Een Jaar Van Nona’s Leven: Exit Jeffrey
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Exit Jeffrey

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Na een spannende strijd tussen Sasha en Jeffrey is het Jefrrey die de loods moet verlaten. Net zoals bij de kijkers het geval is, zijn de meningen over hem bij de bewoners óók verdeeld. You hate him or love him. Er lijkt geen tussenweg mogelijk. Isaac en Moraima zijn een paar van de weinige bewoners die oprecht moeite hebben met Jeffrey zijn vertrek.

Isaac vertelt Babette de waarheid

Los van het feit dat hij een vriend ziet vertrekken, verliest Isaac ook een bondgenoot. Hij weet dat hierdoor zijn positie zwakker geworden is. Dat Babette en Wendy op elkaar hebben gestemd, vindt Isaac een laffe keuze. En dat laat hij Babette weten óók wanneer dit ter sprake komt.

Hij laat aan Jeffrey weten zijn pijlen nu op Babette te richten en haar de loods uit te gaan werken. Ach Isaac, wat zal ik zeggen; Babette speelt het spel. Net als jij. Isaac laat Babette duidelijk weten wat hij van haar vindt en dat hij haar door heeft. Dit is voor het eerst trouwens dat ik Babette hoor stotteren en dat ze op zoek is naar woorden.

Die Babette. Om zich in te dekken verdedigt ze te pas en te onpas haar keuze bij diverse bewoners. Daarbij vergeet ze natuurlijk óók niet om hier en daar wat bommetjes te laten vallen zodat de aandacht van haar afgeleid wordt.

Bla bla Babette

Babette duikt opeens overal en bij iedereen op. In gesprek met Jasper, met Mirthe en opeens ook met Bern en Sasha. Die Babette. Ik hoor dr steeds maar zeggen dat sommige bewoners zo veranderd zijn. En dan heeft ze het over Moraima. Isaac. Eunice. Rupert en Ima zijn vals en moeten naar huis. Dat willen ze zélf trouwens óók, tettert ze.

Of Geer en Goor inderdaad naar huis willen, weet ik niet. Maar sinds Moraima manager is, lijkt ze zich inderdaad een andere houding aangemeten te hebben. Wanneer het om de proeven gaat, snoert ze alle inbreng op autoritaire wijze de mond.

Vervolgens herhaalt ze wat er gezegd is. Van de computer, die 'conjo', begrijpt ze nog steeds niet veel. Wanneer Rupert haar uitleg geeft, reageert ze als door een conjo-wesp gestoken. Nee, Moraima wil laten zien dat zij zich de kaas niet van dr brood, sorry Johnnycake, laat eten.

Eye of the tiger

Nu ze Jeffrey heeft weggespeeld, loopt Sasha rond als de Ali Expres versie van Rocky die zijn tegenstander knock out heeft geslagen. Mirthe zegt zelfs 'heldin' en 'superwoman' tegen haar. Like really? Alsof Sasha de groep verlost heeft van Bin Laden.

Bern zegt tegen Sasha dat ze nu als een "legendarisch persoon" wordt beschouwd. Legendarisch. Ja, hij zei het écht. Dit zegt alleen maar meer hoezeer hij Jeffrey vreesde.

De groepsdynamiek is duidelijk veranderd sinds Jeffrey zijn exit. Bern kruipt zelfs uit zijn schulp, uiteraard met toestemming van Sasha, en begint een beetje popi jopi te doen. De eerste dagen bewegen beiden zich als een soort van koningskoppel door de loods. Natuurlijk moet ie nog steeds op zijn woorden letten bij Sasha. Toen hij een opmerking maakte tegen Sasha over een aandacht tekortstoornis, besloeg dr bril metéén en dr toon werd ijzig.

Babette zoekt toenadering

Ik blijf het een raar gezicht vinden om Babette druk in gesprek verwikkeld met Sasha te zien zitten. Ja, die hebben elkaar nodig straks. Ze heeft voor Bern zelfs tompoucen gekocht. Als dank voor de Franse avond. Isaac ziet het met argusogen aan en is nóg vastbeslotener om die Bossche bol Babette eruit te werken.

Wanneer Sasha en Bern van hun tompouzen genieten, komt Erik er euh… gezellig bij zitten. Wie weet laten ze wel wat vallen, denkt ie. Ik zou het niet raar vinden wanneer hij na afloop de kruimels verzamelt om die vervolgens op te eten. Erik weet trouwens ook altijd de eetlust aan te wakkeren.

Terwijl Sasha net een hap neemt, zegt ie terloops dat het roze fondant van luizen is gemaakt. Luizen?? Als in vieze beestjes?? Dat weet ie niet. Maar hij wou het toch maar even gezegd hebben. Eet smakelijk verder.

Bord voor haar kop

Babette krijgt trouwens óók een cadeautje. Oh, écht? Wat dan? Een vrijwillige exit? Euh, nee. Marciano heeft een T-shirt laten inlijsten. Ja, maar niet zomaar een T-shirt. Een T-shirt met de beeltenis van Babette erop. Euhm… Oké.

Ik denk dan Wat moet je ermee?' Maar Babette reageert alsof ze een vergulde dildo heeft gewonnen. "OH MY KOTT! OH MY KOTT!", hoor ik haar 9 keer achter elkaar schreeuwen. Ze lijkt nogal opgewonden te raken van haar eigen beeltenis.

Zoë gilt juist 'OH MY KOP!" wanneer ze de lijst nogal lomp op har hoofd krijgt. Tja, Babette liep ook met dat bord voor haar kop rond en zag het even niet. Zoë irriteert me mateloos.

Ze breekt zowat steeds haar nek om Babette op de hoogte te stellen van wat bewoner A en bewoner B nu weer gezegd hebben. Het doet me aan die film 'Mean Girls' denken. Maar dan meer de Peppi en Kokki-uitvoering. Toet toet boing boing.

Ook Mirthe voegt zich steeds meer bij Babette en consorten. Jaja. Die herziet plots haar mening over Eunice en Erik. Ze zegt beiden niet meer te vertrouwen. Dat Erik het met zijn hygiëne niet zo nauw neemt, is al bekend. Mirthe klaagt over zijn lichaamsgeur waarvan hij zegt erop te zullen letten. Huh? Erop letten? Euhm... misschien is de combinatie douchen en schone kleren een betere optie.

Bezuinigingtips van Erik

Wanneer hij aan Moraima vertelt standaard twee velletjes toiletpapier te gebruiken tijdens toiletbezoek (op zon-en feestdagen 1 of 2 velletjes méér) zie ik een soort van paniek gemengd met ongeloof bij Moraima ontstaan. Ze kan het niet geloven. Uitvoerig doet hij daarna uit de doeken hoe hij zo goedkoop mogelijk eet door dagelijks een magnetronmaaltijd te nuttigen.

Mensen, ik denk zelf dat Erik met 80,- per maand aan leefgeld royaal uitkomt! Kleding uit de guldentijd, jaarlijks 1 tube tandpasta en één pak wc papier (zal hij de velletjes na gebruik misschien weer euh..recyclen??). En dat is allemaal oké. Ik heb er bijna bewondering voor.

Wat mij dan weer opvalt en de bewoners irriteert, is dat Erik de karige maaltijden die hij thuis gewend is, overmatig compenseert in de loods. Hij schept overdadig op zonder rekening met overige bewoners te houden. Al meerdere keren is hij hierop aangesproken.

Verdienopdrachten

Voor de eerstvolgende opdracht na Jeffrey zijn exit moeten de bewoners het water in. Ze moeten kleingeld vanaf de bodem van het zwembad bij elkaar rapen. Dit zou een passende opdracht voor Jeff geweest zijn. Die had in zijn eentje zeker een kwart van het bedrag bij elkaar gedoken. En wanneer de munten uit kippenpoten zouden bestaan, nou, dan had Moraima gedoken alsof haar leven ervan afhing.

Bij de volgende opdracht heeft de productie zeker bedacht dat het wel handig is wanneer ze vrijwillig van enkele bewoners afkomen. Balancerend op een bal van 2 meter hoog moeten de bewoners de finish halen. Wendy maakt zowat een doodsmak en Zoë laat zich hyperventilerend, net voor de finish van de bal zakken.

De deelnemers gebruiken Babette als opstapje. Huuh! Lekker zeg, al die schimmel en zweetvoeten. Af en toe krijgt ze nog iemand zijn kruis of klokkenspel in haar porum gedrukt wanneer ze zich afzetten. Neuh… lamaar. Anyway, er wordt voldoende geld bij elkaar verdiend voor boodschappen.

Janet staakt

Janet heeft besloten om geen kleding meer te vermaken en koken doet ze óók even niet. Vooral haar weigering om kleding te vermaken, stuit op verzet en onbegrip bij Zoë en Babette. Volgens Zoë hebben ze nu 'helemaal niks' aan Janet.

Lekker respectvol ook weer. Nee, en dat zegt degene die dagelijks nog méér loopt te stucken en te plamuren dan 4 Poolse bouwvakkers bij elkaar. Om het maar niet over die €30.000,- te hebben.

Babette roept Janet ter verantwoording en wil haar van gedachten doen veranderen. Het feit dat ze is gestopt met roken vindt zij voldoende reden om Janet alsnog over te halen. Ach, ongetwijfeld zal Janet uiteindelijk wel instemmen. Tja, het is naaien of genaaid worden.

In de aanloop naar de poolparty ontstaat er frictie tussen Marciano en enkele bewoners. Dit naar aanleiding van zijn verzoek om een bijdrage voor een rooster voor de barbecue. Puntje bij paaltje betaalt hij het uit eigen zak.

De groep lijkt snel gewend geraakt aan de afwezigheid van Jeffrey. Moraima lijkt wel dronken van haar macht als manager. Wie is toch de brood-en sojamelk-dief? Wordt Babette nu nooit eens moe van haar geroddel over iedereen? Kan Zoë zelfstandig functioneren? Rekent Erik zich al rijk? Slaapt Isaac met één oog open?

Wordt vervolgd. Ongetwijfeld.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!