Harde leven van de straat in beeld bij ‘Even Krap Bij Kas’

Harde leven van de straat in beeld bij ‘Even Krap Bij Kas’

Geschreven door Pieter Jongsma

De nieuwe RTL 5-realityserie ‘Even Krap bij Kas’ volgt vanaf maandag 2 september de dagelijkse gang van zaken bij vier Nederlandse pandjeshuizen. Mensen die aan het eind van de maand even krap bij kas zitten, bij wie de crisis hard is aangekomen of om andere redenen snel contant geld nodig hebben, kunnen hier terecht. Emotionele verhalen komen naar voren bij de mensen die de ‘lommerd’ vaak als laatste redmiddel zien en hun goederen, variërend van de bowlingbal tot een gouden tand, verkopen of belenen. Maar ook is er veel lol en humor te beleven, want veel mensen in deze situatie, zijn juist creatief in het vinden van een oplossing en maken er het beste van.

Vader Ed, moeder Jolanda en dochter Vera werken in het pandjeshuis op het Rotterdamse Zuidplein. Ze hebben veel vaste klanten en worden dagelijks geconfronteerd met het harde leven van de straat. Ze proberen zakelijk te blijven en het leed niet mee naar huis te nemen. Maar lukt dat ook als een jongeman met een schrijnend verhaal zonder verblijfsplaats zijn horloge wil belenen?
Pawn Amsterdam wordt geleid door het echtpaar Johan en Ilse. De winkel staat vol met antiek, curiosa, souvenirs en rommel. Terwijl Johan alles koopt wat los en vast zit, houdt zijn vrouw Ilse zich bezig met de zakelijke afwikkeling. Als een klant een televisie wil belenen en de afspraken niet nakomt, voelt Ilse zich belazerd. Als ze hem later toevallig tegenkomt, gaat ze hem achterna…

Cash Converters is de eerste pawnshop van Nederland en wordt gerund door de stugge Tukker Johan en de temperamentvolle Naziha, elkaars zakenpartners. De tegenstrijdige karaktereigenschappen van de twee zorgen voor heel wat vuurwerk. Zeker in de aanpak naar de naar klanten toe. Wat Johan humor vindt, vindt Naziha onbeschoft, wat Naziha duidelijk vindt, is voor Johan ongevoelig.
In het pandjeshuis in Tilburg staat Guus aan het hoofd. Guus is een enorme controlfreak en heeft allerlei regels opgesteld, waaraan personeel en klanten zich dienen te houden.

Zoon Evert wordt af en toe gek van zijn vader. Guus is gespecialiseerd in het inkopen van goud. Veel klanten denken dat ze iets hebben van waarde, maar wanneer blijkt dat de sierraden nep zijn, druipen zij teleurgesteld af. Opvallend in Tilburg is dat veel klanten in de financiële problemen komen na een festiviteit. Willem II of PSV moest spelen, de Tilburgse Kermis, cafébezoek .. De bourgondische levensstijl heeft zijn prijs…
Uitzending
‘Even Krap bij Kas’: vanaf maandag 2 september, elke werkdag tussen 19.00 en 19.30 uur.