie de Jong en als aanvallende middenvelder mocht Davy Klaassen aan de aftrap verschijnen. Gakpo en Memphis vormden de voorhoede tegen de VS.

De Amerikanen kwamen goed uit startblokken en zorgden voor het eerste gevaar, maar Noppert bracht redding op de inzet van Pulisic. De VS legden veel energie in het spel en dwongen Oranje tot het maken van fouten. In de tiende minuut wist Nederland er voor het eerst in de wedstrijd voetballend uit te komen en dat resulteerde linea recta in het openingsdoelpunt voor Memphis.

Na de de goal had Amerika voornameljk de bal en het Nederlands elftal probeerde er door een counter uit te komen. Op slag van rust verdubbelde Daley Blind de voorsprong van Oranje. De linksachter van Ajax kon een voorzet van Dumfries eenvoudig binnen tikken en zette daarmee de 2-0 ruststand op het scorebord.

Na de rust kreeg Nederland wat meer initiatief in de wedstrijd en direct werd dat geloochenstraft door de Amerikanen. Met enig fortuin verschalkte voormalig VVV-Venlo-speler Haji Wright Andries Noppert en bracht daarmee de spanning terug in de wedstrijd. Tien minuten voor het eindsignaal maakte Denzel Dumfries aan alle twijfel een einde en zette Nederland op een 3-1 voorsprong waardoor de zege niet meer in gevaar kwam en Nederland zich plaatste voor de kwartfinales.

Wat vond Van Gaal?

Ondanks de plek in de kwartfinale was Louis van Gaal kritisch op zijn eigen ploeg. "We gaan tegen sterkere tegenstanders spelen". Dan moeten we meer balbezit hebben, balbezit beter uitvoeren en minder balverlies lijden. Dat is jammer. Ze scoren door balverlies van ons", liet de bondscoach na afloop bij de NOS weten.

De grootste ontevredenheid zat bij Van Gaal in de eerste helft, waarin De Roon en Klaassen vooral grossierden in balverlies. Wel gaf Van Gaal aan heel trots te zijn op 'Man of the Match' Denzel Dumfries en gaf de rechtsback zelfs een zoen op de wang om zijn waardering aan hem te uiten.

Vooruitblik

In de kwartfinale zal Nederland het op gaan nemen tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen hadden de nodige moeite om kansen te creëren tegen Australië, maar een uitblinkende Messi was voldoende om een 2-1 zege over de streep te trekken. De kwartfinale tussen Nederland en Argentinië zal vrijdag 9 december om 20.00 uur gespeeld worden.

Niks missen én meepraten over het WK? Word lid van onze Oranjewinter-groep op Facebook!