Recensie: Thuis op zondag

Recensie: Thuis op zondag

Geschreven door Sebastiaan Boers

''Thuis op zondag is nu nog te koud en te onervaren''

De zondagavond van SBS6 bestaat uit een kopie. Nu Life 4 You (RTL 4) gestopt is, dacht SBS6 er goed aan te doen om een soort gelijk programma te gaan maken. Niemand minder dan Kim-Lian van der Meij mag het programma presenteren samen met acteur Dirk Zeelenberg. In de keuken staat ook een oude bekende.

Niemand minder dan Sandra Ysbrandy staat in de keuken van Thuis op zondag. Zij werd bekend van Life 4 You, waar ze ook in de keuken stond. Het is voor de kijker wel bijzonder opmerkelijk op juist haar te zien bij de concurrent. SBS6 dacht er goed aan te doen om juist haar in te zetten in dit programma.

Om Life 4 You te kunnen evenaren, moet je van goede huize komen. Om heel eerlijk te zijn, slaat SBS6 de plank hierin een beetje mis. Het idee om een ''zondagmiddaggevoel'' te creëren is erg leuk. Nu Carlo Boszhard en Irene Moors gestopt zijn, is de zondagmiddag niet meer hetzelfde. 

Maar het nieuwe duo, Kim-Lian en Dirk, moeten duidelijk nog aan elkaar wennen. Uitpraten is iets wat ze niet echt doen. Om een echt ''zondagmiddaggevoel'' over te brengen bij de kijker, heb je wel wat meer nodig. Het kan dan ook erg storend zijn om naar Kim-Lian en Dirk te kijken.

''Kim-Lian en Dirk zijn geen Carlo en Irene''

Aan de andere kant is vergelijken heel makkelijk. Natuurlijk zijn Kim-Lian en Dirk geen Carlo en Irene. Dat zijn ze niet en gaan ze ook zeker niet worden. Als ze dit van plan zijn, dan kunnen ze daar beter meteen mee stoppen. Niemand kan dat gouden televisie duo evenaren. Dat is een onmogelijke opdracht.

Kim-Lian is een fantastische presentatrice. Zij is ontzettend enthousiast en komt ook echt oprecht over. Zij is een vrouw die prima programma's kan presenteren zoals Popster! en Sterren Springen. Maar voor een zondagmiddag programma is ze niet echt geschikt. Dit kan misschien ook komen door Dirk.

De acteur, die bekend is van de televisieserie Divorce (RTL 4) probeert het als presentator. Op Social Media wordt er vooral gezegd dat hij vooral moet blijven acteren. Dit is natuurlijk te makkelijk, het is juist goed dat Dirk iets anders wil proberen. Het idee is leuk, maar niet goed voor dit programma.

Het komt niet goed over bij de kijker. Thuis op zondag is een programma wat té gemaakt is. Allemaal net niet, de vergelijking wordt te vaak gemaakt met Life 4 You. Ook Sandra is haar oude werkgever helemaal vergeten. Ze praat nu al echt als een ware ''SBS6-ster''. Eerlijk gezegd past deze rol niet bij de vrolijke kok.

Een idee om een nieuw zondagmiddag programma te maken, is leuk. De uitvoering daarvan is alles behalve prettig. De studio is een grote woonkamer waar net te veel mensen ontvangen worden. Alles lijkt heel snel in elkaar te zijn gezet. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, de kijker moet kunnen genieten.

'' Het lijkt wel alsof de acteur 'vreemdgaat' ''

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit programma wel kunnen waarderen. Ook moeten Kim-Lian en Dirk zichzelf nog gaan bewijzen. Ze zijn samen pas net begonnen en ze hebben nog een lange weg te gaan. Maar of het net zo succesvol gaat worden als Life 4 You is nog maar sterk de vraag.

Daarbij komt ook nog eens dat het programma te kort is. Om 17.00 uur begint Thuis op zondag en voor de kijker het door heeft is het programma alweer voorbij. Rond 18.30 uur stopt Thuis op zondag om verder te gaan met TV Wonen. Wie weet gaat dit in de toekomst nog veranderen.

SBS6 zou er goed aan doen om na te denken over een nieuw seizoen van dit programma. Een wisselend presentatieduo zou misschien beter aanslaan. Kim-Lian is een typisch SBS6 gezicht, maar Dirk past niet bij SBS6. De commerciële zender is geen zender voor de acteur. Het lijkt wel alsof de acteur ''vreemdgaat''.

Wat wel positief aan Thuis op zondag is, is dat Sandra meer te vertellen heeft. In Life 4 You werd ze vaak onderbroken door of Carlo of Irene. In Thuis op zondag heeft Sandra maar wat graag de touwtjes in handen. Dat laten Kim-Lian en vooral Dirk nog gebeuren ook. Een opmerkelijk televisie moment.

''Laat Kim-Lian het Shownieuws zelf vertellen''

Thuis op zondag is geen programma waar de recensent van Showbizznetwork vaak naar zal kijken. Maar iedere mening kan aangepast worden. Het is goed mogelijk dat er in de toekomst een andere mening gevormd gaat worden. Maar vooralsnog lijkt dit nog niet snel te gaan gebeuren.

Een zondagmiddag programma uitzenden is heel eenvoudig, maar om van goede huize te komen is een tweede. Doordat Sandra meer ervaring heeft met live televisie, heeft ze duidelijk een streepje voor. Kim-Lian en Dirk vinden het duidelijk nog erg spannend. Dit kan afleiden bij de kijker.

De studio is te krap en te eenvoudig. Hier had veel meer kleur in moeten komen. De uitstraling is zo belangrijk. Het lijkt nu net alsof SBS6 dat vergeten is. Het ''huiselijke'' gevoel komt niet echt over. Alsof je naar een huiskamer van vroeger kijkt. Kleur kan al zoveel veranderen voor Thuis op zondag.

Wie weet gaat er in de toekomst nog wat veranderen aan de lay-out van Thuis op zondag. Daarnaast is het fijn als de focus op een presentatie duo blijft. Er komen nu teveel ''gast'' presentatoren voor, die de aandacht naar zich toetrekken. Een ''Shownieuws'' rubriek is daardoor volledig overbodig. Dit zou Kim-Lian prima zelf kunnen doen.

Laat Thuis op zondag een programma worden wat warmte uitstraalt. Life 4 You deed dit ontzettend goed. Thuis op zondag is nu nog te koud en te onervaren. Maar wat niet is, kan nog komen. Een kans heeft Thuis op zondag zeker verdiend.

Thuis op zondag is iedere zondagmiddag vanaf 17.00 uur te zien bij SBS6.

Bekijk Thuis op zondag terug via TV Blik.