Expeditie Robinson 2021: Aan alles komt een eind
Bron: RTL / Tom Cornelissen

Expeditie Robinson 2021: Aan alles komt een eind

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Eindelijk is het dan zover, de finale van Expeditie Robinson 2021. Met 4 finalisten, Do en Anouk, de 2.0-ers en Britte en Robbert de nieuwelingen. Iedereen heeft zijn favorieten of juist kandidaten die hij of zij liever niet ziet winnen. Voor mij is het makkelijk. Mijn favorieten Jan en Jayjay zijn afgevallen. Ik gun het zowel Do, Anouk als Robbert, alleen zie ik lieve Britt niet winnen. Ik hoor bij de Nederlanders die vinden dat zij het te geniepig gespeeld heeft.

En na halve finales met een hoog puzzel gehalte hoop ik op een ouderwets fysieke finale. Waarin de kandidaten tot het uiterste getest worden. Maar de finale brengt ons ook een studio uitzending, de kandidaten zijn sjiek gekleed en een deel van de tijd wordt vol gekletst. Ik ben nooit zo’n fan geweest van deze finales. Ik had liever een heel programma gezien gewijd aan de proef. 

Maar de proef lijkt gelukkig fysiek te worden. Het eerste deel voor de 4 finalisten. Op een bepaald moment valt zoals gebruikelijk de laatste af en gaan er 3 verder voor de overwinning. Dus is het eerste doel om NIET laatste te worden. In finales kan veel misgaan waardoor kandidaten die achterliggen toch nog een kans krijgen. 

Wie valt als eerste finalist af?

Het eerste deel van de finale bestaat uit het met een lange stok losdraaien van een moer waardoor een raam opengaat. Daarna moeten de finalisten naar de zee rennen, een bakje met water vullen en hiermee een emmer vullen. Als die emmer vol genoeg is zakt hij omlaag en komt een bal vrij. De laatste hiermee valt af. 

En al snel blijkt dat er verschillende technieken worden gebruikt. Britt en Robbert draaien direct aan een oog van de schroef, Do en Anouk proberen het anders. En Do, draait eigenlijk de verkeerde kant op en vraagt zich af waardoor dat ding niet draait. De techniek van Robbert en Britt loont zich. Robbert heeft als eerste de schroef los, Britt als tweede en na enige tijd Do en Anouk als 3e en 4e. Anouk neemt zich direct voor om met het ‘emmertje water halen’ zowel Do als Britt in te halen en vliegt als een soort gazelle over de rotsblokken naar de zee en terug.

Er moet heel wat water in de emmer, en dat met een klein bakje. Dus de vier lopen wat af. Maar in de volgorde veranderd weinig. Robbert is hier ook het eerste klaar, Britt ondanks het voornemen van Anouk als tweede. Do en Anouk strijden dan om de laatste plaats, rennen beiden het platform op en gooien hun emmertje leeg. Maar Do gooit een gedeelte ernaast en Anouk wint net van Do. Do de opgeefster die dit seizoen in een ‘Super-Do’ is veranderd en meerdere proeven heeft gewonnen. En zeker respect verdiend!

De laatste loodjes

Robbert, Britt en Anouk moeten nu nog een klein gedeelte van de proef afwerken. Een ladder maken met ongelijke stokken. Dit hebben we al eerder gezien deze expeditie. En van bovenop de ladder wat stenen in een bak gooien om deze te laten dalen. Wat stenen? Om precies te zijn 150 kilo. Dus ook nu is uithoudingsvermogen ontzettend belangrijk. Maar deze 150 kilo stenen veranderen niets aan de volgorde. Robbert blijft voor liggen en Anouk en Britt zitten elkaar op de hielen.

Robbert die steeds meer begint te beseffen dat hij kan winnen heeft als eerste die 150 kilo in de bak, kan daardoor een kraantje losdraaien waardoor water gaat stromen en een bak wordt opgetild. Hierdoor komen 15 bijlen vrij waarmee 3 doelen stukgegooid moeten worden. En als Robbert zich met zijn 15 bijlen naar de werpplek holt zijn de dames nog volop bezig met de stenen en het kraantje. 

Robbert gooit vrij snel een doel stuk maar raakt daarna niets meer met zijn bijlen waardoor hij de gegooide bijlen weer moet gaan verzamelen. Dit geeft de dames kans om dichterbij te komen maar hun achterstand is zo groot dat ze nog steeds bezig zijn met het eerdere deel als Robbert voor de tweede keer begint met bijlwerpen. En dit keer met succes. Een tweede doel wordt stuk gegooid en kort daarna een 3de. Robbert wint dus met ruime voorsprong de finale. Een verdiend winnaar van deze expeditie die anders was dan alle voorgaande expedities. En nu hopen dat de twee expedities van volgend jaar niet weer op Kroatië gehouden worden maar gewoon in de Filippijnen.