Een Jaar Van Nona’s Leven: Eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

De eerste groepsvergadering met Jeffrey als manager vindt plaats. Hij deelt mede dat er vandaag een bulk aan boodschappen binnen zal komen voordat hij Erik het woord geeft. Deze weet te melden dat hij het niet bepaald grappig vond dat er stiekem alcohol in zijn drinken was gedaan. Hij had wel dood kunnen gaan! Jeetje.

Nadir gaat ervan door

En dan kondigt Nadir zijn lang verwachte vertrek aan. En nee, niet per ongeluk dit keer. Een lauwe reactie van de groep volgt. Iedereen had het natuurlijk wel verwacht na zijn steeds terugkerende gejammer over dat de groep niet écht was en dat hij erbuiten viel.

Wanneer Babette naar een kas update vraagt, kapt Jefrrey haar lomp af.'Waarom? Hoef je niet te weten. Ik zorg voor jullie.' Dat is zijn antwoord, mooier kan ik het niet maken.Nadien vraagt hij op achterdochtige toon aan Babette waarom ze wil weten hoeveel er in kas zit. Hij verklaart zijn geheimzinnigheid door te stellen dat hij de groep wil verrassen.

Nadir neemt afscheid. Niemand lijkt écht rouwig. Alleen Madeleine plengt een traantje. Maar ja, die begint al te huilen als je 'Boe!' roept.

Mighty Mirthe

Lang de tijd om te huilen, heeft ze niet want de buzzer gaat. Opdracht! Er is een vervangende afbeelding van de Nachtwacht geplaatst. Op het eerste gezicht identiek maar er zijn tien veranderingen aangebracht. Er valt max €1600,- te verdienen wanneer alle wijzigingen benoemd worden.

Mede door Mirthe wordt het maximale bedrag gehaald. Plus nog €,-140 extra voor het goed beantwoorden van de de bonusvraag. Mirthe kan haar geluk niet op. Haar urenlange gestaar naar de afbeelding is dus niet voor niets geweest.

Martin lijkt, volgens haar, niet zo enthousiast te reageren op haar aandeel in het behalen van de opdracht. Mirthe wijt dat aan jaloezie. Omdat hij nu eens niet in de picture staat en haar eerder belachelijk heeft gemaakt, smaalt ze tegen Jasper. "Neppe vent, theatraal figuur" sluit ze het gesprek af.

Soppen met Zoë

Het wordt tijd dat de loods eens goed onder handen genomen wordt. Jeffrey stelt Zoë aan als Chef Soppen. Toepasselijker gaat het niet worden vandaag. Zij zal dus de taken verdelen.

Wanda is dan ook de eerste die haar wijst op het slechte werk dat is afgeleverd door onder andere Madeleine. 'Ik ben pissed' aldus zeikwijf Wanda boos, doelend op het nog aanwezige vuil en stof. Voor Wanda is het duidelijk; wat haar betreft is Madeleine de eerstvolgende die de loods verlaat.

Snoep en pasta met frikandellen

Er worden even later als extraatje schaaltjes met snoep uitgedeeld. Als dank voor de schoonmaak, aldus Jeffrey. Marciano mompelt vals dat ze worden gepaaid met snoepjes. Voorts bekritiseert hij Jeffrey zijn functioneren als manager. Wel zo zacht dat Jeffrey het niet hoort natuurlijk.

Als avondeten is er pasta met frikandel. Zeer origineel. Maar het is gemaakt van wat er nog over was. De boodschappen zijn al gearriveerd en Jeffrey bewondert de overvolle voorraadkasten. Wat een prachtige aanblik!

Bewonersperikelen

Alicia en Wanda raken in een gesprek verwikkeld over het gemis naar hun vriendjes. Vooral Alicia mist haar vriend verschrikkelijk en ook Wanda zegt het gemis als zwaar te ervaren. Huh? Wanda heeft een vriend. Arme man.

JW ondertussen zegt tussen het kaarten door dat 'alle jonkies' maar verliefd op elkaar worden. 'Zijn vast de hormonen' bromt ie. Esther kijkt m hunkerend aan maar hij geeft geen sjoege. Geen hormonen voor Esther dus.

Eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij

Jeffreys gebrek aan openheid over de kasinhoud zorgt voor onderlinge speculaties. Ruben is van mening dat Jeffrey zijn eigen groepje bevoordeelt. Wanda zegt dat hij onzin koopt want het zijn meestal dingen die ze niet eet of drinkt. Klopt, maar getuige haar zure gedrag hoeft hij voorlopig geen azijn aan te schaffen.

Over onnodige dingen gesproken. Jeff bestelt dan maar stiekem haarverf voor Wendy. Ooh! ‘En zijn dat nou oesters?’, wijst ze op de boodschappensite… Nou, vooruit dan maar. Voor de duidelijkheid. Er is nu 2140,00 euro in kas.

Oei, ik groei!

Zoë zegt tegen GertJan dat ze voelt dat ze is gegroeid. Mwah..Ik schat dat ze maar een paar kilo is aangekomen..Ooh wacht, als mens! 'Heeft Jefrrey gezegd', straalt ze. Zij is van mening van alle 'jonkies' het verst te komen. Ja, zo'n Mexx die maar achter Martin aan loopt.. verkondigt ze. Zij zou dat noooooit doen. Nee, de rest staat stil behalve zij, aldus een zelfvoldane Zoë.

Op het kantoor boven, waagt Kim D het om enige kritiek te uiten op Jeffrey zijn uitgavenpatroon. Ze vindt dat hij met geld smijt. Dat is tegen het zere been van Jeff. Hij lijkt zichzelf de beste manager ever te vinden. En ook Jasper is deze mening toegedaan (euh..DUH), terwijl hij nog eens een glas alcohol inschenkt.

Jeff zegt liever extra dingen te bestellen voor de groep (en zichzelf) dan zakgeld te verschaffen. Oh, en dan komt er nog Sinterklaas. Nee, hij gaat het onvergetelijk maken (ach, een hulppiet heeft hij tenslotte al). Linksom of rechtsom zal er altijd wel kritiek geuit worden, is hij van mening.

Rust in vrede, kaartspellen

Isaac ondertussen ergert zich aan bewoners die een deel van de tijd doden door kaartspelletjes te doen. Hij is van mening dat ze beter kunnen sporten en bewegen. Zoë is het roerend met hem eens.

Om middernacht wordt Mexx door de bewoners toegezongen daar het haar verjaardag is. Isaac ziet kans om ongezien verdachte dingen te ondernemen. Hij heeft een bivakmuts op en is aan het graven. Huh? Een graf graven? Voor wie dan? Zó onaardig zijn sommige bewoners toch niet? Voor wie dat graf bedoeld is, wordt pas duidelijk wanneer hij alle kaartspellen en overige spellen erin begraaft.

Madeleine in paniek!

De volgende ochtend wordt de grote verdwijntruc al snel opgemerkt. Kim k haalt zelfs de slaapkamer overhoop. Madeleine krijgt zowat een paniekaanval en roept met overslaande stem dat de kaartspellen weg zijn. Nog even en ze gaat haar 24 uur aanvragen!

Isaac ontkent betrokken te zijn bij de verdwenen kaartspellen wanneer Zoë hem hiernaar vraagt. Hij doet uiterst verbaasd en komt erg overtuigend over.

M&M opdracht

Er is geen tijd meer om verder te zoeken want de volgende opdracht dient zich aan. Een opblaaszwembadje vol met M&M's. Deze moeten binnen vijf uur op kleur gesorteerd worden. Er mag niet van gesnoept worden. Er valt een casinomiddag mee te winnen. Berend krijgt de leiding hierin.

Isaac lijkt de aan Berend toebedeelde rol van Chef M&M weer te ondermijnen door zich te bemoeien met de indeling van de teams. Jeffrey heeft Berend juist deze rol gegeven, zo zegt hij, om hem zijn moment te geven. Gewoon even zijn moment of shine. Ik vind mooi.

Madeleine ondertussen heeft het met Erik over de vermiste kaartspellen. 'Kinderachtig!' zegt ze, nog steeds met overslaande stem en tranen in dr ogen.

Calimero-complex van Esther

Esther is weer eens verongelijkt. Zij voelt zich weer eens gepasseerd. Vermoeiend. Misschien zou ze dan eens harder moeten lopen. Ze vindt zichzelf sneller in sorteren dan andere bewoners aan wie de rol van 'supersnelle sorteerder' is toebedeeld. Zoë klaagt met d’r mee.

Madeleine intussen heeft in Isaac een nieuw 'slachtoffer' gevonden om tegenaan te klagen. Over de verdwenen kaarten. Als je dr zo hoort miepen, lijkt het wel alsof ze haar baan, huis en familie kwijt is. Wanneer Isaac nogal lauwtjes reageert, roept ze vertwijfeld uit 'Ben ik dan de enige die daar mee bezig is?? Euh..ja, Madeleine.

De opdracht is gehaald. Jeff houdt een praatje na de opdracht: 'Voel je niet gepasseerd. We gaan een gameplan maken. Ieder zijn moment komt een keer' luidt zijn relaas. Madeleine deelt een mededeling over de kaartspellen; 'Ik wil dat de kaartspellen terugkeren!' weet ze op gebroken toon uit te brengen.

Alicia's 24 uur

Alicia deelt mede dat ze haar 24 uur heeft aangevraagd. Ze weet zeker dat zij zich niet gaat bedenken.

Het trollenduo Mexx en Wanda hoort het aan. Wanda laat blijken veel zelfkennis te bezitten wanneer ze de woorden 'sneaky' en 'arrogant' in haar mond neemt. Oh wacht, nee, wat stom! Daar bedoelde ze Alicia mee. Anyway, zij is in ieder geval niet verdrietig dat Alicia zal vertrekken, zegt ze op venijnige toon. Guess what, Wanda; wanneer jij vertrekt, wordt waarschijnlijk de polonaise gelopen.

In de ochtend is Erik aan t zoeken. Zijn medebewoners hopen waarschijnlijk dat ie op zoek is naar deodorant. Maar nee. Het is hem gelukt. De kaarten en overige spellen. Hij heeft ze gevonden! Hij wordt met gejuich ontvangen en vooral Madeleine kan haar geluk niet op.

Bye, Alicia!

Alicia's vertrek gaat met de nodige emoties bij enkele bewoners gepaard. Djedi heeft een afscheidsgedicht gemaakt en Gert Jan en Babette staan met betraande ogen. Veel tijd om te treuren na Alicia's vertrek is er niet want… de buzzer!

Inderdaad, een opdracht met de welbekende spiraal. Dat het moeilijker is dan het lijkt, blijkt wel uit het geringe bedrag dat wordt gewonnen. €100,- Slechts vier bewoners, waaronder Madeleine, hebben de opdracht volbracht.

Nu er nog precies 30 bewoners zijn, wordt slaapkamer vier gesloten. De slaapkamer indeling gaat dus op de schop. Dat gaat gepaard met de nodige protesten en bezwaren. Die wil niet met die op de kamer want 'hij stinkt' 'zij snurkt' enz. Uiteindelijk is iedereen ingedeeld.

Liegbeest Isaac

Zoë zit tegen Gert Jan aan te zeuren waarom zij toch geen relatie heeft in de loods. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat ze blij moet zijn en dat het meestal tóch op niks uitloopt. Trouwens, zit er eigenlijk wel een geschikte man bij met wie ze een stel zou willen vormen, vraagt hij. Euhm… het begint met een J en eindigt op effrey, GJ.

Wanneer Isaac zichzelf onthult als degene die de kaartspelen heeft verstopt, is vooral bij Madeleine de verbazing goed zichtbaar. 'Wat kun jij goed liegen!', roept ze uit Isaac glundert helemaal. Maar of het nu wel zo'n leuk compliment is.

Kim en Jeffrey over gevoelens

Kim heeft een zonnebril met initialen gemaakt voor Jeffrey. Hij stelt het zeer op prijs. Hij vindt haar al wat minder aardig wanneer ze hem aanspreekt op zijn functioneren als manager. 'Jij wilt iedereen pleasen' zegt ze terecht wanneer hij maar weer eens een fles alcohol openmaakt na al een rondje gedaan te hebben met enkele bewoners.

Voorts wil ze zeker weten dat ze niet 'zomaar een chick' is.  Jeffrey bezweert haar van niet. 'Waarom laat je het dan alleen savonds en niet overdag zien?' luidt haar wedervraag. Jeffrey overtuigt haar ervan dat ze niet aan hem moet twijfelen.

Hij steekt zichzelf nog een veer in zijn euh… wanneer hij het met onder andere Erik heeft over zijn onmisbare aandeel in de verdienopdrachten. Het is dan ook zijn verdienste dat hij bewoners beter laat presteren in de opdrachten, pocht hij. ' Ik kan alles en ik heb verstand van alles' zegt hij op bescheiden toon tegen Erik.

De volgende ochtend klaagt JW steen en been over kamergenote Moraima. 'Wat een kabaal, ik heb een zeer onrustige nacht gehad.' Hij vergelijkt haar met een blaffende zeehond.

Ik voel me zó verdomd alleen

Zoë heeft het er alweer over dat de loods alleen maar uit duo's bestaat. Ditmaal tegen Jeffrey. Als voorbeeld noemt ze Mexx. Hun vriendschap lijdt eronder nu deze met Martin gaat, klaagt ze. 'Ik voel me zo eenzaam' zegt ze op zielige toon. Jeffrey zegt op goed bedoelde toon dat dat niet zo is. Hij is immers haar maatje?? Euh... ja. Maar dat is geloof ik niet wat Zoë wil van jou, Jeff.

Ondertussen is Esther haar was kwijt. Ze spreekt Wanda erop aan. Volgens Wanda is Esther dr was niet kwijt maar ligt ie gewoon tussen de overige was. Zoek en gij zult vinden dus.

Esther blijft het onderwerp van gesprek tussen Zoë, Wanda en Mexx.. 'Moeilijk in omgang' en 'geen land mee te bezeilen.' Zoë denkt, en hoopt ook, dat Esther de eerstvolgende is die genomineerd wordt.

Die Zoë. Die is allang blij dat zij niet meer op de schopstoel zit. Zo zelfverzekerd en oordelend als ze daar nu rondloopt. Geniet er nog maar van, meid. Voordat je het weet, zijn de rollen weer omgedraaid.

Trollentrio over powerduo

Terwijl Isaac bezig is met een cadeau voor Jeff in elkaar aan het knutselen, zijn de voorbereidingen voor de gewonnen casinomiddag in volle gang. Erik heeft zich voor deze gelegenheid strak in het pak gehesen. Op de één of andere manier valt hij nogal uit de toon.

Kim D heeft óók werk van zichzelf gemaakt en ziet er feestelijk uit. Samen met Jeffrey vermaakt ze zich opperbest. Ze worden met argusogen gadegeslagen door het trollentrio Wanda, Mexx en Zoë. Oppertrol Wanda kan er maar niet over uit dat Jeffrey een stel vormt met Kim. 'Hoe dan??' roept ze op schelle toon uit.

Hoe kan hij nu verliefd op haar zijn? doet ook meeloop-trol Zoë een duit in het zakje. Wat is er aan de hand met hem?? Meeloop-trol Zoë vindt dit het goede moment om uit te spreken zich alleen te voelen. Het doet haar aan vroeger denken. Toen ze in de pauze in dr eentje een broodje zat te eten, zegt ze op zielige toon. Nou, ga vooral zo door en voordat je het weet, zit je dalijk in de loods óók in je eentje te eten.

Mexx zegt dan maar dat zij ten alle tijden voor Zoë zal kiezen. Ook al moet ze Martin daarvoor wegstemmen. Uhuh… geloof je het zelf.

Eten wat de (Syrische) pot schaft

Er wordt een winnaar van de casinomiddag uitgeroepen: aan Moraima de eer. Isaac ziet zijn kans schoon om Jeffrey diens cadeau te overhandigen. Laatstgenoemde hangt het zelfportret trots in het kantoor.

Onder leiding van Imadiddin wordt er een Syrische maaltijd bereid. Het is lekker maar schijnt nogal machtig te zijn. Voor het eerst lebbert Erik zijn bord niet af. Hij laat zelfs wat staan.

Wanda stelt aan Jasper Jeffrey zijn uitgavenpatroon ter discussie. Zij vindt het er niet eerlijk aan toe gaan. Jasper bestrijdt dat. 'Er is nu sprake van overvloed. Je kan pakken wat je wil en als je iets nodig hebt dat niet voorhanden is, vraag het Jeffrey.' Aldus fanboy Jasper.

Rupert gaat te ver

Leila is Rupert zijn grappen en toespelingen met sexuele ondertoon richting haar, helemaal zat. Hup! Daar gaat de fles schenkstroop al. Het voorval wordt aandachtig gadegeslagen door enkele bewoners. Maar ook deze irritatie tussen Rupert en Leila wordt weer opgelost.

JW vermaakt zich door zijn medebewoners, vooral de 'jonkies' te bespotten en na te doen. 'Daar win je de oorlog niet mee' mompelt hij tegen zijn schaduw Esther, wanneer hij Kim k hoort klagen over de koude slaapkamer en over buikpijn.

Jeffrey onder vuur

Jeffrey bedenkt hoe hij de rookwaar eerlijk kan verdelen. Dat zorgt later voor een clash tussen hem en Imadiddin en Rupert. Hij laat het masker van de 'alles kan en alles mag-manager' even vallen en gaat verbaal tekeer. Kim D trekt hem uiteindelijk weg.

Jeffrey ventileert al zijn frustraties naar Kim D waarbij hij geen tegenspraak lijkt te dulden. Niemand geeft het de tijd! Ik zorg voor iedereen!  Ik heb áltijd gelijk' zegt hij. Ook Martin krijgt geen ruimte om enige bezwaren te uiten. Jeffrey lijkt nogal van zichzelf overtuigd. Zelfverzekerdheid, oke; maar deze man overdrijft het.

Isaac de puppetmaster

Isaac heeft het aandachtig gadegeslagen en zegt dat Jeffrey zijn eigen glazen ingooit. 'Alles wat WE hebben opgebouwd wordt tenietgedaan', mompelt hij. Tja..soms heb je niet alles in de hand he, Isaac..

Ondertussen wordt er salsa-les gegeven door Rupert en Mirthe. Martin en Isaac loeren door het raam en gaan bijna kapot wanneer ze Mexx haar pogingen om enigszins ritmisch te bewegen, aanschouwen. Nou ja. At least she tried.

Jeffrey zijn 'arrogantie' en hoge eigendunk worden besproken door meerdere medebewoners onderling. De eerste barstjes in zijn manier van managen worden zichtbaar. Hoe gaat dit aflopen?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!