Voorbeschouwing: Finale tussen twee grootmachten in het voetbal

Voorbeschouwing: Finale tussen twee grootmachten in het voetbal

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vanavond nemen in de finale van het EK Italië en Engeland het tegen elkaar op. De wedstrijd die in Londen op Wembley wordt gespeeld staat onder leiding van Björn Kuipers en zijn team en wordt om negen uur afgetrapt. 

De Italianen wisten zich als eerste te plaatsen voor de finale door in de halve finale af te rekenen met Spanje. Spanje speelde beter en wist meerdere kansen te creëren op de overwinning, maar de Italiaanse achterhoede met de veteranen Bonucci en Chiellini stond als een huis. De wedstrijd eindigde in 1-1 en er moesten strafschoppen aan te pas komen. Italië wist de strafschoppenserie met 4-2 te winnen en plaatste zich als eerste finalist. Italië speelt genoeg heel het toernooi in dezelfde basiself en dus lijkt de opstelling voor de finale vrij eenvoudig in te vullen. De enige wijziging is dat in de kwartfinale Leonardo Spinazzola zijn achillespees afscheurde en maanden uit de roulatie ligt. Spinazzola was tot dat moment een van de smaakmakers van het toernooi en werd in de halve finale vervangen door Chelsea verdediger Emerson. De verwachting is dat Italië met de volgende elf aantreed: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile en Insigne. De Italianen zijn tegen Engeland licht favoriet, omdat zij in dit toernooi de sterkere tegenstanders hebben getroffen dan de Engelsen en met beter voetbal de wedstrijden over de streep wisten te trekken. 

Gareth Southgate wist zich met Engeland te plaatsten voor finale door Denemarken te verslaan. In een boeiende, maar niet bijster goede wedstrijd kwam Denemarken na een half uur spelen op voorsprong en een herhaling van het sprookje van '92 leek in de maak. Engeland wist echter binnen tien minuten orde op zaken te stellen en maakte gelijk. Pas in de verlenging wisten de Engelsen door een doelpunt van Harry Kane de wedstrijd definitief te beslissen en werden strafschoppen vermeden. Op het spel van Engeland is dit toernooi nog veel aan te merken. Gareth Southgate staat bekend als een defensieve coacht en dat maakt hij dit EK weer duidelijk  Engeland creëert weinig kansen in de wedstrijden mede doordat de creatieve spelers zoals Grealish en Foden het voornamelijk moeten doen met invalbeurten. Ook Engeland speelt tot op heden met een bijna uit te tekenen ploeg. Engeland zal in de finale vermoedelijk aantreden met: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Shaw, Rice, Phillips, Saka, Mount, Sterling, Kane. 

Voor beide ploegen is het laatste succes lang geleden. Engeland wist het EK nog nooit te winnen en wist zelfs nog nooit de finale te bereiken. De enige prijs die Engeland ooit won op een eindronde was het WK in 1966, maar ook na dit succes wist Engeland ondanks verschillende goede lichtingen zich nooit meer te plaatsten voor een finale. De Engelse zullen zich dus vasthouden aan het feit dat ze nog nooit een finale hebben verloren. Hoe anders is dit Italië. In zowel 2000 als 2012 was Italië verliezend finalist op het EK. De Italianen wisten wel een keer het EK te winnen, maar daarvoor moeten we ver de geschiedins boeken in duiken. In 1968 wist Italië zich te kronen tot Europees kampioen. 

Ook is er in de finale een Nederlands succes(je). De arbiter van deze wedstrijd is namelijk niemand minder dan Björn Kuipers. Voor de scheidsrechter uit Oldenzaal is deze wedstrijd extra bijzonder, want het zal de laatste wedstrijd zijn die hij gaat fluiten. De finale wordt voor Kuipers de vierde wedstrijd onder zijn leiding. 

De wedstrijd Italië-Engeland is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start 20:30 uur. Op SBS6 begint de voorbeschouwing om 20:00 uur.