Expeditie Robinson All Stars: De eetproef!
Bron: RTL/William Rutten

Expeditie Robinson All Stars: De eetproef!

Geschreven door John Holdorp

De groep praat nog na over het vertrek van Thomas. Terwijl Niels vind dat hij een voorsprong heeft op alle anderen. Hij heeft nog alle stemmen en twijfelt niet aan het masterplan. Maar als de groep aankomt bij de proef ziet Niels tot zijn verbazing Edith lopen en hij vraagt zich af wie weg is. Dat blijkt dus Thomas te zijn waarop Niels wil weten waarom en wie dit bedacht heeft. De reden, een sterke speler en de bedenker van dit plan is Mariana.

De proef dan, misschien wel de Robinson klassieker onder de Robinson klassiekers. De eetproef! En dus een proef met een korte uitleg en simpele regels: 6 gangen. Wie het laatste klaar is met een gang valt af. De eerste afvaller krijgt uiteraard een zwarte stem. De winnaar gaat naar winnaarseiland en mag volgende week tegen de winnaar van die week strijden om de eerste finaleplaats.

En dan de proef zelf. Niet voor de fijnbesnaarde onder de deelnemers of onder de kijkers. Een proef die vol staat van kokhalzen, vette boeren en zeer onsmakelijk eten. Een hel voor de deelnemers maar voor de kijkers schitterend om te zien of te heftig waarin het mee kokhalzen thuis ook een optie is. Ikzelf vind het schitterend om te zien hoe moeilijk sommigen het hebben.

Een zes gangen menu.

En dan het menu: gang 1 is een tonijn oog dat direct al de deelnemers aan ligt te staren, Het is hard, zilt en spat uit elkaar als je erop bijt. De eerste die afvalt en een zwarte stem krijgt is de langzaam en onbewogen kauwende Mariana. Gang 2 is een koeienmaag. Bij gang 1 hadden Edit en Rita nogal wat moeite. Ook nu heeft Rita er moeite mee, ze spuugt het uit en valt dus af. De derde gang zijn kakkerlakken. Een kleinere hap waarmee verrassend genoeg Niels het erg moeilijk heeft. Hij voelt de haartjes van deze beestjes in zijn keel en moet kokhalzen. Gelukkig voor hem heeft Edith het er nog moeilijker mee en valt zij af.

De vierde gang zijn nog levende kokoswormen waarbij je de kop af moet bijten en uit moet spugen. Doe je het verkeerd kunnen ze in je tong bijten. Do herkent ze van haar vorige expeditie en toen had ze er geen moeite mee. De aanblik van deze levende en nog hun bekken bewegende wormen is teveel voor Sebastiaan, hij zit het niet zitten deze te eten en haakt af. Gang vijf is een lekker glas koeienbloed. Gewoon een kwestie van even opdrinken dus. En gek genoeg valt hier de dame die bij elke eerdere gang een van de eersten was, Do, af. Dus Niels en Ferry strijden om de winst in de 6e gang, geitentestikels. En alhoewel beide heren kokhalzen is het alweer, voor de zoveelste keer op rij Niels die de proef wint!

Niels houdt vast aan zijn eigen masterplan en neemt nu Ferry en Mariana mee. Als de groep terugkomt op hun eiland gaat het gesprek uiteraard over de heftige proef en het feit dat Niels alles wint. Omdat Mariana op winnaarseiland zit, ziet Rita haar kans schoon om Do te benaderen om Mariana weg te stemmen. Rita geeft aan haar 2 stemmen hiervoor in te zetten. Edith kan hierin niet helpen want die heeft al lang geen stemmen meer.

De eilandraad.

Op de eilandraad worden zoals iedere keer weer de stemmen in volgorde eruit gehaald om de spanning erin te houden. De eerste is de zwarte stem voor Mariana, dan volgen vijf stemmen, 3 voor Rita en de twee van Rita voor Mariana en dan met nog 1 stem te gaan is het 3-3. De laatste stem beslist. Is Do meegegaan met Rita of blijft ze Mariana trouw? De laatste stem blijkt dan voor Rita te zijn. Do heeft zich dus niet over laten halen.

En dan met het de halve finale en finale in zicht vraag ik me af wij nu daadwerkelijk inziet dat Niels de sterkste speler is en dat als je een kans wil maken om deze expeditie te winnen je er goed aan doet om Niels weg te stemmen. Maar dan moet hij uiteraard eerst een proef verliezen. Wint Niels de proef op winnaarseiland volgende week zit hij al in de finale en hebben de andere deelnemers een kans gemist.