Een Jaar Van Nona’s Leven: Korte lontjes
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Korte lontjes

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Terwijl Marciano aan Wanda, Kim en Djedi uitlegt waarom Mex uit zijn buurt moet blijven, gaat de buzzer.

Opdracht! GJ hoopt, net als de meesten, op een eliminatieopdracht. Maar helaas. Het betreft een verdien opdracht waarbij er vuur moet worden gemaakt. Geen van de vijf duo's blijkt Robinson-waardig en er wordt dus ook niets verdiend.

Jeffrey op oorlogspad

Uiteindelijk lukt het Kim D dus wel om vuur te maken. Helaas is dat wanneer de proef al lang en breed beëindigd is. Het jammerlijk mislukken van de proef leidt tot grote ruzie tussen haar en Jeffrey.

Kim betrekt de groep er nog eens bij en Jeffrey uit zijn frustraties bij Isaac. Het is het leeftijdsverschil tussen beiden waarom het niet werkt, aldus Jeffrey.

Tuurlijk, Jeff. En dat jij tegen haar gezegd hebt dat ze functioneert op slechts één hersencel en 'ziek in haar hoofd' is, zal ongetwijfeld óók wel meespelen. Wat Jeffrey betreft is het nu echt over tussen Kim en hem. Kim onderneemt later nog een verzoeningspoging maar Jeff wijst haar keihard af.

Hij lijkt zijn frustraties later bot te vieren op Babette. De dag van de voedselbank is aangebroken dus geen eten. Maar ja, Babette had nog voorgesteld om niet lamlendig in bed te gaan liggen maar als groep activiteiten te ondernemen.

En wie ligt daar nog in bed? Jeff vindt het zijn taak om Babette daarop te wijzen. Op de Jeffrey-manier. Dus niet echt subtiel.

De gemoederen raken aardig verhit en dan komt ook Leila zich er nog eens mee bemoeien. De woordenwisseling tussen Leila en Babette raakt hoe langer hoe meer verhit. Zoë en Kim D kijken geamuseerd toe. Ja, kijken! Want hoe verhitter het gesprek raakt, hoe slechter Babette en Leila te verstaan zijn. Beiden vervallen in hun eigen dialect.

Mexx, Martin, Marciano

Ondertussen probeert Martin Marciano om te praten om het goed te maken met Mexx. Hahaha, die Martin..laat zich sturen door prinses Mexx die overal brandjes veroorzaakt maar vervolgens de ballen niet heeft om de confrontatie aan te gaan.

Nou ja, misschien dat ze weer een zwangerschapstest aan het afnemen is. Dat kost ook tijd... "Kom op, bro! Sta er boven", probeert Martin nog. Maar Marciano lijkt onvermurwbaar.

De woordenwisseling tussen Babette en Leila lijkt een domino-effect teweeg te brengen. Want ook dominee Gertjan vindt dat hij Leila moet aanspreken op haar gedrag. Zoals te verwachten lijkt Leila niet voor rede vatbaar. Ook Zoë doet later nog een duit in het zakje. Ze zorgt er wel voor dat ze voldoende publiek heeft want iedereen moet wel zien hoe stoer ze is, natuurlijk.

Het begint saai te worden want op kantoor hij Isaac schreeuwen Jeff en Babette tegen elkaar als twee viswijven. Wanneer Jeff het kantoor verlaat, stort Babette geëmotioneerd haar hart uit bij Isaac. Die gooit er dan maar weer een paar psychologische analyses uit die allemaal op hetzelfde neerkomen: Sta erboven. Pfff… ja, echt, wat een inzicht.

Honger en korte lontjes

Mogelijk is het niet voorhanden hebben van eten één van de oorzaken van de zeer korte lontjes van sommigen bewoners. Esther heeft daar geen last van en staat stiekem half in haar kast wat voorraad naar binnen te werken.  Moraima intussen probeert Leila duidelijk te maken dat deze zich niet zo moet laten provoceren door de bewoners. "Jij gaat van 0 naar 100 en dat wéten ze", aldus Moraima.

Onderweg vanuit het kantoor, raken Jeffrey en Kim ook nog eens verwikkeld in een woordenwisseling. Jeff schreeuwt dat ze slechts één hersencel heeft. Ja, de kerstsfeer zit er écht goed in. De ruzie is koren op de molen van Gert Jan die dit een mooie aanleiding vindt om tegen Mirthe zijn walging over Jeffrey te uiten. En over Rupert. En over Imadiddin.

Jeffrey besluit dan maar toch om Babette zijn excuses aan te bieden. Tijdens een wandeling buiten de loods bespreekt hij zijn frustraties met haar. Hij zegt zich niet te herkennen in het gedrag dat hij laat zien. Grappig. Dat zei Holleeder óók tijdens zijn rechtszitting. Misschien moet hij het programma dan maar verlaten, oppert Jeff. Natuurlijk komt hij daar even later weer op terug. Net zoals hij eerder heeft gedaan.

Tegen iedereen die het maar horen wil, en dat is eigenlijk niemand, blèrt Kim ondertussen maar dat het goed is dat het uit is tussen Jeffrey en haar. Zijn gedrag jegens haar is de bevestiging dat ze niet bij elkaar passen, roept ze nog. Maar voor íemand die niets meer met Jefrrey te maken wil hebben, toont ze wel erg veel belangstelling wanneer haar ter ore komt dat hij waarschijnlijk weg wil.

Doel Voedselbank behaald

Temidden van de her en der geïrriteerde bewoners, lijkt Erik een baken van rust te vormen. Die is ondertussen een nieuwe uitdaging aan het uittesten met Eunice. 1 liter tomatensaus binnen 1m 23 naar binnen werken.

En ach… óók deze dag, zonder eten , gaat weer voorbij. Janet wijst Babette er nog eens fijntjes op dat zij als initiatiefnemer toch wel iets meer aandacht eraan had kunnen geven. "Geen aankondiging, niks" zegt Janet. Ze heeft gelijk, moet ook Babette toegeven. Na afloop bedankt Babette de groep voor hun medewerking. Aaah, eten! Aanvalluh!

Mexx zit aan haar max

Mexx loopt gedurende de week nog steeds te jengelen tegen Martin dat ze er doorheen zit. Ze heeft het ook heel zwaar, natuurlijk. Of ze doet boem boem-dingen, of ze neemt een zwangerschapstest af. Heel vermoeiend inderdaad. Tja, en waarom Marciano nog niet op zijn knieën naar haar toe is gekomen voor vergeving, begrijpt ze niet.

Martijn heeft het gehad met Mexx en dr prinsessen-gedrag. Hij zegt haar dan ook zich voortaan niet meer te mengen in haar fitties. Mexx op haar beurt wijst toenaderingspogingen van Martin om haar te euh..troosten, af. Zijn gedram resulteert er uiteindelijk in dat ze uit frustratie een schaaltje kapot gooit. Dit tot groot leedvermaak van Zoë die opgewekt zegt dat dit een gele kaart gaat worden.

Exit Djedi

Djedi ondertussen is eruit. Ze heeft haar 24 uur aangevraagd. Ze is er klaar voor om te vertrekken. Ze deelt het mede aan enkele mensen die ze vertrouwt. Ook aan Leila. Deze reageert zeer geëmotioneerd.

Martin en Mexx reageren bijna beledigd daar Djedi hen niet in vertrouwen heeft genomen over haar besluit. En Jan Willem, het zonnetje in huis, reageert zoals we van hem gewend zijn. "Blij toe" en "kleutergedrag" is zijn terugkerende reactie.

JW trouwens is veel te druk met het bespreken wie als volgende op de nominatie staat om geëlimineerd te worden. Met Gertjan en Erik worden druk de opties besproken. Rupert en Leila lijken favoriet. Jeff ondertussen doet net alsof hij zelfreflectie toepast door zijn eigen gedrag ter discussie te stellen. Hij babbelt hierover met Jasper en Martin. Ik ga met mezelf aan de slag" zegt hij nog. Slim hoor, Jeff! Ik zou je bijna geloven.

De kerstmarkt gaat van start. Djedi ziet dit als een mooie afsluiting van haar verblijf. Helaas ziet Martin dat anders want die belandt in een gillende ruzie met Kim. Ja, die van Marciano. Er wordt zowat met bedden gesmeten!

Kim waagt het om zonder overleg bedden te verplaatsen om ruimte te creëren zodat Djedi haar laatste avond met haar 'besties' kan doorbrengen. Dat is tegen het zere been van Martin. Het gaat hard tegen hard. Marciano kijkt zwijgend toe en grijpt niet in. Op het allerlaatste moment komt het uiteindelijk tot een compromis en wordt de vrede getekend.

Yi-haaaa! Verdienpdracht!

Elke bewoner moet om de beurt op een mechanische stier plaatsnemen en trachten daar zo lang mogelijk op te blijven zitten. Martin trekt (natuurlijk) alvast zijn shirt uit. Zijn euh..edele delen lijken het heel zwaar te hebben en hij komt er dan ook met een zichtbaar pijnlijk gezicht vanaf.                            

Blauwe ballen! Nou, dat scheelt weer een zwangerschapstest voor Mexx. Moraima bakt er niet veel van en Berend doet niet eens moeite en laat zich gewoon vallen. GJ en Sasha hekelen fluisterend Bern zijn, volgens hun, arrogante gedrag tijdens de opdracht. Arrogant of niet, blauwe ballen of niet; er wordt toch mooi €760,- bij elkaar verdiend.

Esther voelt zich verraden

Intussen wordt onderling de genomineerde bewoner om geëlimineerd te worden, veranderd. Leila is op de hoogte dat zij de eerstvolgende zou zijn, aldus een paniekerige Wendy. Volgens haar zou Berend dit doorverteld hebben.

Esther luistert met neergetrokken mondhoeken wanneer Erik er blijk van geeft al lang en breed op de hoogte te zijn wie in aanmerking komt voor eliminatie. Hij zegt simpel dat hem werd verzocht om het niet aan haar te vertellen. Dus dat heeft hij gedaan. Niks persoonlijks verder.

Dat ziet Esther toch echt anders. Die ziet dit als iets heeeel persoonlijks. Wat zeg ik? Ze voelt zich verraden! In de steek gelaten. Erik reageert oprecht verbaasd. "Dat spijt me dan. Was niet de bedoeling", zegt hij oprecht gemeend. En daarmee is voor hem de kous af.

Maar niet voor Esther Terwijl haar breipennen driftig tegen elkaar tikken, zegt Esther nog tegen Erik dat haar vriendschap met hem verminderd is. En dat op zo'n 'mamma is niet boos, maar teleurgesteld'-toon. Erik lijkt niet écht onder de indruk en staat op. Kijken of ie ergens nog een kom kan gaan uitlikken, waarschijnlijk. Wordt vervolgd…

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!