Jan Slagter vindt talkshows in Nederland te braaf
Bron: Omroep MAX

Jan Slagter vindt talkshows in Nederland te braaf

Geschreven door Pieter Jongsma

Jan Slagter vindt dat de talkshows in Nederland te braaf en te beleefd zijn. Ook is er volgens Slagter te weinig confronterend. Dat stelde Jan Slagter donderdagavond tijdens de Kees Lunshoflezing. Toch sprak hij zijn waardering uit voor de redacties maar ook is hij kritisch op het uitnodigingsbeleid.

Redacties zouden met elkaar moeten afstemmen welke onderwerpen zij behandelen om doublures te voorkomen en het uitnodigingsbeleid is volgens Slagter toe aan een update. “Af en toe heb ik het idee dat Instituut Clingendael een kantoor heeft bij de redactie van Op1”. Verder mist Slagter het soms ongemakkelijke, onhandige optreden van politici.

Redacties gaan te veel mee in de voorwaarden die vooraf worden gesteld door woordvoerders van politici. “Ik zou graag zien dat wekelijks een minister of staatssecretaris zijn of haar beleid komt uitleggen en dat dan niet de usual suspects aan tafel zitten, maar de gewone burger die gevolgen van het beleid aan den lijve ondervindt en daar dan over in discussie gaat.”

De grootste zorg van Slagter is dat Op1 niet in staat is om de maatschappelijk teleurgestelde kijker te bereiken, de zgn. afgehaakten, met vaak een lagere opleiding, een probleem dat al veel langer speelt bij de NPO. “Als het gaat om journalistieke, informerende en duidende programma’s is het bereik onder deze groep erg laag.” Een van de redenen waarom Ongehoord Nederland toegang kreeg tot het bestel, goed voor de externe pluriformiteit. Slagter is echter kritisch over deze nieuwe publieke omroep die “zichzelf in de voet heeft geschoten.” “Deze aspirant-omroep had een rol van betekenis kunnen spelen. Maar ik vrees dat Ongehoord Nederland die kans heeft verspeeld”, aldus Jan Slagter.