Een Jaar Van Nona’s Leven: Dream on met je gunfactor
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Dream on met je gunfactor

Geschreven door Nona Tolol

Elke zaterdag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven, maar vandaag alvast op de kick-off.

Eindelijk! De kick-off van Een Jaar Van Je Leven, het langverwachte realityprogramma. 40..oh nee, 39 kandidaten..of zijn het er inmiddels alweer een stuk minder? gaan in een afvalrace strijden om een grote geldprijs. Inzet; 1 miljoen. Nou ja, dat is de bedoeling. Het is natuurlijk nog even afwachten wat er uiteindelijk overblijft.

The place to be

Waar gaat dat plaatsvinden dan? In een loods waar alle basisvoorzieningen aanwezig zijn. Sportruimte..oh nee, een GYM, een kas, lounge-gedeelte binnen en buiten, sportaccommodatie buiten. Douches, wc's..

En ja; hier is uiterst berekenend over nagedacht; 2 douches en 2 wc's voor 40 mensen. Lekker uitgebreid douchen, je haren in t sop, lekker scrubben, maskertje, scheren, pomtidomtidom..nee, dat gaat m niet worden. Niet wanneer je weet dat er twee wachtrijen van 18 mensen voor de deur staan. En zeker niet wanneer er maar beperkt warm water voorradig is.

Om over de wc maar niet te praten. Ik zou acuut poep en plasangst ontwikkelen wanneer ik weet dat er mensen staan te wachten. Tip; loop geen buikloop op!! In soortgelijke programma's zijn kandidaten voor minder weggestemd.

Een hottub! Kijk, daar doen we het voor! Huh? Geen elektrische..Ooh, je moet hem op hout stoken.. Tja, ook bij De Mol hebben ze te maken met stijgende energieprijzen. Maar ja, tegen de tijd dat dat ding op temperatuur is, zijn er alweer vijf kandidaten weggespeeld.

Foodies

Stapelbedden. Logisch. Grote keuken. Keuken = eten, voedsel. Ja, maar dat is dat ding; er is slechts eten voor één avond en één ochtend voorradig. Ook weer spannend. Ik bijvoorbeeld, zou een moord plegen voor eten. Wat zeg ik..meerdere moorden zelfs. Mensen kunnen heul chagrijnig, gefrustreerd en zelfs moordzuchtig worden wanneer er niet genoeg eten voorhanden is.

Imagine..met zijn 40en, oh nee 39-en op elkaar, irritaties, niet of nauwelijks gedoucht, je moet naar de wc maar je kan niet..

En dan is er ook nog niet eens lekker comfort food voorhanden! Écht, mensen gaan elkaar de tent uitvechten voor kapsalon. Wat zeg ik?? Zelfs voor een komkommer en een beschimmelde appel!

Wat te doen met een miljoen..

Het valt me op dat, wanneer deelnemers gevraagd wordt wat ze zouden doen met een miljoen, hun wensen nogal bescheiden en euh..gewoontjes zijn. 'Een scooter voor mijn zoon ennuh..paardrijlessen. voor mijn dochter..' 'Mijn moeder helpen..' 'Een auto kopen..' 'Iets voor het milieu doen..' Klinkt allemaal bescheiden.

Nou ja, een kandidate zei wel dat ze nieuwe borsten zou nemen. Ja, maar dan ook heel bescheiden, zeker. En ene Gert Jan had het over een zorgboerderij. Heel hartverwarmend initiatief.

Het goede leven

Niemand die natuurlijk zegt "Wat ik zou doen met een miljoen?..Mijn buurman van de overkant de ogen uitsteken door een paar vette Range Rovers te kopen, dan wil mijn vrouw zich laten verbouwen zodat ze eruit ziet als een goedkope stripper. Daarna gaan we naar die dure clubs, bottles Dom Perignon poppen die ik vervolgens uit mijn vrouw dr nieuwe navel drink. Een paar vette klokkies kopen...of euh..een sexclub kopen!"

Ja, want ook niemand neemt in de eerste plaats, deel voor het geld. Het is voor de 'once in a lifetime' ervaring. Yeah, right. Hoewel..ik hoorde één van de kandidaten zeggen dat ze meedoet omdat ze 40 kilo wil afvallen. Die begreep ik even niet.. Expeditie Robinson was dan toch een logischere keus geweest.

De kandidaten

Ooh, wat zijn ze leuk! Zo divers! Vol met goede voornemens, strategieën en plannen. Welke rol gaan ze aannemen? 'Ik ga winnen want ik zorg dat ik de gunfactor krijg' zei er één. Dream on, met je gunfactor..het gaat hier om 1 miljoen, mop. Mensen verlaten hun gezinnen een jaar voor dit spel..ze verkopen nog liever hun oma dan dat ze jou dat miljoen gunnen.

'Ik ga ze psychologisch breken' zegt ene Johan(dat heeft ie natuurlijk uit zo'n boek van dr Phil). Aaah...en daar komen de zelfbenoemde 'geboren leiders' al om de hoek kijken. Martin en Nadir. Onthoud die namen.

Rekenen 

Ooh..dat is nou jammer. Alvorens je de loods kan betreden, moet er eerst een rekensom opgelost worden. De laatst overgeblevene kan meteen weer rechtsomkeert maken. Ik zie al lichte paniek uitbreken onder het gros van de deelnemers. Dramaqueen Quincy ziet de één na de andere deelnemer naar de som oplossen en naar de safe place verhuizen. Hij besluit dan maar om het verlossende antwoord af te kijken op één van de achtergelaten slotjes.

Zoë en Gerry volgen zijn voorbeeld. 3 x €10.000,- boete dat van de 1 miljoen afgaat en ieder een gele kaart. Zo dan! Ook al kun je niet rekenen; reken er maar op dat één van deze drie de eerste is die in aanmerking komt voor een snelle exit.

Alhoewel..geboren leider 'Emile Ratelband' Martin maakt volgens mij óók een goede kans getuige de hysterische manier waarop hij elke deelnemer begroet die de safe place betreedt. Alsnog moet er een nieuwe som opgelost worden. Helaas valt het doek voor Manuela. Tja, de scooter voor haar zoon moet dan maar even wachten. Nou ja, op de fiets is óók zo slecht nog niet, toch?

In da house..

 De 39 gelukkigen betreden de loods waar zij de komende tijd gehuisvest zullen worden. Als een kip zonder kop wordt er rond gerend om slaapplaatsen te claimen en te kijken met wie het klikt. Zoë voelt de bui al hangen en kakelt tegen wie het maar horen wil, dat ze zooo stom heeft gehandeld met de rekensom. Maar ja, Quincy begon..hij was de eerste..

Ene Bert gaat de huis-tuin en keukenpsycholoog uithangen en bevraagt Gerry over haar beslissing om vals te spelen. En ook 'zorgboerderij' Gert Jan doet nog eens een duit in het zakje door Gerry er later nog even fijntjes op te wijzen dat €10.000,- heul veul geld is..

Strijders, champie en eten

Johan, ja die ene die iedereen psychologisch gaat breken, ligt alles vanaf de bank te observeren en heeft een medestander in Jerrold. Die herhaalt steeds wat Johan zegt om vervolgens bevestigend te knikken. Ja. Ze zijn 'strijders.' 'Zwakkeren kosten geld.' Ze zien zichzelf al als winnaars. *Boks*

Martin haalt iedereen bij elkaar om 'champie' te drinken. Een man die champie zegt... Maar ja, hij gaat dat miljoen winnen. Heeft ie echt gezegd. Dus dan mag hij champie zeggen. Proost!

Er wordt gekookt. Bert, de huis-tuin en keukenpsycholoog duikt steeds overal op en, hoe zeg ik dat netjes,..bevraagt mensen wat ze precies doen en waarom. Om vervolgens (ongevraagd) oplossingen of opties aan te dragen.

Aah joh, waarschijnlijk bedoelt ie het goed. Maar je weet het, mensen die zich zo nadrukkelijk manifesteren, wekken op den duur weerstand op. Dat je t wéét, Bert! (En Martin. En Nadir)

Kumbaya, my lord.

Het gezamenlijk eten is nogal hutje mutje op elkaar. Maar ja, de eerste week is altijd alles gezellig en leuk. Er heerst nu nog een Kumbaya stemming. Ik wacht op het moment dat de irritaties zó hoog oplopen dat er met vorken in elkaars oogbollen wordt geprikt. Om maar niet te spreken over de messen die in elkaars rug gestoken zullen worden. 

En dan is er natuurlijk ook nog een gesprek tussen twee kandidaten waarvan er één een voormalig vluchteling is. Om het evenwicht te herstellen en om te relativeren. Ja, dat alles niet om geld draait.. ofzo.

Mensen, ik denk dat ik komend jaar wel doorkom met Een Jaar Van Je Leven. Ik heb mijn nieuwe guilty pleasure gevonden.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!