Een Jaar Van Nona’s Leven: Strijd om de macht
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Strijd om de macht

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zaterdag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Het is nog steeds puzzelen wat de klok slaat. Jan Willem ziet het somber in wat betreft het goed afronden van de opdracht en maakt dat ook duidelijk aan de groep.

Martin vindt dat reden om nog iedereen méér zijn best te laten doen. Als dat betekent dat dat ten koste gaat van de nachtrust, dan moet dat maar, deelt hij mede.

Ontbijt op tijd

Jeffrey vraagt aan Erik of hij van mening is dat een aantal bewoners te laat opstaat in verband met het ontbijt. En mogen er soms óók geen slaapjes tussendoor meer gedaan worden, aldus Jeffrey.

Erik antwoordt dat hij nooit gezegd heeft dat hij tegen tussendoor slapen is. Maar alleen dat het ontbijt op tijd geserveerd wordt. Thats it. Oké, dan is dát opgehelderd.

Greep naar de macht

Jeff zegt tegen Recycle Janet dat hij graag zou zien dat zij zich verkiesbaar stelt als manager. "Kun je jouw levensstijl er doorheen drukken", zegt hij.

Hij wil haar daarbij wel ondersteunen. "Ik kan ervoor zorgen dat jij het wordt", zegt hij zelfverzekerd.

Minder vlees

Babette zegt verbaasd te zijn over Jeffrey zijn steun voor Janet. Nou ja, als dat betekent dat er dan bijvoorbeeld minder vlees wordt gegeten, is dat toch juist goed, geeft hij als voorbeeld.

Nou.. niet alleen minder vlees maar minder van alles, als het aan Janet ligt.

Ik denk dat Jeffrey wat reuring erin wil brengen want dat gaat zeker gebeuren wanneer Janet manager wordt. Haar duurzame en recyclebare keuzes zullen zéker op weerstand stuiten van een hoop bewoners.

Nadir aan de ketting

Zoë zanikt tegen Nadir over zijn gezien met Wendy in de hottub. Respectloos noemt ze het. Nadir geeft haar gelijk..Ja, respectloos. Op die manier gedragen doe je niet in het bij zijn van vrienden, aldus Zoë.

Euh..wait, what?! Dus Nadir mag met niemand zoenen. Heeft hij dan een relatie met Zoë? Een samenlevingcontract? Is hij haar babydaddy dan?

Euh, nee. Maar Zoe wil het gewoon niet. En nee, ze voelt écht helemáál niks voor hem! Bweh!

Honey, honey..

Nou meid, beter ga je puzzelen want het is nu alle hands on deck. Een deel van bewoners doet werkelijk  niks. Volgens Wanda redden ze het niet.

Esther mist honing uit de pot die zij van haar persoonlijk budget heeft gekocht. "Een zeer kwalijke zaak!" zegt ze verontwaardigd. Volgens Martin moet het op een misverstand berusten.

Iedereen is gesloopt. Martin en Erik vragen zich af waar stellage voor dient. Hoe zal de daaraan gekoppelde opdracht eruit zien?

Misschien iets met tennisballen er tegenaan gooien, oppert Erik. Geen slechte gok..

Irritaties

Na 36 uur is de puzzle nog niet eens op de helft. Bewoners delen steken naar elkaar uit en wijzen naar elkaar met betrekking tot de inzet.

'Je hebt niets aan bepaalde mensen' aldus Marciano die nadrukkelijk naar Isaac kijkt die zichzelf pauze heeft gegeven en op de bank ligt. Hij lijkt het begrip legpuzzle wel héél letterlijk te nemen.

Gert Jan komt polshoogte nemen in de keuken om te vragen of het nog lang duurt met het eten. Hij kan rekenen op geïrriteerde reacties van Kim en Wanda.

Kim D en Jeffrey nemen uitgebreid de bewoners door. Vooral Martin. Jeffrey is nog steeds van mening dat deze acteert.

De opdracht is niet gehaald. Geen al te grote verrassing natuurlijk. Eunice geeft na afloop een yogasessie waar opmerkelijk veel belangstelling voor is.

Dinsdag

Aaah..l'amour.. Berend maakt avances naar Wendy terwijl deze aan het stofzuigen is. Zo romantisch en fijnzinnig als hij is, zo zijn ook zijn 'liefdesbetuigingen'

'Wat kan jij lekker zuigen..' zegt de onvervalste romanticus. Inderdaad. Het toppunt van romantiek. Welke vrouw zou daar niet voor vallen..?

Terwijl Sasha en Bernd zoenend in bed liggen, lopen mensen in en uit. Geen probleem voor de twwe tortelduifjes. Ze spreken af om, mocht één van hen de prijzenpot winnen, deze te delen.

Let's talk about sex

Jerrold wordt door Zoë en Sasha ondervraagd over zijn libido en het gebrek aan sex. Tja..het is toch ook alweer een maand dat de meesten het zonder moeten doen.

Maar daar kan verandering in komen want Martin wordt gevraagd om te strippen. Leila is namelijk jarig.

Ja, of zij daar nu op zit te wachten, weet ik niet maar het idee is leuk. Martin zegt dat ie erover na gaat denken.

Bye, Felicia..!

Felicia schiet Esther aan en vertelt dat zij degene is die per ongeluk wat van haar honing heeft gepakt.

Ze zegt in de veronderstelling te zijn geweest dat het voor algemeen gebruik was daar het in de keukenkast stond.

Esther lijkt geen genoegen te nemen met deze oprechte verontschuldiging en zegt geen vertrouwen meer  te hebben in de groep. "En daar hoor jij óók bij..!" zegt ze pinnig tegen Felicia.

"Waarom zal ik nog mijn best doen voor deze groep?" jammert ze dramatisch. Esther heeft het vervolgens over pijn frustratie en teleurstelling.

Felicia weet zich duidelijk geen houding te geven en is allang blij wanneer Esther zegt zich even terug te trekken. "Hopelijk is dit een les voor de volgende keer" zegt deze nog wanneer ze wegloopt.

Dramaqueen of Pooh-beer

Esther loopt naar Madeleine en vordert de aan haar geleende spiegel terug. Madeleine was net haar baardharen aan het verwijderen en geeft de spiegel met tegenzin terug.

"Ik ben bestolen" zegt Esther om vervolgens met de nodige dramatiek verslag te doen van de honingdiefstal.

Wel heel raar; dat Felicia naar haar toe is gekomen en haar excuses heeft aangeboden, vertelt Winnie de Pooh dan weer niet.

Erik zegt vervolgens hetzelfde te hebben meegemaakt. Er is cola gestolen die onder zijn bed stond.

Altijd prijs!

Voordat ze verder kunnen, gaat de buzzer. Een verdienopdracht.

In de vakken van de stellage staan blikken waarop met een katapult geschoten moet worden.

De blikken vertegenwoordigen een bepaald puntenaantal.

Voor de bij elkaar geschoten punten kan er een keuze gemaakt worden uit een aantal prijspakketten.

In totaal worden er 440 punten behaald. Besteld worden; een gitaar, barbecuepakket, spellenpakket en schoonheidspakket.

Happy birthday to..

Babette's voorstel om ter ere van Leila haar verjaardag de jarige zelf een keuze te laten maken, stuit op weerstand van de groep.

Uit onbegrip en woede eet Laila het overgebleven brood op, verdeelt de rest en gooit vervolgens een ovenschaal aan diggelen. "Zo, dus nu heb ik wél jullie aandacht!" sneert ze wanneer bewoners geschrokken of boos verhaal komen halen.

Moraima praat even met haar en legt uit dat er een verrassing aankomt. Ook Gert Jan heeft later een pedagogisch verantwoord praatje met Laila waarin hij haar zegt dat er andere manieren zijn om gehoord te worden.

Ja, door met bijvoorbeeld twéé ovenschalen te gooien.

Honey-gate, deel 3

Tijdens de vergadering wil Esther wat kwijt aan de groep. Ze zegt alvast haar Winnie de Pooh- gezicht op en doet emotioneel haar verhaal over de gestolen honing. Ze zit er net lekker in totdat Laila haar lomp onderbreekt.

"Ik werk hard. Zelfs harder dan anderen", begint deze haar relaas. "Ik word genegeerd..!" klaagt ze. Oh jee, alweer een bewoner die zich niet gehoord en gewaardeerd voelt.

Typisch..ik herinner me haar aanmeldfilmpje nog waarin ze stoer vermeldde niemand nodig te hebben, bla bla bla.. Ach, Laila..geef toe.. jij bent ook maar een mens..

Brunch

Oh, en dan heeft Erik óók nog wat. Het bioritme (ik heb liever een deo-ritme, maar oké).

Graag zou Erik zien dat de tijd waarop het ontbijt klaargezet wordt, ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Dus niet om 12.00 uur in plaats van 09.00 uur, zegt hij.

Hij voegt er nog aan toe dat hij zeker niet gezegd zou hebben erop tegen te zijn wanneer mensen overdag hun bed opzoeken.

Berend weerspreekt dat maar voordat het uitloopt op één grote discussie, wordt deze weer in de kiem gesmoord.

Chippendale Imadidin

Aah..de verrassing voor Laila haar verjaardag. Een stripact.

Imadidin doet onhandig zijn kleren uit en beweegt wat raar om uiteindelijk in  zijn tot aan de knie reikende zwembroek te eindigen.

Niet echt sexy en geen lapdance maar hij heeft het wél gedaan!

Woensdag

Nadir en Wendy hangen samen in een stoel en dat lijkt Zoë te triggeren om Martin te vertellen dat Nadir hem achter zijn rug om zwart maakt.

"Hij vindt dat je acteert" maakt ze Martin duidelijk. Ze vertelt dat aan hem, terwijl ze op het aanrechtblad zit waar later al het eten bereid wordt. Lust je nog peultjes..

Roddels

Martin haast zich naar Nadir die vervolgens weer ontkent dat hij dat gezegd zou hebben. "Zoë is weer eens haat aan het zaaien", aldus een verontwaardigde Nadir.

Beiden spreken Zoë er weer op aan die laconiek ontkent dat ze dit verzint. "Jij bent sneaky!" aldus Nadir tegen Zoë

"Was niet mijn bedoeling om jullie tegen elkaar op te zetten, hoor" zegt deze nog. Nadir komt er netjes vanaf daar hij wel degelijk niet zulke aardige dingen over Martin heeft gezegd.

De vaat blijft zich gedurende de dag opstapelen en dat zorgt voor irritatie bij Martin en de zijnen.

Managing Madeleine

Madeleine geeft aan Eunice aan dat zij eraan zit te denken om zich verkiesbaar te stellen voor de aanstaande functie van manager.

Eunice vraagt slechts waarom. "Euh..ik vind mezelf wel geschikt..want euh.. Wat ik te bieden heb? Nou..euh…eerlijkheid, saamhorigheid en een luisterend oor.." aldus Madeleine.

Eunice reageert niet zo enthousiast als Madeleine had gehoopt. "Nu voel ik me best wel onzeker" aldus Madeleine. Goed zo. Houd dat gevoel vooral vast!

Eén van de prijzen is binnen. De gitaar! Hé, wat leuk, eindelijk wat afleiding.

Berend de womanizer

Esther heeft het met Berend over Wendy en zijn gevoelens jegens haar. Yep, hij vindt haar méér dan leuk maar hold your horses… er zijn nog meer leuke vrouwen van mijn leeftijd in de groep" aldus Berend.

Daar wil hij best óók wel een kansje bij wagen. Ik wens hem alvast veel succes Over kansjes wagen gesproken. Erik zoekt het gezelschap van Sasha weer eens op en houdt een hele verhandeling over de eigenschappen van hout en wat hij vandaag zoal gedaan heeft. Écht enthousiast reageert ze niet.

Relatie advies

Esther heeft de smaak te pakken en richt haar relatietherapeut-skills op Nadir en Wendy die verveeld bij elkaar hangen.

Ja, Zoë is jaloers maar daar moeten jullie je niets van aantrekken. Ga ervoor! Aldus haar advies.

De morgenstond heeft goud in de mond

Erik is vroeg op. Jeffrey ook. Nog voor het ontbijt houdt Erik tegen Jeffrey een hele verhandeling over de productie van handdoeken zonder lusjes.

Waarschijnlijk had Jeffrey achteraf gehoopt dat ie beter in bed was blijven liggen.

Breakfast

Martin is geïrriteerd want hij staat er alleen voor met betrekking tot het ontbijt.

Wendy biedt m de helpende hand. Dit tot groot ongenoegen van Wanda die niet tegen het schelle gekwetter van Wendy kan, zegt ze. Jeetje..over schel gekwetter gesproken..

Deo-les voor dummy's

Martin spreekt Erik aan over diens lichaamsgeur. Erik is verbaasd, hij heeft toch deo op..

Euh… misschien is het handiger wanneer je die deo opdoet wanneer je oksels óók schoon zijn, aldus Martin. Jeetje, een deo-les voor dummy's zou geen overbodige luxe zijn.

Het spellenpakket is binnen. Vol enthousiasme worden deze door de bewoners uitgeprobeerd.

Berend zegt wel te willen twisteren met Wendy. Ja, je kan zo véél willen. Erik wordt door Gert Jan en Berend aangesproken op zijn vermeende uitspraken over dat hij er tegen is wanneer bewoners overdag op bed liggen.

Hij ontkent dit gezegd te hebben. Berend is woest en noemt hem een huichelaar en leugenaar. Ook Gert Jan zegt tegen Erik dat hij dit toch écht gezegd heeft.

Donderdag

Erik lijkt geschrokken te zijn van Berend zijn uitbarsting en biedt zijn excuses aan. Berend doet dat op zijn beurt óók, een omhelzing volgt en alles is weer goed.

Marciano wordt ondertussen geknipt door Kim terwijl Esther een euh..soort van watergolfkapsel door Wendy aangemeten krijgt. Dat ze vlak daarna weer uitspoelt met water.

I feel you..

Aah..de schoonheidspakketten en het barbecuepakket zijn binnen. Gert Jan roept alle mannen bijéén en stelt voor wie zich wil laten betasten door de geblinddoekte vrouwen die op hun beurt moeten raden wie ze aan het bevoelen zijn.

Ja, alles om elkaar beter aan te voelen. Jan Willem gaat metéén planken want ja..die sixpack moet wél goed aangevoeld worden natuurlijk. Het spel verloopt hilarisch en Kim wordt als winnares aangewezen.

De roast van Martin

Terwijl de voorbereidingen voor de barbecue in volle gang zijn en Martin een dutje doet, ziet Jeffrey zijn kans schoon om zijn gal te spuwen over de nietsvermoedende manager.

Madeleine bespreekt Sasha, Erik zijn droomvrouw. 'Intelligent maar wel dun' aldus Madeleine. Ik zie wel enige overeenkomsten tussen Madeleine en Sasha. Nou ja, één dan. Dun.

You sexy motherf**ker

Kim bespreekt met Wanda haar gevoelens ten opzichte van Marciano. Zo intens! Dit heeft ze nóóit eerder gevoeld" aldus een lyrische Kim.

Volgens haar is de relatie platonisch maar ze vindt hem zo sexy... Tja.. Nou ja, Bern heeft condooms. Mocht het zo ver komen.

Ruben en Jaydee

Wie zéker nog geen condoom nodig heeft, is Ruben. Ja, hij heeft gevoelens voor Jaydee, erkent hij.

Hmm..is het wederzijds? Hij draagt een gedicht aan haar op waarop ze nogal lauwtjes reageert.

"Ik wil alles met je delen" zegt hij enthousiast tegen Jaydee. Die weet duidelijk geen raad met de situatie en geeft een twijfelend antwoord.

Haters

Jeff is nog steeds niet klaar met zijn gal te spuwen over Martin. Kenzy, Berend en Zoë zijn nu zijn toehoorders.

Nadir trouwens, spuugt óók zijn gal. Maar dan over, wie anders dan Zoë. Tegen Wendy. Wendy hoort het aan en houdt zich op de vlakte.

Zoë heeft héél andere dingen aan haar hoofd. Wat doet ze vandaag aan..? Kan deze broek met dat jasje..of zal ik toch..aldus een twijfelende Zoë. Hmm... Op wie wil zij indruk maken..?

Nieuwe managers

Never mind. Mail voor de manager. Een mededeling. Martin deelt mede dat verkiesbare managers zich vandaag nog moeten melden plus vijf medestanders. Vooralsnog zijn er drie gegadigden.

Janet die zich wil inzetten voor behoud van het zakgeld, variatie en transparantie met betrekking tot de boodschappen. Madeleine haar credo is eerlijkheid, en houdt niet van pesten. En dan is er nog Esther. Die gaat voor structuur.

Vrijdag

Janet meldt zich officieel aan om zich verkiesbaar te stellen als manager van de maand. Ze heeft Eunice als mental coach. Janet haar credo luidt: Transparantie, structuur en maak van elke dag wat leuks. Duidelijk.

Zoë uit haar twijfels over Madeleine als manager. "Madeleine gaat breken" zegt ze. Ze staat daarin niet alleen.

Ook meerdere bewoners twijfelen aan Madeleine haar emotionele stabiliteit. Helaas wordt dit niet aan Madeleine zélf verteld.

Esther trekt zich terug van aanmelding nadat Rupert de tarotkaarten heeft gelegd. Today is not the day. Dat komt het op neer.

Een gedicht voor jou...

Ruben leest een gedicht voor aan Jaydee. Alweer. Hij treft haar liggend op bed met Jerrold aan.

Op een nogal zware en overdreven gedragen manier leest Ruben hen zijn diepste zieleroerselen voor.

In het Engels nog wel. Wanneer hij niet de positieve reactie krijgt waarop hij had gehoopt, loopt hij beledigd weg. Hij mompelt in zichzelf dat Jaydee nep is.

You're a fake..

Zijn frustratie uit hij óók tegen een medebewoonster. Heeft Jaydee hem dan geflasht? Speelt ze een spelletje? Ik was toch verliefd? vraagt hij vertwijfeld. Ik moet het weten, zegt hij dramatisch. Nou, ik óók dus ga ervoor, zou ik zeggen.

Bij het groepje Kim, Mexx en Wanda gaat Laila over de tong. 'Niks meer aan haar uitlenen qua kleding en toiletspullen' aldus de dames.

Mirthe ruikt op Erik zijn verzoek aan hem. Nee, je stinkt niet, aldus een in Erik zijn oksels snuffelende Mirthe.

Jan Willem leidt het slaapkameroverleg. De volgende twee punten worden behandeld. Wanneer de lichten uit zijn, niet meer praten. Zuiniger met toiletpapier. Oké.

Jeff houdt zich niet in

Martin zal voor de laatste keer de vergadering leiden in zijn hoedanigheid als manager. Voorafgaand aan de vergadering heeft hij op de man af aan Jeffrey gevraagd wat diens probleem is.

Jeffrey doet of zijn neus bloedt en wacht tot hij zijn zegje tijdens de vergadering kan doen. Dit is het moment waarop hij heeft gewacht. Jeffrey is aan de beurt om zijn zegje te doen.

In het kort komt het erop neer dat Martin niks is en ook nooit wat zal worden. Hij mag Jeffrey nooit meer aanspreken en hij wil niks meer met m te maken hebben.

Het schijnt nogal diep te zitten en Jeffrey heeft zijn uithaal goed ingestudeerd. Martin reageert vrij laconiek en zonder oordeel. Enkele bewoners werpen dapper tegen dat ze het respectloos of 'pittig' vinden.

Taktiek

De meningen achteraf zijn verdeeld. Mexx denkt dat Jefrey Martin en plein publique heeft geschoffeerd om op die manier bewoners te bewegen om Martin eruit te stemmen.

Jeff zelf zou zich namelijk realiseren er niet al te goed op te staan bij een hoop medebewoners, aldus Mexx tegen Martin. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!