Een Jaar Van Nona’s Leven: Kinderen voor kinderen
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Kinderen voor kinderen

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Om je zin door te drijven in de loods, is het krijgen van een meltdown al genoeg. Of het nu om Boursin met fijne kruiden of om shag gaat, maakt niet uit. Jengelen, zeuren, dreigen, janken, rood aanlopen en nog net niet stampvoeten. Enkele bewoners deden het en zie, ze kregen hun zin.

Ze deden mij aan die kinderen denken die languit en krijsend in het gangpad van de snoepafdeling in de Appie gaan liggen. Om maar van het gejank af te zijn, krijgen die blagen vaak hun zin.  En dat is dus óók het geval in de loods. Negatief gedrag lijkt te worden beloond.

Boursin

Als Jamie Oliver herself serveerde Kim Krijs haar Boursingerecht. En wáág het eens om commentaar te leveren, leek haar triomfantelijke gezicht te zeggen. In die zin hád ze meer weg van Gordon Ramsey met zijn getier en geraas. Maar oke, eind goed, al goed.

Marciano had eigenlijk ook weinig keus dan uiteindelijk toe te geven. Want ja, als Kim Krijs boos op je is, heb je het zwaar. Al had hij die Boursin uit Frankrjk moeten laten overvliegen, maar hoe dan ook moest hij zorgen dat het er was om maar van Kim Krijs haar gejengel af te zijn. Ik weet zéker dat de blokfluitles die avond geen enkele valse noot kende.

Esther en Evil Eunice

Wie zich óók van een kinderachtige kant laten zien, zijn Esther en Eunice. En ja, dat Esther gek is op JW is iedereen wel duidelijk. Ze noemt hem tenslotte "mijn man" (waarschijnlijk noemt JW Esther óók 'mijn man'). Dat JW niet dezelfde gevoelens heeft jegens Esther is iedereen óók wel duidelijk. En Esther óók.

Echter lijkt Esther te denken dat JW zijn gevoelens nog gaan veranderen Iets van de aanhouder wint. Het vervelende is dat ze zulk bezitterig en claimend gedrag vertoont dat Eunice zich getriggerd voelt om haar flink dwars te zitten door bij JW te hangen. Ja, heel kinderachtig.

Maar Esther laat haar jaloezie zó duidelijk zien dat het bijna komisch is. Het liefst zou Esther de ruimte rondom JW afzetten met van dat gele afzetlint van de politie. Of met schrikdraad; dat elke vrouwelijke bewoner die te dicht bij JW in de buurt komt, een schok krijgt. Helaas is dat niet bij de Jumbo verkrijgbaar.

Esther wentelt zich in een slachtofferrol. Op zielige toon zoekt ze bevestiging bij medebewoners. Fluisterend en jammerend, klaagt ze over Eunice. Ze laat zich alle bemoedigende en troostende woorden van vooral Babette welgevallen. Ach, en er werd toch al een reden gezocht om een bewoner, lees Eunice, te nomineren dus dat kwam goed uit. Evil Eunice die die arme Esther respectloos behandelt. Eruit met haar!

Mean girls Wanda en Esther

Esther is bijna net zo erg als dat krijsende kind in het gangpad. Esther is dat kind dat niet het speeltje krijgt dat ze wil maar het om die reden ook een ander kind niet gunt. En ja, je mag er óók niet even mee spelen, Eunice!

Esther maakte tot mijn verbazing haar gevoelens voor JW bespreekbaar bij Eunice. En vooral wat het met haar doet wanneer Eunice tegen JW aankruipt. Ik moet zeggen; ze begon goed. Maar toen hoorde ik wat ze eigenlijk precies bedoelde: Uit de buurt van JW blijven. Want hij wil mij dan wel niet maar hij mag een ander óók niet leuk vinden. En een ander mag hem óók niet leuk vinden!

Wat dat betreft vertoont haar gedrag veel overeenkomsten met dat van Wanda de Verschrikkelijke. Want ja, die moest de schijn ophouden dat zij en Jasper kruiswoordpuzzels aan het oplossen waren. In bed. Ja, in bed.

Waarschijnlijk viel de puzzel tegen want daarna deed Wanda haar uiterste best om Jasper te negeren. O wacht, totdat hij het plots gezellig leek te hebben met Wendy. Dat was tegen het zere been, dus Wanda moest Jasper weer duidelijk maken met wie hij wel en niet kan omgaan en hoe hij zich moet gedragen. ‘Zo’n kind dat een speeltje afdankt maar het direct weer terug grist en het een ander kind niet gunt. ‘‘Ik hoef m niet. Maar een ander mag m óók niet!”

Esther blijft hopen

Uit een opmerking maakte ik op dat Esther verwacht dat JW zijn gevoelens voor haar nog wel gaan veranderen. Euh… hoe dan? Er is niet genoeg alcohol in de loods om die man zo dronken te krijgen, hoor! Of bezit ze soms magische krachten, onze Madame Mik Mak.

JW en Esther deden me in beginsel altijd denken aan die twee oude zure mannetjes van de Muppet-show. De hele dag zittend langs de kant, mopperend, op alles en iedereen commentaar hebbend. Echter doen Esther en JW me nu vooral aan dat ándere Muppet-duo denken. Aan Miss Piggy en Kermit. Want ook Miss Piggy ziet haar gevoelens voor Kermit niet beantwoord. Maar ja, zij ging dan nog over tot fysiek geweld, en dat zie ik Esther niet doen.

Hoewel… haar ogen spoten vuur toen zij opmerkte dat Eunice een kledingstuk van JW droeg. Het was dat Esther 'vastgeketend' zat aan een medebewoner maar anders had ze dat kledingstuk om Eunice dr nek gewikkeld. En heel stevig aangetrokken.

De week in vogelvlucht

Maar oke, genoeg over Esther. Er zijn toch zeker wel andere, leukere dingen gebeurd, afgelopen week? Oh zeker wel! De playbackshow was leuk in elkaar gezet en de bewoners waren echt enthousiast. Een pyramide-opdracht waar €1000,- mee werd verdiend.

Eunice die de eliminatie overleefde (dit tot grote teleurstelling van Esther). En verder de gewone alledaagse kibbelpartijen tussen M&M, het gekonkel van Isaac, Martin die op sterven na dood was maar ternauwernood wist te overleven, Erik die onverstoorbaar overal aan blijft likken. En ruiken (of zijn overhemd in de was moet).

JW for president

En dan JW die zich verkiesbaar gaat stellen als manager. Ik juich dit alleen maar toe, ook al schat ik zijn kansen niet hoog in. Het alternatief is Kenzy, waar zwaar voor gelobbyd wordt. Niet omdat ze over de juiste mangers-skills zou beschikken maar omdat ook zij weer bespeeld kan worden. We gaan het zien. JW als manager, dat betekent Esther als first lady. Althans, die rol bedeelt zij zichzelf toe natuurlijk.

Ik hoop niet dat ze het dan al te hoog in dr bol krijgt en al wuivend en minzaam knikkend naar bewoners door de loods schrijdt. In een zelfgebreide mantel. Eén voordeel: ze hoeft niet bang te zijn dat Eunice hem wil lenen.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!