Vanavond op tv: Eerste coronapersconferentie met Ernst Kuipers
Bron: RVD / Martijn Beekman

Vanavond op tv: Eerste coronapersconferentie met Ernst Kuipers

Geschreven door Daniël Schalk

Voormalig ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers spreekt vanavond voor de eerste keer het land toe in zijn nieuwe rol als minister van Volksgezondheid. Tijdens de eerste coronapersconferentie van 2022 zal Kuipers naast premier Mark Rutte staan. Kuipers is de opvolger van voormalig minister Hugo de Jonge.

Nederland zit bijna een maand in lockdown. 18 december kondigde het kabinet een lockdown af om de opmars van de omikron-variant af te remmen. Volgens Haagse bronnen worden er vanavond versoepelingen aangekondigd. Niet-essentiële winkels mogen weer open op afspraak, net als contactberoepen.

Het wordt een andere persconferentie dan voorheen. De bedoeling is dat er minder wordt gepraat, maar meer wordt laten zien. De gebarentolk tussen de sprekers in maakt plaats voor een tv-scherm, waar grafieken op worden getoond om het toegankelijker te maken. De tolk zal onder in beeld worden getoond.

Afgelopen maandag is het nieuwe kabinet beëdigd. Ernst Kuipers was al een bekend gezicht in de strijd tegen corona. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg was hij verantwoordelijk voor de ziekenhuisbedden. Als minister van Volksgezondheid bepaalt hij namens D66 mede het coronabeleid.

De persconferentie is vanavond om 19:00 uur te zien op NPO 1, RTL4 en SBS6.