Nederland plaatst zich zonder te overtuigen voor het WK
Bron: Showbizznetwork.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na acht jaar mag Oranje zich gaan opmaken voor het WK. In een lege Kuip wist Oranje niet te overtuigen, maar wel met 2-0 van Noorwegen te winnen. Door de overwinning van de ploeg van Van Gaal, die de wedstrijd vanuit een rolstoel in een skybox moest bekijken, is Oranje zeker van deelname aan het WK van 2022 in Qatar. Lang leek het duel  te eindigen in een gelijkspel, maar vlak voor tijd zorgden doelpunten van Bergwijn en Memphis voor de beslissing.

Nederland begon verrassend genoeg met Jasper Cillessen onder lat. De keeper van Valencia was anderhalve week geleden nog vierde doelman van Oranje en werd pas na de afmelding van Joël Drommel bij de selectie gehaald. Verder kende de opstelling geen grote verrassingen. De achterhoede bestond uit Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Blind en op het middenveld koos de bondscoach voor het inmiddels vaste trio: Klaassen, F. de Jong en Wijnaldum. De opstelling werd gecompleteerd door Bergwijn, Memphis en Danjuma.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en al snel werd duidelijk dat Nederland deze wedstrijd veelvuldig de bal in zijn bezit zou hebben. De eerste tien minuten waren van beide kanten weinig verheffend en na dertien minuten voetballen kreeg Memphis met een kopbal de eerste kans van de wedstrijd, maar de Noorse keeper Nyland kon makkelijk redding brengen. Nederland werd beter en Memphis en Danjuma zorgden voor wat gevaar, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Oranje bouwde de aanval bij vlagen traag op, waardoor Noorwegen door Nederland onder druk te zetten af en toe dreigend oogde. Uiteindelijk werden ook van Noorse bodem weinig kansen gecreëerd. De ploegen gingen dus met de brilstand nog op het scorebord de kleedkamer in.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd; Nederland had veel balbezit maar kansen waren schaars van beide kanten. De grootste kans van de tweede helft kwam een kwartier voor tijd van de voeten van Memphis. Zijn eerste schot werd gekeerd door Nyland en zijn herkansing ging rakelings naast het doel. In de 84e minuut was het bevrijdende doelpunt dan eindelijk daar. Op aangeven van Danjuma wist Bergwijn de bal weergaloos binnen te schieten en gaf Nederland de voorsprong. In de blessuretijd zorgde een counter van Oranje voor de 2-0. Bergwijn had een mooie sprint vanaf eigen helft in huis en gaf de bal aan Memphis die de voorsprong mocht verdubbelen. De voorsprong gaf Oranje niet meer weg en dus mag Van Gaal zich opmaken voor zijn tweede eindtoernooi met Oranje.