Het Perfecte Plaatje: Eindelijk, de finale!
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Eindelijk, de finale!

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Na een spannende halve finale is het dan eindelijk zo ver, de finale van het perfecte plaatje 2023. En deze aflevering gaan we wel echt genieten van het schone Ierland, omdat de twee laatste kandidaten aan de slag gaan met een serie in de kleuren van de Ierse vlag. Maar eerst gaan ze een sprookjesachtige shoot doen, de levitation shoot. Oftewel, laat je model zweven!

Zowel Niek als Loes hebben een schitterende locatie gevonden, waarbij ze direct al een beeld hebben van hoe het uiteindelijke plaatje er uit moet komen te zien. De plek van Loes was iets minder druk, waardoor ze in ieder geval hier wel de rust van kon ervaren. Ware het niet dat ze een enorme taalbarriere bleek te hebben met de belichtingsman en dat ze een fout maakt bij de instellingen van de camera, waardoor de stress behoorlijk hoog zit.

De locatie is in ieder geval sprookjesachtig, met de mooie boog met doorkijk naar de volgende boog en het model daar netjes (zo goed als) in het midden. Loes ervaart enorme stress van de statieven die in de weg staan, omdat ze deze later weg moet poetsen in de nabewerking, maar merkt dat haar lichtman niet op andere gedachten te brengen is. Je zult het er mee moeten doen.

Niek daarentegen lijkt de rust zelve te zijn. Hij heeft een magische waterval gevonden, helaas een lokale toeristische trekpleister, maar daar trekt hij zich niets van aan. Het concept is hem direct duidelijk en vol goede moed gaat hij hiermee aan de slag. Alleen jammer dat hij niet goed let op de pose van het model, met name hoe haar voeten staan en hoe de jurk daardoor valt. Want hoe relaxed hij ook is, dit gaat hem in de uitslag belangrijke punten kosten.

Op het moment zelf maakt hij zich echter nergens druk om en doet gewoon lekker zijn ding. Ook in de nabewerking lijkt het hem geen enkele moeite te kosten en hij is dan ook ontzettend tevreden over het eindresultaat. Loes ervaart juist opnieuw stress, wanneer ze ontdekt dat veel van haar foto's niet scherp zijn. Gelukkig zit er wel een scherpe tussen, waar ze direct mee aan de slag gaat.

Groen - Wit - Oranje

Omdat ze de uitslag pas bij de finale uitreiking te horen krijgen, mogen ze vast vernemen wat de volgende shoot gaat zijn. Er moet een drieluik gemaakt worden in de kleuren van de Ierse vlag, Groen, Wit en Oranje. Hiervoor krijgen ze flink de tijd, maar die hebben ze beiden dan ook heel erg hard nodig. Niek bedenkt in zijn concept, dat hij een landschapsfoto wil maken voor het Groen, een schaap voor het Wit en een plaatselijke 'rood' harige voor het Oranje.

Eenmaal onderweg komen ze langs een schitterend stuk uitzicht, met groen mos en stoere rotsen. Niek bepaald zijn standpunt en neemt zelf een stuk verderop in de foto, in z'n groene trui en met groene muts, plaats. Wanneer deze foto gelukt is en ze op weg willen naar de volgende locatie, spot hij echter de schapen die hij voor de tweede foto wilde gaan gebruiken. Als het dan toch op 1 plek kan, waarom niet. 

Zo heeft Niek op de eerste locatie al de eerste twee foto's te pakken. Loes is daarentegen te lang blijven hangen in het plaatselijke groen. Zij heeft als tweede beeld een witte brug, welke best een stuk uit de richting ligt, waar ze dus behoorlijk wat reistijd voor nodig hebben. Onderweg maakt ze met behulp van haar chauffeur, een afspraak met twee 'rood' harigen, welke ze met het meer als achtergrond op de foto wil zetten.

Het kleine meisje blijkt echter absoluut niet op de foto te willen, verlegen als ze is en dit wil dan ook absoluut niet lukken. Op het laatst maakt ze nog een foto van het haar van het andere meisje en ziet ze de mist opkomen boven het meer, wat ze toch besluit nog even mee te pakken. Dan is het met spoed de auto in, op naar de locatie met de brug.

Spanning ten top

Niek is ondertussen op weg naar zijn afspraak met het roodharige model, ook geregeld met behulp van de chauffeur. Helaas heeft dit meisje slechts 20 minuten de tijd, maar dat zullen ze precies gaan redden. Tot er een kudde schapen op de weg loopt en niet doet wat de eigenaar wil. Wanneer ze eindelijk bij elkaar gedreven zijn, blijken dit Niek de kostbare 20 minuten te hebben gekost.

De spanning van de afgelopen weken wordt hem dan ook even te veel, nu hij zijn graag gewilde model kwijt is voor de laatste foto. In een soort blinde paniek stapt hij uit bij een parkje, om te ontdekken of hij daar de oranje foto kan maken. Hij ziet een schitterende oranje boom met daarvoor een bankje en hoe toevallig is dat, op dat bankje zit een mooie 'rood' harige jongedame, die ook nog eens bereid is om model voor hem te staan. In zijn laatste kostbare minuten maakt hij de foto van zijn laatste drieluik.

Het is zover, de twee overgebleven finalisten maken zich klaar voor het eindoordeel. Op de schitterende locatie in Ierland, zitten al hun medekandidaten en de jury al op ze te wachten. Daar zien ze het eind resultaat van de levitationshoot en ontvangen de kandidaten hun eind oordeel. Alhoewel beide foto's zeer mooi zijn geworden, hebben ze over die van Niek toch wel enig negatief commentaar.

Zo snappen ze het gebruik van de banaan niet en kun je duidelijk zien, dat het model ergens op heeft gestaan, iets wat je juist niet wilt zien bij een opdracht als deze. Zijn cijfer is daardoor dan ook schrikbarend laag, met slechts een 6,5. En alhoewel Loes enorm veel moeite had met de shoot, het licht en de scherpte, blijkt zij toch een betere foto te hebben ingeleverd, wat haar met een dikverdiende 8,5 een voorsprong van 2 punten oplevert.

En de winnaar is...

Dan zijn de drieluiken aan de beurt en heeft Loes gekozen voor de foto met mist als witte foto, in plaats van de brug waar ze niet zo tevreden over was. De foto's zelf vertellen geen verhaal, de eerste mist een goed standpunt en de laatste mist de scherpte. De middelste echter, bevat eigenlijk alles in 1. De witte mist, het groen van de bomen en het rood/oranje boten. Dit red haar nog enigzins.

Het drieluik van Niek heeft een duidelijk verhaal en loopt daarnaast ook nog eens mooi in elkaar over. Er is goed gekeken naar van welke kant het licht kwam en hoe de onderwerpen bij elkaar passen. De eerste is duidelijk Groen, de tweede Wit en de derde Oranje. Echter is de jury het niet eens met de keuze voor het om laten hangen van de tas bij het meisje, wat nu volgens hen af leid van het hoofdonderwerp. Na een spannend beraad keren ze terug met hun uiteindelijke oordeel.

Niek staat flink achter na zijn eerste opdracht en het is dan ook super spannend of deze opdracht hem gaat redden en tot de uiteindelijke winnaar maakt van het seizoen 2023. Het antwoord is... Nee! Helaas voor hem. Hij krijgt voor deze opdracht net een iets lager cijfer dan Loes voor haar eerste opdracht en dat maakt Loes de uiteindelijke winnaar van het Perfecte Plaatje 2023. Gefeliciteerd Loes! 

Ik ben nu al benieuwd, wie er volgend seizoen weer gaan mee doen. Tot volgend jaar!

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!