In memoriam: Thé Lau
Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:Thé Lau is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van keelkanker. De Nederlandse zanger kreeg in 2014 te horen dat hij ongeneselijk ziek was, dinsdag overleed de zanger. Thé Lau was jarenlang de zanger van The Scene, de Nederlandse rockband die in 1979 werd opgericht door Thé Lau.
In het begin wisselde The Scene maandelijks van samenstelling, alleen Thé Lau was een vast lid van de rockband. Centraal staat het rauwe en hese stemgeluid van leadzanger Thé Lau en zijn composities met zowel Nederlands- als Engelstalige teksten.
Een radio optreden in het VARA-programma Popkrant en een televisie optreden in het VARA-programma Popkaravaan zorgen voor de eerste naamsbekendheid. Begin 1980 wordt The Scene in Muziekkrant OOR uitgeroepen tot Nederlands beste band-zonder-plaat. In mei 1980 verschijnt het eerste album van The Scene, het album is op twee nummers na een geheel Engelstalig album.
De plaat wordt in 1982 opgevolgd door twee singels, The Beat/Bliss en Stappen/Allied Cigarettes. Het duurde even voordat er een tweede album kwam. De bandleden van The Scene werden liever uitbetaald dan dat er werd gespaard voor een nieuw album. In 1985 verschijnt het tweede album van The Scene met de naam This is Real. Thé Lau werkt voor het tweede album samen met saxofonist Kim Snelten, bassist Dimitri Veltkamp en drummer Kors Eijkelboom.
Het tweede album wordt opgevolgd in 1985 met de single S.E.X., in 1987 met de single Ritme, Wereld, en in 1988 met een cover van Madonna's nummer Borderline. Deze drie singles worden geen grote hits maar kregen wel regelmatige aandacht in de media.
The Scene - Borderline
In 1987 kwamen naast Thé Lau meer vaste bandleden. Vanaf 1987 bestond The Scene naast Thé Lau uit bassiste Emilie Blom van Assendelft en drummer Wim Zeeman. In deze samenstelling maakte de band in december 1988 het album Rij rij rij, de titelsong werd ook als single uitgebracht. In februari 1989 kwam er nog een nieuw bandlid bij. Toetsenist Otto Cooymans sloot zich aan bij The Sciene. Wat later kwam er nog een nieuw bandlid bij, gitarist Eus van Someren.
De nieuwe samenstelling van The Sciene maakte de single Rauw, hees, teder. Wim Zeeman, de drummer van The Sciene sinds 1987, verliet in 1990 de band en werd in januari 1990 vervangen door Jeroen Booy. Met Jeroen Booy was de bezetting van The Sciene compleet. Naast de komst van de nieuwe drummer tekent de rockband een platencontract bij Phonogram.
The Scene - Rauw, hees, teder
Na het tekenen van de platencontract maakte The Scene de singles Rigoureus en de grote hit Iedereen is van de wereld. Ook maakte The Scene het volledig Nederlandstalige album Blauw. De gelijknamige titelsong van het album werd een grote hit. Vooral in Vlaanderen werd Blauw met veel enthousiasme ontvangen.
The Scene - Rigoureus
The Scene - Iedereen is van de wereld
Het nummer Blauw werd een Top 20-hit in zowel Nederland als België. Het album Blauw werd zelfs onderscheiden met een Edison. Platenmaatschappij Phonogram brengt vanwege het grote succes van Blauw de single Rij rij rij opnieuw uit.
In maart 1992 verscheen het live opgenomen album Open. Voor het derde album van The Scene ontvangt de band een tweede Edison. De nummers Zuster en Open van het album worden bescheiden hits maar de albumtour is een groot succes.
The Scene - Open
In 1993 komt The Scene opnieuw met een live opgenomen album, Avenue de la Scene. De nummers Mijn straat, De schaduw van het kruis en Slapen, dromen, zweten & vergeten worden alleen geen echte hits. Datzelfde jaar brengt The Scene een bijzonder pakket uit, bestaande uit het live-album The Scene, een live-video en een fotoboek. Ook maakt The Scene dat jaar een nieuwe versie van het nummer Waterdrager, als eerbetoon aan Boudewijn de Groot.
In 1996 verscheen het album Arena, het eerste Nederlandstalige album onder het platenlabel Island Records. In 1997 verliet Otto Cooymans de band, hij werd vervangen door Dante Oei. In 2000 verscheen het verzamel album van The Scene. Het album bevat zeventien nummer en droeg de naam Rauw, hees, teder. Door de verkoop van de oude albums die door bleven gaan ontving de band in de Amsterdamse Melkweg een platina plaat voor 100.000 verkochte exemplaren van Blauw.
In 2002 verschijnt Thé Lau zijn eerste solo-album. In 2001 schreef Thé een aantal nieuwe nummers voor zijn solo-album maar door het hernieuwde succes van The Scene besluit Thé Lau de nummers te gebruiken voor een nieuw album van The Scene. Het lukte alleen niet om het daar met de rest van de groep over eens te worden. Daarom besluit Thé Lau om er toch een solo-album van te maken. Dit solo-album met de naam De God van Nederland verschijnt in mei 2002.
Thé Lau - De vriendschap
Thé Lau reist alle theaters in Nederland af om zijn nieuwe nummers ten gehore te brengen. Ook speelt hij, met een nieuwe band, de nummers van The Scene. Sinds het najaar van 2001 speelt The Scene niet meer samen maar de maanden daarna verkondigd Thé Lau in de media dat zijn solocarrière niet het einde van de band betekent.
Thé Lau zei dat The Scene nooit opgeheven zou worden. Maar in 2002 laat Thé Lau toch in een interview weten het hoofdstuk van The Scene echt hebben afgesloten. In 2006 verscheen het tweede solo-album van Thé Lau met de naam Tempel der liefde. Ook de andere bandleden van The Scene kozen voor een ander pad en gingen andere dingen doen in de muziek.
Thé Lau - We weten niets van de soldaat
In de zomer van 2006 kwam The Scene weer bij elkaar. Bassiste Emilie Blom van Assendelft, drummer Jeroen Booy en toetsenist Otto Cooymans speelde op verschillende festivals met Thé Lau mee. De bandleden besluiten door het enthousiasme opnieuw met The Scene te gaan toeren. Met hun oude repertoire staat de band op festivals en ook in Paradiso in Amsterdam en de Ancienne Belgique in Brussel.
In 2007 komt er een nieuwe CD uit. Op het nieuwe album, die de titel 2007 draagt, staan tien klassiekers in een nieuw jasje. Naast de vernieuwde nummers bevat het album twee nieuwe nummers, Meisje van de dromen en Alkmaar.
The Scene - Alkmaar
Op 12 augustus 2013 kwam het slechte nieuws naar buiten dat Thé Lau ongeneeslijk ziek is, en aan keelkanker lijdt. De chemokuur en bestralingen leken zijn aangeslagen maar in april 2014 maakte het management van Thé Lau bekend dat de kanker was uitgezaaid naar zijn linkerlong en dat hij was uitbehandeld.
In juni 2014 toerde The Scene nog één keer door Nederland en België om afscheidsconcerten te geven. De band stond op Pinkpop, treede op in de Heineken Music Hall, in de Lotto Arena in Antwerpen en in de AB in Brussel. Op donderdag 5 juni bracht de talkshow RTL Late Night een ode aan Thé Lau met een groot openluchtconcert op het Leidseplein.
The Scene - Blauw - Live op Pinkpop
Op donderdag 29 januari stond Thé Lau voor de laatste keer op het podium tijdens de Vrienden van Amstel LIVE! Barry Hay, Bart en Waylon zongen tijdens de Vrienden van Amstel LIVE! het nummer Blauw van Thé Lau. RTL Late Night-presentator Humberto Tan wist te regelen dat Thé Lau nog één keer op het podium zou staan, samen met Barry Hay, Bart en Waylon.
Thé Lau, Waylon, Barry Hay en Bart van der Weide - Blauw
Woensdagmiddag kwam het slechte nieuws naar buiten. Thé Lau heeft geknokt tot het bittere eind en is altijd sterk gebleven. Thé Lau is overleden aan de gevolgen van keelkanker. Wij van Showbizznetwork wensen de nabestaanden en de vele fans van Thé Lau veel sterkte. Thé Lau heeft veel voor de Nederlandse en Belgische muziek betekend en zal altijd in onze gedachten blijven.
“Het leven gaat te snel voorbij.” - Thé Lau
Lange Frans & Thé Lau - Zing Voor Me