Een Jaar Van Nona’s Leven: Waar rook is, is vuur
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Waar rook is, is vuur

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Nog maar net bekomen van de eliminatie van een bewoonster, wacht de groep alweer de volgende hoofd(b)rekens. Hoofdrekenen en wel of niet roken.

Eliminatie proef! Esther en Ima zijn de ‘uitverkorenen’ die deze opdracht moeten uitvoeren. Esther beantwoordt de meeste vragen fout. Zij is dan ook degene die uiteindelijk de loods moet verlaten. En dát nadat ze eindelijk afstand van JW had genomen door de plek boven hem in het stapelbed te bemachtigen.

Nou ja, terwijl Rupert haar omhelst, weet ze er nog snel uit te brengen dat ze expres foute antwoorden heeft gegeven. Ze zou dus expres hebben verloren. "Speciaal voor jou", zegt ze er nog achteraan. Maar natúúrlijk, Es! We geloven je.

Ik ben benieuwd wat ze nog meer voor JW in petto gehad zou hebben wanneer ze was gebleven. Zou ze hem aangerand hebben in zijn slaap? Met die Chucky boven je, weet je het nooit.

Auf wiedersehen

Anyway. Er moet afscheid genomen worden. Dat verloopt nogal awkward. Op de één of andere manier lijkt het weinig bewoners echt iets te kunnen schelen. Esther haar mechanisch uitgesproken 'tot ziens' bij elke bewoner lijkt op repeat gezet. De door haar uitgedeelde appeltjes van oranje worden dan ook met gemengde gevoelens in ontvangst genomen.

Ook JW krijgt een appeltje van oranje. Het zou me niets verbazen als Chucky er een zender en GPS tracker in gemonteerd heeft. Big Es is watching you, JW. Dat zal effe wennen zijn trouwens. Niemand meer die hem op zijn wenken bedient. En Eunice lijkt mij niet het type dat zijn bammetjes smeert en kopjes thee zet.

Nog voordat Chucky is vertrokken, loopt Isaac alweer te konkelen over het feit dat Imadiddin was genomineerd. Ikke niet begrijp. Hij wéét toch dat het twee groepen tegen elkaar zijn. Had ie soms verwacht dat één van de bewoners uit de andere groep zich vrijwillig zou opgeven voor eliminatie?

Hij is daar wel goed in onze Isaac. High fivend en 'bro' dit en 'bro' dat roepend door de loods. Ondertussen overal bommetjes leggen, mensen verdacht maken en insinuaties plaatsen. You're good!

Wendy is baas

Wendy Is trouwens tot de nieuwe manager gekozen. Na Rupert zijn maand kan niemand het nóg slechter doen, denk ik. Nou ja, Weight Watchers misschien. Al dat gewichtsverlies is tóch mooi meegenomen.

Wendy's voorstel om de bewoners om de beurt te laten koken, stuit op grote weerstand van met name Sasha en Bern. Ja, ja, die Bern. Nu durft ie wel. En hij kan óók op de steun van Sasha rekenen.

Chagerijn Sasha blijft maar klagen, zaniken en zeuren en alles vindt ze 'bullshit.' Het lijkt wel of zij de persoonlijkheid van Wanda heeft overgenomen. Of is het soms Wanda in een Sashavermomming?? Je zou haast denken van wèl gezien de manier waarop zij zich opdringt aan Jasper.

Ze laat zich tijdens het lentefeest van haar flirterigste kant zien. Huuh!! Doodeng! Als Bern zich zó zou hebben gedragen was hij allang door haar ter verantwoording geroepen en had hij strafcorvee gehad.

Ik weet niet of het door de alcohol komt, maar Sasha lijkt haar belofte aan Wanda om op Jappie te passen, zeer serieus op te vatten. Ze probeert hem over te halen bij haar in bed te komen slapen. Womanizer Jappie weigert beleefd maar Sasha blijft aandringen. Nog even en ze slingert hem over dr schouder om hem in haar bed te smijten.Jemig de pemig, deze is nóg erger dan Chucky.

Op Bern kun je rekenen

Bern werpt zich op als rekenwonder en vraagbaak voor de groep daar de nieuwe verdienproef om hoofdrekenen gaat. Het is ook nog een marathonproef. Aah, hopelijk gaat er weer goed geld verdiend worden. Euh… kunnen jullie rekenen? Reken er dan maar niet op.

Bern heeft allerlei wiskundige berekeningen en formules op een whiteboard geschreven. Vol verwachting luistert de groep naar bruikbare tips. Bern heeft er maar één: "Blijf rustig, 60 seconden is een euh..mooie lange tijd om na te denken." Briljant! Geef die man de Nobelprijs!

Marciano intussen heeft de taak op zich genomen om de EJVJL-bewoners in hun natuurlijke habitat te fotograferen (het volgen van de LOI-cursus 'Fotograferen voor dummy's' was wel handig geweest).

Een gedeelte van de bewoners lijkt een kleurrijk gedeelte van het dierenrijk te vertegenwoordigen. De paradijsvogel, brulkikkers, de luiaard, een enkele hyena, de hulphond, apen op de apenrots, rupsje nooit genoeg. Ze zijn er allemaal.

Waar rook is, is vuur

De rokers, onder aanvoering van Babet Sigaret, willen er weer eens een stelling ingooien. Er moet tabak gekocht worden. Kenzy vormt hierbij de beslissende schakel want wanneer zij op groen gaat staan, is er een akkoord. Babet Sigaret laat al haar principes varen om haar zin te krijgen. Manipuleren, roddelen, onder druk zetten, zeuren, eisen. Ze doet het allemáál.

Janet blijkt de grootste tegenstander van het kopen van tabak. En dat laat ze ook duidelijk merken. Babet Sigaret besluit om te inventariseren voor hoeveel er per bewoner aan persoonlijke behoeften is uitgegeven. De discussie over wel of niet roken leidt tot nog meer discussie.

Er vindt een stemming plaats. De uitkomst is positief voor de rokers. Babette en de overige rokers kunnen weer lachen, terwijl Janet, JW en Eunice onderling hun ongenoegen uiten. Gezellig een vredespijp roken, zit er even niet in.

Maar ja, wie het laatst lacht, lacht het best. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!