Een Jaar Van Nona’s Leven: Een Halloween om nooit te vergeten
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Een Halloween om nooit te vergeten

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

De loslippigheid van babbelzieke Madeleine heeft zich tegen haar gekeerd. Tegen Janet zegt ze op zielige toon dat ze het allemaal niet slecht bedoelde en dat ze gewoon niets voor zich kan houden.

Alle schuld op Maddy

Kim en Kenzy slaan haar slachtofferige houding vanaf een afstandje gade. Intussen spuugt Wanda in kamer 3 haar gal over het verraad van Madeleine. Madeleine probeert Kim D ervan te overtuigen dat het lijstje wel degelijk bestaat en dat dit mede is opgesteld door Wanda.

Kim weet niet wie ze moet geloven of wie er liegt. Madeleine vraagt om nog één kans om te bewijzen dat ze te vertrouwen is. "Ik laat kamer 3 los", zegt ze wanhopig. Kim D moet het allemaal nog maar zíen. Madeleine vertrekt naar kantoor en plengt een paar traantjes.

 Isaac zegt de groep dat hij een bedrag a €100,- beschikbaar zal stellen aan het leukste idee waar dit aan uitgegeven kan worden. Het mag geen eten zijn. Enthousiast gaan groepjes mensen brainstormen. Er wordt uiteindelijk gekozen voor 20 bordspellen.

Bewonersperikelen

Ruben zoekt weer toenadering tot Jedi nu Jerrold weg is. Hij leest maar weer eens een gedicht voor op dramatische toon. Jedi zegt dat ze het prachtig vindt. Jan Willm zegt tegen Jeffrey dat hij graag Martin zou zien vertrekken als volgende.

Misschien kan hij Zoë hinten want die heeft net besloten om zich verkiesbaar te stellen als manager. Mirthe zegt Jerrold te missen. Madeleine stort haar hart uit tegen haar over kamer 3 en dat ze niks meer gaat zeggen over de bijbehorende bewoners. Zodra ze dit heeft gezegd, begint haar klaagzang echter weer. Jeff laat zijn haar knippen door Wendy. Staat m goed, dat kort pittige.

Buzzer!

Opdracht. Er moet worden ingeschat hoeveel snoepjes zich bevinden in zes grote potten. Bij 3 goede antwoorden valt er een Halloween feest te winnen. En elk goed geraden antwoord levert een pot met snoep op.

Naast 3 potten met snoep is ook het feest gewonnen. Het snoep wordt verdeeld. Dat lijkt we nodig óók want een deel van de bewoners heeft geen eten.

Eerlijk zullen we alles delen

Isaac oppert om te delen met de bewoners die geen eten meer hebben. Dit levert weerstand op. Ook bij bewoners die geen eten hebben zoals Jasper en Wanda. Deze willen er niet bij betrokken worden.

Jeff zegt op luide toon dat niemand op hem hoeft te rekenen, vooral niet degenen die op hen gestemd hebben. Voor iemand die eerst loopt te schreeuwen dat t m niks boeit wanneer er op hem gestemd wordt, reageert hij alsof t hem toch méér boeit dan hij doet voorkomen.

Kim K. vs Kim D.

Kim zou graag de volgende avond apart met Marciano willen eten. Op de plek waar Jeffrey en consorten doorgaans vertoeven. Zij vraagt dan ook of de plek vrijgehouden kan worden.

Kim D vindt het geen probleem. Jeff zegt, wanneer Kim uit het gezichtsveld is verdwenen, dat hij hier niet in meegaat. "Zij heeft op me gestemd. Dus ik ga het lekker verpesten" zegt hij kinderachtig. Kim D probeert rede bij hem in te praten.

Dinsdag

Isaac zijn voorstel om het aanwezige eten te delen, levert dus gemengde reacties op. Jasper wil er niet bij betrokken worden. Jeffrey heeft het óók niet nodig. Ook Wanda vindt het geen probleem dat ze geen eten geeft. "Isaac praat voor iedereen" zo valt er te horen.

Zoë for president?

Jeffrey zijn, volgens bepaalde mensen, egoïstische houding wordt besproken op slaapkamer 3. Mex breekt zowat dr nek om Kim K en Wanda ervan op de hoogte te stellen dat Zoë zich waarschijnlijk verkiesbaar gaat stellen als manager. Kim verslikt zich bijna en kan haar lachen niet inhouden.

Zoë polst intussen bij Madeleine wie de overige gegadigden zijn. Esther en Imadidin. Over hen zegt Madeleine; "ik wil geen van beiden." Isaac zegt tegen Imadidin dat deze actie moet ondernemen om mensen achter zich te krijgen.

Jeffrey weet wel wat hij als eerste zou doen, mocht hij manager zijn. “De slaapkamers dicht gooien. Gewoon overdag niemand op de slaapkamers", zegt hij tegen Isaac. Die gaat hier gretig in mee.

Madeleine heeft het zwaar

Maddy bespreekt met Janet de besteding en verdeling van de komende boodschappen. Het liefst zou ze Kenzy en Wanda uit de voedingsgroep gooien, zegt ze. En dan zou Janet misschien hun taken kunnen overnemen, oppert ze. Maar ja, hoe kan ze ze uit de voedselgroep gooien, vraagt Madeleine zich mismoedig af.

Aah, Wanda wil nogmaals met Madeleine in gesprek. Zuchtend gaat Madeleine akkoord. Het komt erop neer dat Wanda eigenlijk van mening is dat Madeleine alle schuld op zich had moeten nemen. Jaa..zij is tenslotte degene die alles heeft aangezwengeld. "We hadden ons mooi eruit geluld en dan noem je mijn naam wéér", aldus een verontwaardigde Wanda.

Maar er is óók goed nieuws Wanda wil uit de voedselclub. Dat komt goed van pas! Nu Kenzy nog…

Verdienopdracht

De opdracht luidt: 24 uur paalzitten. 4 deelnemers. €1000,00 valt er te verdienen. Jasper biedt zich aan al vindt Leila zichzelf ook geschikt. Ze noemt zichzelf een strijder. Het wordt dus Jasper. De overige paalzitters zijn Gert Jan, Isaac en Kim k. Leila hoopt op een volgende kans. Marciano wil nogmaals weten van Kim of ze denkt dat ze het kan. Dit is trouwens het uitgelezen moment voor Kim om hem een zelfgemaakt kado te geven.

Martin bemiddelt voor Madeleine

Martin biedt een luisterend aan Madeleine. Hij adviseert haar om het gesprek aan te gaan met Wanda en Kenzy en beiden haar excuses aan te bieden. Echter vervalt Madeleine weer in zelfmedelijden. Ze jammert dat ze in de steek wordt gelaten. Martin probeert een gesprek tussen Madeleine enerzijds en Kenzy en Wanda anderszijds op te starten.

Maar excuses of spijt komt niet over Madeleine haar lippen. Wanda deelt dan maar meteen mede dat zij uit de voedingsclub stapt. Kenzy maakt aanstalten om het gesprek te verlaten en zegt dat ze niks meer over de hele kwestie wil horen. Martin hint aan Madeleine of ze al excuses heeft aangeboden. "Oh ja..tegen jou moet ik nog sorry zeggen.." zegt Madeleine niet al te enthousiast tegen Kenzy.

Zo oprecht. Zo gemeend.

De vier paalzitters in de regen bieden een troosteloze aanblik maar ze worden aan alle kanten gesteund en aangemoedigd.

Leila warrior

Binnen in de loods zegt Eunice tegen Leila hoe lang deze zich nog laat onderdrukken. Leila had de uitdaging zeker wel aangekund, houdt ze haar voor. Inderdaad had Leila zich graag willen bewijzen. Echter is het geen tijd voor tere zieltjes, aldus JW en volgens Marciano is er voor de veiligste keuze gekozen. En daar moet Leila het mee doen.

Trouwens, wat gaat er eigenlijk met het te winnen geld gebeuren? De paalzitters rekenen zich al rijk. Kim vindt inspraak in de besteding van de boodschappen wel op zijn plaats. Gert Jan stelt voor om €100,- voor de paalzitters beschikbaar te stellen. Madeleine weet niet hoe snel ze ervan door moet gaan wanneer ze dat hoort.

Babette grijpt metéén de gelegenheid aan om Madeleine ervan te overtuigen dat ze voor zichzelf moet opkomen. Want ze kàn het. Ja, dat zegt Babette. Niet ik.

Groepsoverleg

Het overleg wordt buiten, bij de paalzitters, gehouden. Jeffrey neemt het woord en maakt bekend dat er duopakketten samengesteld worden bestaande uit siroop, tandpasta en shampoo. En duo betekent; voor 2 personen dus.

Opdracht gehaald

Ruben blesseert zich bij het houthakken maar alle aandacht gaat naar het paalzitten, want..De opdracht is behaald! €1000,00 in the pocket.

Esther wil zich verkiesbaar stellen als manager en bedenkt samen met Bernd en Babette een pakkende leus. Janet zegt trouwens dat ze hoopt dat Imadidin het niet wordt. Want die wil alleen maar 'leuke dingen', volgens haar.

Madeleine heeft het nog steeds zwaar

Madeleine erkent tegenover Nadir moe te zijn. Ze heeft het zwaar in de loods, zegt ze. Wanneer Zoë wat meelevende woorden uit, mondt dit metéén uit in een woordenwisseling met Nadir. Hij vindt haar onbetrouwbaar. Later biedt hij dan wel weer zijn excuses bij Zoë aan.

De boodschappen zijn gearriveerd. Tot Kenzy's verbazing wordt niet gecontroleerd of alles er wel is en verdwijnt een deel direct naar boven en een deel verhuist naar de koelkast. Madeleine zegt kribbig dat alles wél gecontroleerd is en dat zij heeft besloten wat naar boven gaat. Maakt niet uit of ze nu wel of niet weet dat de voedingsclub alles in de keuken zet.. vanavond wordt er in ieder geval boerenkool gegeten.

Donderdag

Madeleine vindt in Jeff een luisterend oor wanneer ze haar ongenoegen uit over de boodschappen en de kritiek die ze daarover kreeg van Kenzy en Wanda. Vooral Wanda moet het ontgelden bij Madeleine. "Ze moet eruit, want ze zeikt me alleen maar af!" aldus Madeleine. In slaapkamer 3 ondertussen uit Wanda haar ongenoegen over Madeleine aan Kim K. Ja mensen, de liefde is ver te zoeken tussen Wanda en Madeleine.

Jeff for president

Jeffrey beraadt zich op zijn positie in de groep. Wilde hij eerst de mensen die op hem hadden gestemd, het leven zuur maken; hij denkt er nu over om zich verkiesbaar te stellen als manager. Hij hoeft eigenlijk geen manager te zijn om beslissingen er doorheen te drukken, stelt hij. Maar nu doorpakken en als manager de boel bestieren, lijkt hem wel wat.

Na ruggespraak gehouden te hebben met Jasper, Kim D. en Isaac, weet Jeffrey het zeker. Hij gaat zich verkiesbaar stellen. Maar niemand mag het verder weten. Madeleine belooft hem te steunen en is bereid haar mond te houden.

Happy Halloween birthday Rupert

Rupert is jarig en tevens zijn de spullen voor het Halloweenfeest gearriveerd. Hoe dan ook zal het een feestelijke avond worden. Iedereen is wel toe aan een feessie.

Madeleine wijst Erik aan als degene die bij moet houden hoeveel alcohol iedereen krijgt. Dat gaat achteraf bezien niet helemáál goed wanneer sommige bewoners klagen geen wijn gehad te hebben, terwijl anderen juist te veel hebben gehad.

Over teveel alcohol gesproken… Zoë is het sprekende voorbeeld van iemand waarbij drank meer kapot maakt dan je lief is. Ze wordt nogal aanhalig maar wordt afgewezen door Ruben en Jeffrey. Vervolgens richt ze haar pijlen op Mexx die het heel leuk heeft met Martin.

Zoë en Martin

Zoë probeert Mexx te verhinderen bij Martin te zijn "uit bescherming omdat Mexx met Tommy Lee is" zoals ze zelf zegt. Daarna richt ze haar woede op Martin waarbij ze hem naar de keel vliegt. Waarschijnlijk dacht ze met haar dronken hoofd dat het boksgala al was begonnen. Mensen komen tussenbeide, een huilbui van Zoë... Kortom: drama, drama.

Mexx kruipt bij Martin in bed. Maar voordat hij wakker wordt, is ze alweer vertrokken. De ochtend begint redelijk ontspannen. Het incident tussen Zoë en Martin vormt het hoofdonderwerp van gesprek tussen de bewoners.

Zoë en Martin praten het uit

Ook Zoë en Martin bespreken hun vervroegde boksgala-moment. Zoë zegt het te betreuren dat het nu lijkt alsof ze jaloers was. "Ik was boos" stelt ze " Ik had niemand bij zijn keel moeten grijpen" sluit ze af.

Volgens Mexx heeft Martin tegen haar gezegd dat hij haar 'interessant' vindt maar wil hij het aan niemand laten merken. En Zoe? "Zoe is gewoon jaloers" aldus Kim.

Gele kaart voor Zoë

Zoë wordt naar het kantoor geroepen  Madeleine deelt haar mede dat ze een gele kaart krijgt. Wegens ontoelaatbaar gedrag, aldus de manager. Zoë is niet écht verrast en had het wel verwacht.Ze zegt vooral boos op zichzelf te zijn.

Er wordt medegedeeld dat over een week de termijn van Madeleine als manager afloopt. Vanaf vandaag mogen de geïnteresseerden voor deze functie zich aanmelden.

Esther en Imadiddin for president

Esther en Imadiddin zijn de eerste twee. Zoë heeft besloten low profile te blijven naar aanleiding van het incident. Zij stelt zich dus niet verkiesbaar. Jeffrey meldt zich inderdaad óók aan. Maar in het geheim. Hij zegt het 'de come back van de eeuw' te vinden, mocht hij tot manager verkozen worden.Wat zijn slogan is? Euh..'Toekomst, opbouw en lange termijnvisie"..ofzo.

Wanda en Kim hebben het trouwens net over Jeffrey. "Die denkt dat ie héél wat is..." aldus Wanda.Erik vraagt Mirthe hoe het met haar gaat. Hij probeert haar op dr gemak te stellen maar het ziet er nogal euh... awkward uit.

Marciano heeft trouwens last van zijn rug. Hij zegt tegen Kim K dat hij zijn tijd in de loods niet gaat volmaken als de klachten aanhouden.Kim verwijt hem vervolgens dat hij er ook niks aan doet om de klachten te verlichten.

Groepsoverleg

Nadir zegt tegen Babette het moeilijk te vinden in de loods. Wie is hier te vertrouwen? "Iedereen praat over iedereen", aldus Nadir. Of hij daarbij zichzelf als voorbeeld neemt, is niet duidelijk. Prompt komt er een psycholoog in beeld die op gewichtige toon uitlegt wat Nadir precies ervaart. Iets over de fictieve en de echte wereld. Oké. Next.

Tijdens het groepsoverleg maakt Zoë haar excuses voor haar gedrag na afloop van het feest. Madeleine deelt mede dat Kenzy en Wanda uit de voedingsclub stappen en bedankt ze voor bewezen diensten. De voedingsclub wordt nu gevormd door Janet, Wendy, Rupert en Madeleine. Gert Jan zegt dat zijn aanstaande talkshow' zal bestaan uit een 'debat' met de verkiesbare managers. Imadidin en Esther. Jeffrey wordt niet genoemd.

Martin vraagt Jeffrey later recht op de man af of deze zich nu wel of niet verkiesbaar gaat stellen. Jeffrey zegt geen ja of nee. Martin weet genoeg, zo zegt hij.

I-Spy Isaac

Het is Kim D al enige tijd opgevallen dat Isaac overal bij zit. Hij heeft zijn voelsprieten in elk groepje zitten. Is hij wel te vertrouwen, vraagt ze aan Wendy. Ze besluiten hem in de gaten te gaan houden. Eunice bereidt Imadiddin intussen voor op zijn pitch die hij zal gaan houden. Voor zover zij weten, is Esther de enige concurrent. Makkie, toch?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!