Het Perfecte Plaatje: Een ‘schitterende’ eerste aflevering
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Een ‘schitterende’ eerste aflevering

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Wat hebben we er weer naar uitgegeken met z'n allen, na een spetterende finale afgelopen seizoen met een terechte winnaar, is vanavond het nieuwe seizoen afgetrapt van het Perfecte Plaatje - Argentinië editie!

Na een lange reis komen de kandidaten aan in het warme Buenos Aires – Argentinië en hoewel deze columnist het nog steeds jammer vind dat ze niet is uitgenodigd om vanuit Argentinië te schrijven, belooft het toch een geweldig seizoen te worden. Uiteraard heet Tijl Beckand de leuke groep en Tim welkom, waarbij het seizoen weer wordt afgetrapt met de nodige droge humor, zoals we die van Tijl gewend zijn.

Anders dan in de voorgaande jaren, is dit keer William Rutten zowel vakjury als coach om de kandidaten voor elke shoot voor te bereiden. Hierbij wordt hij hier en daar geholpen door diverse fotografen, die hun expertise hebben op het gebied van de opdracht en die van te voren een filmpje hebben opgenomen om de kandidaten op weg te helpen.

Eerste opdracht

Uiteraard start de eerste dag met regen, ze zijn immers in een warm land. De eerste opdracht is het vastleggen van een typisch Argentijns tafereel, waarbij ze één van de andere kandidaten in het beeld moeten verwerken. Na het samenstellen van de teams, gaan ze snel op pad om het volledige uur dat ze beschikbaar hebben, te kunnen besteden.

Maar waar de één als een kip zonder kop vol energie lijkt rond te rennen, heeft de ander het perfecte plaatje al in zijn hoofd en regisseert de aanwezigen binnen 15 minuten naar zijn perfecte foto. Bijzonder is, dat ondanks dat ze allemaal in hetzelfde gedeelte van de stad rondlopen, ze toch allemaal iets totaal anders zien en er een grote diversiteit in de uiteindelijk ingeleverde foto’s is ontstaan. Niet allemaal even scherp, wat met de huidige hoogwaardige techniek in de camera’s óók een hele prestatie genoemd kan worden, maar wel allemaal uniek.

Samen met Gaby kijkt William zoals we gewend zijn, kritisch naar de foto’s in zijn algemeen, de technische kant en het uitvoeren van de opdracht. Bij de beoordeling komt dan ook het meest naar voren, dat er niets typisch Argentijns in de foto te vinden is, iets wat mij (als absoluut geen straatfotograaf zijnde) dan ook het lastigste deel van de opdracht lijkt.

Toch ben ik het over het algemeen wel eens met het jurycommentaar en de door hun gemaakte keuze, alhoewel ik wel een andere keuze gemaakt zou hebben voor de nummer 2 in deze serie. (Thomas in plaats van Renée). De terechte winnaar van deze opdracht is Maurice, waarbij hij ook in die scene enkele foto’s heeft geschoten waar de locale ober op stond en ik wel ontzettend benieuwd ben of die niet nog beter aan de opdracht hadden voldaan.

Tweede opdracht

De tweede opdracht is totaal niet Argentijns en had net zo goed in Nederland plaats kunnen vinden, ware het niet dat er een lokaal duo deze schitterende sieraden leverde voor deze shoot. De tweede opdracht is dan ook een oogverblindende juwelen shoot, alhoewel ze dat beter een schitterende sieraden shoot hadden kunnen noemen.

Want zeg nu zelf, bij oogverblindend en juwelen, denk je eerder aan diamanten dan aan zilver. Maar deze sieraden waren absoluut wel stuk voor stuk schitterend. Uiteraard is iedere kandidaat enorm blij met zijn of haar model en uiteindelijk is het de taak van de fotograaf om iedereen zo uniek / mooi / bijzonder mogelijk op de foto te zetten, wat de kandidaten meer dan lukt.

Wanneer je kijkt naar de eerste foto’s die gemaakt zijn tijdens deze opdracht, vraag je je af in hoeverre de kandidaten de juiste uitleg hebben gekregen voor het werken met flitsers. Maar al snel blijkt dat sommige kandidaten dit gewoon iets beter hebben onthouden dan anderen.

Werken met flitsers is dan ook niet gemakkelijk, tot je het kunt uiteraard, dus het uiteindelijke resultaat is absoluut niet verkeerd. Sterker nog, er zitten echt heel erg mooie foto’s tussen.

Bij deze jurering verbaasd de uiteindelijke keuze voor de beste foto mij toch wel, zeker gezien de commentaren die in eerste instantie op de foto’s werden gegeven. Zo jammer dat de vieze nagels door Thomas niet zijn opgemerkt, want deze foto deed naar mijn idee het meeste recht aan de opdracht. Uiteindelijk wint Daphne deze opdracht met een zeer artistieke foto.

Toch hadden mijn 1 en 2 er anders uitgezien, met op nummer 2 Thomas (alleen zo jammer van die nagels, maar wat een schitterende blik) en op 1 de foto van Jochem, puur door het gebruik van licht en de blik van het model.

Uiteindelijk gaat jureren om meer dan alleen het technische aspect, het gaat ook om ervaring, persoonlijke smaak (daarom jureren ze nooit alleen) en het gevoel, iets wat vanaf een televisiescherm natuurlijk minder goed te beoordelen is.

Al met al een ontzettend leuke eerste aflevering van dit seizoen, waarbij ik zeer benieuwd ben naar de groei van sommige kandidaten en nu al niet kan wachten tot volgende week.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!