Een Jaar Van Nona’s Leven: Follow the leader
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Follow the leader

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Dat het managerschap veel verplichtingen met zich meebrengt, zal Marciano intussen óók wel duidelijk zijn geworden. Vriendin-lief Kim lijkt al die aandacht die ze nu met andere bewoners moet delen, helemaal niet leuk te vinden.

Het liefst zou ze een hondentracker bij Marciano omdoen en afluisterapparatuur in het kantoor plaatsen. Op de één of andere manier lijkt Kim in de waan te verkeren dat elke vrouw waarmee Marciano praat, achter hem aanzit. Nou Kim, wees maar gerust. Die ene hersencel die jullie gezamenlijk delen zorgt voor voldoende verbinding. Daar komt niemand tussen!

Beslissingsbevoegdheid

De strijd om het managerschap wordt zwaar gestreden. Want er valt een hoop mee te winnen. Het gaat niet eens meer om het dienen van het groepsbelang maar vooral om de eigen privileges. Als manager kun je jezelf plus aanhang (eigen vriendjes) eindeloos bevoordelen en verrijken.

Die vrienden/matties/bro's sturen op wat je moet doen en lijken meer beslissingsbevoegdheid dan de manager zélf lijken te hebben. Ik dacht serieus waar, dat je als manager over enige leidinggevende eigenschappen moest beschikken. Euh… verkeerd gedacht. Met schreeuwen, commanderen en roddelen schijn je in de loods een héél eind te komen.

Transparantie? Euh… niet wat betreft de boodschappen en als het gaat om sigaretten en alcohol. Afspraken maken? Euh… Wasda?? Alleen wanneer het zo uitkomt

The Godfather

Marciano mag voorál heel blij zijn met zijn 'matties.' Hij kan nog net zonder hulp de computer opstarten en de toegangscode voor het kantoor onthouden. Maar dat is het ook. Als the Godfather zit ie achter zijn bureau heel belangrijk te doen. Hij grijpt niet in wanneer Isaac te pas en te onpas zijn kantoor in komt denderen en zich soms nog steeds de manager lijkt te wanen

Als manager heeft Marciano al een paar uiterst belangrijke investeringen gedaan. Waaronder de aanschaf van een tatoeage-apparaat. In het groepsbelang uiteraard! Ik hoop dat de beoogde tatoeages zonder spel- en taalfouten gezet worden en dat er geen houterige poppetjes met harkhandjes en lachende zonnetjes op onderruggen of bovenarmen getatoeëerd worden.

Nou ja, da's dan ook weer niet zo erg. De volgende manager kan dan weer een laserapparaat aanschaffen om de boel weer te verwijderen. Inderdaad; geheel in het groepsbelang uiteraard.

Backstabbers

Ach, en Marciano… die doet óók maar wat hem gezegd wordt. Hij heeft geen visie, heeft zich niet verdiept in hoe hij de bewoners als manager tegemoet zou komen en vooral: hij toont totaal geen leiderschap.

Hij laat zijn oren te veel hangen naar Isaac en Jefrrey. Wat wel weer grappig is want die hebben het daarnaast erg druk om elkaar messen in de rug te steken. Messen genoeg maar er is bijna geen plek meer om ze in te steken.

Het kantoor lijkt hoe langer hoe meer weg te hebben van een rovershol. Diende het eerst als 'stash house' waar Jeffrey zijn voorraad tabak en alcohol opsloeg. Momenteel komen bewoners binnenlopen om bondjes te smeden en worden de medebewoners besproken die in aanmerking komen voor eliminatie.

Erik en Janet in command

De overige bewoners klagen en mopperen, zoals ze bij elke manager doen, maar er heerst vooral gelatenheid. Wat zou ik graag een Erik of Janet als manager zien.

De groep zou dan een héél andere koers varen. Ik zie al voor me hoe Erik workshops 'bamboe-ondergoed maken' aanbiedt (overgebleven bamboe verwerkt hij in de soep). En er wordt fors bespaard op de kosten van water want waarom afwassen met water en afwasmiddel als alles ook afgelikt kan worden? Erik weet zelfs nog een geheel andere betekenis te geven aan het begrip afgelikte boterham!

En Janet als manager? Die laat de kookploeg experimenteren met duurzame recepten waarvan de ingrediënten bestaan uit aardappelschillen en biologische eierschalen. Daarnaast verbant zij de tondeuse want met een vergiet op het hoofd creëer je óók leuke kapsels, is ze van mening.

En wat als een Esther manager zou zijn? Die houdt JW de hele dag bij zich op kantoor. Dubbel aangelijnd en weg uit de klauwen van Eunice. Voorts maakt ze twee tronen van de stoelen waar zij en JW altijd zitten. En daar zit ze dan, als de zonnekoningen, de hele dag alles en iedereen te aanschouwen. Met haar onafscheidelijke breipennen en een kop gemberthee.

Helaas vermoed ik dat er de komende periode door een bepaald groepje bewoners managers in spé naar voren geschoven worden die hun goedkeuring hebben. Dus voorlopig geen workshops bamboe-ondergoed maken en alternatieve recepten.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!