Vooruitblik Expeditie Robinson All Stars: De kandidaten van 2009 t/m 2016
Bron: RTL / Shotbysud

Vooruitblik Expeditie Robinson All Stars: De kandidaten van 2009 t/m 2016

Geschreven door John Holdorp

Expeditie Robinson-columnist John blikt in twee columns vooruit op de All Stars-editie, vandaag deel 1.

Dit jaar zijn er twee seizoenen van Expeditie Robinson. De reguliere en een All Stars-editie die exclusief bedoeld was voor Videoland, maar doordat er een gat in de programmering is gevallen door het schandaal rond The voice of Holland wordt deze serie ook gewoon op de televisie uitgezonden.

De aankondiging van deze All Stars-editie is met veel enthousiasme begroet door de fans van het programma omdat er alleen maar winnaars, finalisten of halve finalisten in meedoen. We zullen niet snel een opgave zien, zoals destijds de BN’er die nu weer negatief in het daglicht staat Lil Kleine die na twee dagen opgaf. Hij bleek toen al geen echte man te zijn.

Deze expeditie wordt gehouden op Zanzibar, een andere locatie dus als normaal. En vorig seizoen hebben we dus gezien wat de gevolgen kunnen zijn van een andere locatie. Maar qua temperaturen zal het gewoon tropisch zijn. Het is er het hele jaar door warm. Er zijn twee periodes waarin er veel tropische regenbuien zijn. En er zou behoorlijk wat eten te vinden moeten zijn. De oceaan rond Zanzibar dat voor de kust van Tanzania ligt is erg visrijk en wordt wel gezien als de vis kraamkamer voor de Indische oceaan. Ook komt er de grootste nog levende landkrab voor die in palmbomen klimt en kokosnoten kan kraken. Daarnaast groeien er ook nog diverse kruiden zoals kruidnagelbomen en citroengras dus misschien een paradijs voor een kok.

Het meest belangrijke zijn echter de deelnemers. En dit zijn de winnaars Edith Bosch 2013, Kay Nambier 2014, Bertie Steur 2016, Carlos Platier Luna 2017, Jan Bronninkreef 2018 en Hugo Kennis 2019. En daarnaast de (halve) finalisten Rita Berger 2009, Sebastiaan Laurie 2010, Ferry Doedens en Krystal Pullens 2014, Dio en Thomas Dekker 2016, Niels Gomperts 2017, Gregory Sedoc en Dominique Hazeleger 2018 en last but not least Mariana Verkerk 2019.

2009: Rita Berger

De twee met de meeste stemmen op een eilandraad moeten een duel spelen. Als Rita aan de beurt is wint ze haar duel en kan blijven. Hierna stemt ze met de groep mee om haar eigen hachje te redden. Maar uiteindelijk wint ze ook een proef, een hang proef en mag naar een lodge. Maar daarna volgt weer een eilandraad waar ze bij de laatste 2 zit en dus weer een duel. Dit duel wint ze en wordt daardoor de 2e finalist. In de finale wordt de winnaar bepaald door stemmen van de andere kandidaten en dit wint ze helaas niet.

2010: Sebastiaan Laurie

Voor Sebastiaan Laurie is het het langste geleden dat hij in de expeditie zat. Hij vond toen dat zijn tactiek om een allemansvriend te zijn werkte. Het loont gewoon om af en toe je irritaties onder het vloerkleed te schuiven. Want zolang mensen het jou gunnen zit je zomaar gratis in de samensmelting. Natuurlijk zet je af en toe sociaal de hoer in bij jezelf, gewoon omdat dat me het verste brengt. Maar hij wint ook een zware proef en zijn deel van de eetproef (tegen Saar) Kortom Sebastiaan probeert het liefste een allemansvriend te zijn om zo ver te komen maar kan ook een zware proef winnen.

2013: Edith Bosch

Zij wordt al snel weggestemd op een eilandraad maar mag toch blijven met wel 1 zwarte stem voor de volgende keer. Maar ze weet er steeds in te blijven en sluit een pact met Kees en Hans. Die drie willen naar de finale. Edith komt in de finale door een pijl schiet wedstrijd te winnen. Uiteindelijk wordt het een finale van 3 vrouwen, Anne Alicia, Geraldine en Edith die Edith wint.

2014: Kay Nambier, Krystal Pullens en Ferry Doedens

Dit jaar staat mij niet echt in mijn geheugen gegrift. Terwijl het wel het jaar was van de eilanden hemel, aarde en hel. 

Krystal Pullens: Krystal was bijna niet zover gekomen. Ze heeft met Anouk moeten strijden voor de laatste plaats bij de samensmelting. De machete proef waarbij je een machete op je hand moest leggen. De eerste die zijn machete liet vallen was de laatste afvaller voor de samensmelting. Wel heeft ze extra stemmen gewonnen die nuttig bleken. Tijdens een keuze voor extra stemmen of eten kopen hield ze veel stemmen en kocht ze weinig eten. Verder won ze met karaoke een extra stem en vond ze een dode stem. Als ze voor een tweede keer moet strijden voor een plaats in de finale moet haar tegenstander Freddy om medische redenen opgeven en mag zij naar de finale

Ferry Doedens kocht bij de keuze tussen stemmen of eten vooral veel eten en geen stemmen. Maar hij wist zichzelf steeds goed te positioneren in de bondjes voor de eilandraden. En won uiteindelijk wel een finaleplaats in een directe strijd tegen Krystal.

Kay Nambier begon aan de expeditie samen met een vriend, Freddy Trathlener. Waarover hij zei: ‘Het idee dat je hier een van je beste vrienden hebt is gewoon heel erg comfortabel. Ons pact is de bovenkant van de piramide.’ Naderhand betrekken Kay en Freddy steeds Krystal bij hun plan. Ze vertellen haar ook als eerste dat zij al lang vrienden zijn.

2016: Bertie Steur, Dio en Thomas Dekker

Bertie geeft al snel aan dat ze het niet erg vindt om weggestemd te worden. Dit gebeurt dan ook maar als ze naar afvallerseiland mag gaan grijpt ze die kans aan. Op afvallerseiland moet je overleven tot de halve finale! De groep op afvallerseiland groeit en op een gegeven moment moeten de 4 daar een proef spelen die Bertie wint. Een van die 4 is Jayjay en er ontstaat een koppel die het prima met elkaar kunnen vinden, Bertie en Jayjay. Iets wat Jayjay later herhaald met Sterrin. Bertie en JAyjay zitten geruime tijd op afvallerseiland omdat Jayjay 2 keer in een duel de nieuwe afvaller wegspeelt. In de proef om in de finale te komen wordt Bertie eerste. Ze wint ook de finale door als eerste 3 doelwitten kapot te schieten.

Dio: Als op de 6e dag een herverdeling plaatsvindt komen Dio en Thomas in een kamp. Dio wint meerdere proeven, zelfs meerdere achter elkaar waaronder de eetproef. Hij neemt Thomas mee naar winnaarseiland maar stemt hem op een later moment weg. Als hij uiteindelijk Thomas terug ziet komen in de finale zegt hij: 'Ik zie een geest. Ik kan het niet geloven. Is dat Thomas? Die gaat mij dood maken." 

Thomas overleeft 4 eilandraden maar moet uiteindelijk toch naar afvallerseiland waar hij Jayjay verslaat. Wel heeft hij samen met Dio een succesvol plan gemaakt om Jalou van wie hij nipt een proef verloor weg te stemmen. Op afvallerseiland geeft Thomas bij Bertie aan dat hij wraak wil nemen op Dio. Uiteindelijk komt Thomas samen met Bertie en Dio terecht in de finale die Bertie wint.

Dinsdag 22 februari verschijnt deel 2 over de kandidaten uit de jaren 2017 t/m 2019.

Expeditie Robinson: All Stars is vanaf donderdag 24 februari, wekelijks, om 20:30 uur te zien op RTL4. Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!