Het Perfecte Plaatje: Van laag bij de grond naar terug in de tijd
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Van laag bij de grond naar terug in de tijd

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Afgelopen week heb ik tientallen foto's voorbij zien komen, van de thuisopdracht van het Perfecte Plaatje van vorige week. En hoewel ik uiteraard niet heb gewonnen, was het ook voor mij leuk om zo'n splash foto voor de eerste keer te maken. Hoe is het jullie vergaan? Deze week echter totaal andere shoots. Het kikkerperspectief en een jaren 20 shoot, beiden totaal anders maar dat maakt het programma leuk.

Alle kandidaten zitten er bij aanvang nog in en dat is maar goed ook. Want hoe verassend kan een uitslag zijn? Voor degenen die niet hebben gekeken (bestaan die mensen?), daarover straks meer. Deze keer was de shoot in Rotterdam, een stad waar je perfect vanuit kikkerperspectief kunt fotograferen, met alle grote gebouwen en uiteraard de Erasmus brug. Toch jammer dat Najib zijn eerste gedachte niet heeft uitgevoerd. Dan had hij zeker een stuk hoger in de ranking gestaan.

Kikkerperspectief dus...

Niet zo makkelijk als het lijkt, want al snel maak je foto's vanuit een laag standpunt, niet vanuit kikkerperspectief. Van te voren denk je vast, hoe lastig kan dit nou zijn? Toch behoorlijk lastig blijkt maar weer, omdat slechts enkelen daadwerkelijk vanuit het juiste perspectief hebben gefotografeerd. De foto moet je het gevoel geven, dat je heel klein bent en omhoog kijkt de grote wereld in. Met een stedelijk gevoel. Tja, dat moet in een grote stad als Rotterdam toch zeker wel lukken.

Er werd zeer creatief gedacht en gelukkig ging niet iedere fotograaf direct uit van de Erasmusbrug. Alhoewel ik dat waarschijnlijk wel had gedaan. Wanneer je Rotterdam een beetje kent, weet je de leuke plekken om te fotograferen wel te vinden, maar als je die niet kent, blijft het een lastig verhaal. Ik verwacht dat half Rotterdam vanavond en morgen alle Social Media kanalen vol schrijft over de opmerking van Edwin over de koopgoot: 'Dit is gewoon een winkelstraat, het is niet zo veel.' Pas op wat je zegt Edwin.

In deze opdracht heeft Filemon zich absoluut gerevancheerd. Wat een mooie foto en voor mij hoe kikkerperspectief in de stad er uit zou moeten zien. Jezelf klein voelen tussen de grote gebouwen. Toch waren er meer met mooie foto's, want ook het skateboard van Geraldine was echt tof genomen. Jammer dat er niet een flatgebouw op de achtergrond staat. Maar het is ook lastig, normaal wil je dat soort achtergronden juist vermijden. Heel tof gedaan.

En dan gaan we terug in de tijd

Zoals Najib al heel duidelijk zegt, ik heb niks met de jaren 20. Voor mij was dit zeker ook niet een interessante tijd, dus dit zou een hele lastige opgave zijn. Wat ik vooral knap vind, is dat de fotografen al snel weten wat ze op de foto gaan zetten. Ik zou eerst moeten googlen naar beelden uit die tijd, om inspiratie op te doen waarschijnlijk. En ja, dan wordt het ineens een zelfportret, waardoor het gekozen object plotseling niet meer zo'n slimme keuze bleek te zijn. Dan is een microfoon toch handiger dan een knuppel.

Je kunt veel zeggen, maar creatief zijn ze wel. Je moet er maar op komen om een serenade te zingen voor een vrouw, de telefoon aan te nemen waarbij het wordt uitgemaakt of je behoefte te doen in een wasbak. Tja, als je de acteur pissig maakt, dan maar zelf de boel in de zeik nemen. Wat zou hieraan vooraf zijn gegaan, vraag ik me af. De locatie bleek in dit geval de grote spelbreker te zijn. Hoe tover je een groot industrieel gebouw om tot een knusse huiskamer uit de jaren 20? Ondanks het commentaar vanwege de achtergronden in sommige foto's, neem ik er mijn jaren 20 petje voor af.

De verassende winnaar

Waar hij vorige week nog als absolute verliezer uit de bus kwam, was Filemon deze week juist de grote winnaar. Met een perfect in het juiste perspectief genomen eerste foto (waarvan ik later pas zag dat er weerspiegeling aan te pas kwam) en een filmisch genomen 2e foto, de terechte winnaar van vandaag. Ook de twee portretten van Maik en Trijntje waren zeer sprekend, echter niet helemaal in mijn stijl. Ik mistte de echte fine-art stijl, die ze aan het begin van de opdracht lieten zien en zeker in deze opdracht thuis was geweest.

Desalniettemin een zeer geslaagde opdracht, met bijna allemaal mooie resultaten. Helaas was het voor Inge de laatste aflevering. Gezien de resultaten van de eerste aflevering en deze, wel terecht. Waar Filemon zich volledig herpakte en liet zien dat hij het wel kan, was dit voor Inge niet het geval. Jammer, ik had haar zeker gegund dat ze meer had mogen leren, over creativiteit en techniek en die tegelijk gebruiken. Maar ach, workshops, cursussen en hele fotografie-opleidingen genoeg, dus Inge, je kunt je hart ophalen.

Volgende week weer totaal nieuwe opdrachten, waaronder de naaktshoot. Nu zal ik dus (van een wandelmaatje) een week lang tijdens het uitlaten van de hond moeten aanhoren, dat deze volgende week is. Het houdt de gemoederen toch een beetje (veel) bezig. Nu maar hopen dat dat niet de thuisopdracht wordt volgende week. Nee, dat zal wel niet. Eerst maar met de opdracht van deze week aan de slag. Iets met een kikker.....pppfff, dat wordt op de grond liggen, koud, nat en vies. Maar je moet er iets voor over hebben, toch? Veel succes allemaal.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!